Valgte bort hjelm og ski for hansker og ball

Karrieren til Hødds keeperhelt, Ørjan Nyland, kunne fort ha dreiet seg om kun ski og bratte bakker.

Av Eivind Tveter 27/09 2012, 09:24

Ørjan Nyland før cupkampenSmågutter Volda
Smågutter Volda

Tilbake i Volda var Ørjan Nyland blant de som likte å ha ballen, og ikke minst score mål.

Torsdag 16.00 står 22 år gamle Ørjan Nyland overfor sin hittil største utfordring i karrieren. U21-landslagskeeperen vil gjøre alt for å holde Hødd-buret rent når Erik Huseklepp, Kim Ojo og resten av Branns stjernegalleri gjester Høddvoll for semifinale i cupen. Men for noen år siden kunne det sett helt annerledes ut for målvakten.

Allsidig idrettstalent

- For meg blir denne kampen et karrierehøydepunkt. Det kommer til å bli veldig stort å spille mot Brann i en så viktig kamp, sier Nyland til Nærnett onsdag kveld etter at laget har fullført sin siste trening før kampen mot bergenserne.

Kontrastene er store fra 6000 tilskuere og cupsemifinale, til triksing foran spurver og en og annen turgåer ved kunstgresset på Volda stadion. For det var der hvor keepertalentet tråkket sine barnefotballsko.

Les også: - Før kampen: Hødd - Brann

Arnvid Husøy er en som har fulgt Nylands karriere tett. Han har i ti år jobbet i administrasjonen for den yngre avdelingen i Volda fotball, og vært web-ansvarlig for Nylands lag. Nærnett treffer han hjemme i Volda, hvor huset er midt i en oppussingsprosess. Han kan fortelle at gutten fra Mork var et stort idrettstalent allerede i ung alder.

Alpint
Alpint
Hadde det ikke vært for store utgifter i utstyr og reise, kunne Ørjan Nyland blitt en meget habil alpinist.

- Ørjan har bestandig vært en atlet. Faktisk var han i norgestoppen i både håndball, alpint og fotball som unggutt. Han kunne sikkert hevdet seg i alle idrettene, men økonomi og Pappa Jostein Nyland hadde nok noe å gjøre med det valget, sier Husøy.

- Pappa var jo keeper selv, og selv syntes jeg fotball var mest gøy. Utstyret i alpint kostet i tillegg mye penger, så det var bakgrunnen for avgjørelsen min. Men jeg har dratt mye nytte av alle idrettene jeg har vært borti, påstår Nyland, som ikke var fremmed for saltoer og store hopp med ski på bena.

En argentiner, to baklengs og et hattrick

Husøy viser stolt frem noen gamle bilder av sin tidligere elev på laptopen sin, før han innser at han sitter med slitt Vålerenga-trøye på seg. Han skifter raskt om til den grønne Volda-drakten, for å ta seg bedre ut foran kameraet. Oppussingen blir satt på vent.

Saken fortsetter under bildet.


Husøy
Husøy
Arnvid Husøy har jobbet mye med web-sider for Volda. Her viser han frem et av sine mange bilder av en ung Nyland.

- Vi skjønte tidlig at Ørjan skulle bli god. Han var usedvanlig aktiv på mange arenaer. Hans iver etter å bli bedre var alltid til stede. Som den gangen han spottet en argentinsk keeper under en turnering som utførte utsparkene sine på en meget estetisk og merkverdig måte. Ørjan ble stående med hakeslepp, men kun få timer senere hadde han øvd inn kunsten, og den utfører han den dag i dag.

Argentiner
Argentiner

Den dag i dag bruker Ørjan Nyland utspillsteknikken han lærte av den argentiske keeperen

- Jeg ønsker alltid å se etter ting som gjør meg bedre. Fysikken min ble tidlig utviklet, så jeg kunne alltid fokusere mye på det tekniske, sier Nyland.

Les også: Gikk fra Hareid for å se Hødd-kamp

Husøy sier han føler seg stolt over hvordan Nyland har utviklet seg, men han vil ikke ta på seg for mye av æren for suksessen. Men han er veldig klar på at Volda har gode vekstvilkår for unge fotballspirer.

- I 2001 fikk vi, som en av landets første plasser, en egen kunstgressbane. Det gjorde forholdene gode for spill gjennom hele året. Ørjan kom til oss som ti-åring og ga uttrykk for å like treningsfasilitetene. Han trente hele tiden, forteller Husøy.

Til å begynne med var det som spiss Nyland trivdes aller best. Han elsket å vinne og score mange mål. Ironisk nok endte han til slutt opp med å bli den som skulle hindre mål. Men målteften mistet han likevel aldri.

- Jeg husker et år vi var i Dana Cup. Det var vel i 2005. Ørjan var 14-15 år. Vi skulle møte Bjerkealliansen i en avgjørende kamp, og vi lå under 0-2 til det gjenstod ti minutter. Da tok trener Lars Arne Nilsen, som i dag er hovedtrener for Hødd, en beslutning om å bytte ut unge Nyland som keeper, og sette han inn som angrepsspiller. Det resulterte i 3-2 seier, og alle tre målende signert Ørjan, mimrer Husøy.

Les også: Cupsuksess kan gi millioninntekt

- Den kampen husker jeg som et godt minne. Men jeg scoret ganske ofte, så jeg klarer ikke å huske alle målene, innrømmer Nyland.

Saken fortsetter under bildet.

Hattrick-konge
Hattrick-konge

En ung Nyland scoret alle tre målene, da han ble byttet inn som spiss i 3-2 seieren over Bjerkealliansen i Dana Cup 2005


Norges neste keeperkjempe

Morgendagens keeepere
Morgendagens keeepere

Frode Grodås er leder for talentprosjektet "Morgendagens keeper 2014", hvor Ørjan Nyland er en av seks lovende keepere som blir fulgt nøye opp.

Selv om han åpenbart hadde talent som målscorer, er det som keeper Ørjan Nyland har utviklet seg til å bli en av de mest spennende spillerne vi har i landet med tallet én på ryggen. I alle fall hvis vi skal tro Frode Grodås, som er keepertrener for landslaget.

- Ørjan er helt klart en keeper som kan spille seg inn i den norske landslagstroppen på sikt. Om han tar de rette valgene, jobber hardt og holder seg skadefri, kan han nå veldig langt, skryter den tidligere Chelsea-keeperen.

Les også: Fjørtoft tror sjøsyke Brann-spillere får det tøft

I tillegg til å være en del av Norges U21-landslag, er Nyland også med på Grodås sitt keeperprosjekt, «Morgendagens keepere 2014», regissert av Norges Fotballforbund. Der er han en av seks lovende målvakter i Norge som følges nøye opp, og Grodås er full av lovord om sin sunnmørske elev.

- En av fordelene til Ørjan er hans atletiske fysikk og gode igangsettinger. Samtidig har han ingen åpenbare svakheter, poengterer 47-åringen.

Husøy samtykker i Grodås sine karakteristikker.

Nå og da
Nå og da
Lars Arne Nilsen har jobbet med Ørjan Nyland i både Hødd og Volda.

- Han har et imponerende steg, og forflytter seg utrolig raskt på banen. I tillegg har han en voldsom vinnermentalitet, noe som har kostet han en del gule og røde kort opp igjennom. Ambisjonene har det heller aldri stått på. Han fikk jo være med Rosenborg å trene som tenåring. Og i 2007 fikk han bli med ned til Spania, som en del av teamet som skulle møte Valencia i Champions League. Der fikk han jo en tidlig smak på profflivet.

Video: Nevstad: - En gulrot for oss

Selv drømmer Nyland om en gang få spille i det store utland.

- Målet er en dag å få spille i en av de store europeiske ligaene. Manchester United har alltid vært favorittklubben, og drømmen må være å få spille der.Trives i Hødd

På vei mot drømmenes teater og de store scenene kan et klubbskifte fra lille Hødd være nødvendig. Og med en god kamp mot Brann i cupen kan det åpne seg noen nye dører for 22-åringen.

Les også: Oppfordrer publikum til å komma tidlig

Ørjan Nyland klar
Ørjan Nyland klar

Ørjan Nyland trives godt mellom stengene til Hødd i førstedivisjon.

- Det kommer til å være stor interesse rundt denne kampen, og mange som følger med på TV. Så jeg skal gjøre mitt for å vise meg frem og gjøre en god kamp, sier Nyland

Men han har ingen hast med å komme seg videre.

- For meg er det viktigste å utvikle meg og bli en bedre keeper. Det får jeg gjort ved å spille fast, og det får jeg i Hødd. Jeg har vært her siden jeg har vært 13 år, og fått meget god oppfølging med Ronny Osnes i spissen. Og jeg vet at jeg har treningsviljen som skal til for å lykkes. Det er ikke alltid det rekker med bare talent, man må også jobbe hardt og ha en indre glød, konstaterer sisteskansen.

Arnvid Husøy er i alle fall ikke i tvil om at Ørjan Nyland er en mann å se opp for i fremtiden.

Les også: Trenarduellen: - Det blir ein familiefight

- Vi var veldig glade for å ha han i Volda, men jeg synes han gjorde det rette valget ved å gå til Hødd som 13-åring. Ørjan er slik at jo større utfordringer han får, desto bedre blir han. Med hard jobbing kan han etablere seg hvor som helst. Og at han en dag kan bli landslagskeeper ser jeg på som svært sannsynlig.

Ørjan straffe
Ørjan straffe

Ørjan Nyland Har stoppet mange skudd som Hødd-keeper. Fortsetter utviklingen kan Ulstein-klubben fort bli for liten for keepertalentet. Her forsøker han å redde et straffespark fra Strømmen-spiller Armin Sistek