16 ting du egentlig burde vite om påske 

16 ting du egentlig burde vite om påske

Påsken nærmer seg med stormskritt, men hvorfor feirer vi påske? Hva skjedde på skjærtordag og hva er egentlig greia med påskeegg? Sjekk hvor mye du kan om påske. 

 

1. Hvorfor feirer vi påske? 

I jødisk tro feires påske som en minnefest over deres frigjøring av Gud fra slaveriet i Egypt og deres frihet som nasjon under lederskapet til Moses. 

I kristen tro er påska den viktigste høytiden i kirkeåret. Vi feirer påske til minne om Jesu lidelse, død og oppstandelse – som ifølge evangeliene fant sted nettopp under den jødiske påskefeiringen i Jerusalem. 

 

2. Hva er pesach? 

Pesach er navnet på den jødiske påsken. 

 

3. Når er påska? 

Påsken er på forskjellig tid hvert år, og det er alltid litt vanskelig å huske på når påsken egentlig er. En huskeregel for å vite når det er påske er: Første påskedag er første dag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Denne metoden kalles påskeformelen. Eller du kan gjøre som alle andre å google det. 

 

4. Hva skjedde på palmesøndag? 

Palmesøndag er søndagen før påske og den feires til minne om Jesu inntog i Jerusalem. Jesus kom ridende på et esel og ble hyllet som en konge. Folk rundt strødde palmegreiner på veien til ære for han. 

 

5. Hva skjedde på Skjærtorsdag?

På skjærtorsdag hadde Jesus det siste måltidet med disiplene sine. Måltidet var en del av den tids jødiske tradisjon. Dagen markerte slutten på fastetiden. 

Navnet «skjærtorsdag» kommer mest sannsynlig fra det gammelnorske ordet skirasom betyr «renselse», og det passer jo godt siden Jesus vasket disiplenes føtter denne kvelden. Fotvasking er et symbol på kristen nestekjærlighet.

 

6. Hva skjedde på Langfredag?

Landfredag var dagen da Jesus ble dømt og korsfestet. Navnet på dagen kommer muligens av at dagen var preget av sorg og dagen føltes derfor lang. 

Jesus

7. Hva Skjedde på påskeaften? 

Påskeaften er lørdagen mellom langfredag og påskedag. Fra gammelt av er det en dag som ble markert på stille vis, med faste og meditasjon. På denne dagen er kirken samlet i sorgen over Jesu korsfestelse og død. 

 

8. Hva skjedde første påskedag? 

Første påskedag eller bare påskedagen er kirkeårets aller gladeste dag. Det var denne morgenen at kvinnene gikk til graven for å stelle Jesu kropp, men da de kom fram var graven tom. Jesus hadde stått opp fra de døde. Derfor feires dagen til minne om Jesu oppstandelse. 

 

9. Hvorfor feirer vi andre påskedag? 

Andre påskedag har liten religiøs betydning, men det er likevel en hellig dag. Bruk dagen på å slappe av før hverdagen blir fylt av jobb, skole, møter og andre ting. 

 

10. Hva er den stille uken? 

Den stille uken er uken mellom palmesøndag og første påkedag. 

 

11. Hva er greia med påskeegg? 

Egg har en lag tradisjon tradisjon knyttet til påskefeiringen. Tidlig i middelalderen ble egget bukt som et bilde på Jesu oppstandelse. 

Skikken med å dekorere egg kom trolig til Norge med innflyttere rundt 1800. 

Visste du forresten at verdens største påskeegg av sjokolade er 7200 kg og er 19.6 meter på sitt bredeste? 

Eller visste du at Det Hvite Hus helt siden 1878 har arrangert en årlig påskeeggjakt i hagen?

12. Hvem er påskeharen? 

Den moderne påskeharen som legger ut egg skal ha opphav i tysk folketro. I 1682 publiserte Georg Franckenau en avhandling på latin: De ovis paschalibus(om påskeegg). Der står det at påskeharen legger egg som den gjemmer i gress og kratt i hagen. De voksne moret seg over barna som lette etter eggene. 

Opphavet for forbindelsen mellom haren og påsken er uklar. Dersom du er nysgjerrig på flere hypoteser om haren og påsken kan du lese mer om det her: 

Hypoteser om påskeharen

13. Hvorfor er gul "påskefargen"? 

Ingen vet helt sikkert hvorfor gul har blitt påskens farge, men det har ikke med religion. Oppfatningen hos mange er at gulfargen markerer overgangen til en årstid hvor solen kommer tilbake. Solen er et symbol på kraft og livsglede. 

 

14. Hvor kommer ordet påske fra? 

Ordet påske er opprinnelig Hebraisk og betyr «gå forbi».

 

15. Hvorfor leser vi krim i påska? 

Påskekrim er et særnorsk fenomen som stammer fra en reklamekampanje som Gyldendal forlag kjørte dagen før palmesøndag i 1923. De annonserte i aviser med boktittelen i stor skrift. Grunnen til at annonsen fikk så mye oppmerksomhet var fordi boken her «Bergentoget plyndret i natt». Folk trodde det var ekte og avisene ble nedringt av fortvilte mennesker. Året etter satset også Aschehoug forlag også på å gi ut kriminalromaner ved påsketider, og siden har det vært tradisjon.  

Les mer om påskekrim her

16. Hva menes med påskelam? 

Påskelam er betegnelsen på offerlammet som jødene bli pålagt p slakte og spise rett før flukten fra Egypt. Denne offerskikken skulle gjentas hvert år til å minne om disse hendelsene. 

 

Informasjonen er hentet fra Store norske leksikon og Wikipedia