– Jeg har gått i tog siden syttitallet

FEMINISTER: Knut Festø(t.v) og Odd Stenvåg synes vi trenger mer likestilling både i Norge og internasjonalt.

FEMINISTER: Knut Festø(t.v) og Odd Stenvåg synes vi trenger mer likestilling både i Norge og internasjonalt. FOTO: Edvard Ertesvåg.

Vi spurte voldingene om kvinnedagen er utdatert. Alle vi snakket med er enige om at den fortsatt trengs. 

– Kvinner tjener fortsatt mindre enn menn. Sånn skal det ikke være, sier Odd Stenvåg. Han har gått i 8.mars-tog siden syttitallet og er ikke redd for å kalle seg feminist. – Dessuten må vi se forbi norske grenser, det er mange likestillingskamper som trenger å vinnes rundt i verden, sier han engasjert.

Odd Stenvåg mener seirene ikke kommer av seg selv. Foto: Edvard Ertesvåg.

Mens vi prater med Odd, kommer Knut Festø gående forbi. – Her kommer en ekte feminist, sier Odd entusiastisk, til brydd latter fra Festø. 

Ja, er du feminist? Trenger vi fortsatt kvinnedagen?

– Å, ja! Vi ser fortsatt effekter av at kvinner gikk inn i yrker som man valgte å kompensere dårligere, yrker i helse- og omsorgsektoren. Dessuten ser vi at flere kvinner enn menn tar vare på foreldrene sine når de blir gamle. De sparer det offentlige for masse penger, men får ikke kompensasjon, forklarer Knut. 

– Jeg vil heller at pengene mine skal gå til å kompensere denne typen arbeid enn skattelette, skyter Odd inn.

Knut Festø er opptatt av at kvinnekroppen ikke skal objektiviseres. Foto: Edvard Ertesvåg.

Han mener også det er et stort problem at kvinnekroppen fortsatt objektiviseres.  – Konsekvensene av det ser vi i at kvinner voldtas og av noen sees som et objekt, sukker han. 

– Men nå må jeg gå, jeg har kjøpt inn til rotmos, og skal hjem og lage middag til kona. Jeg er en myk mann, ser du, sier han og smiler. – Ha det!

 

Hadde en hjelpsom mann

Vi treffer Bjørg Viddal i Røysbakken. Hun pleier ikke å feire kvinnedagen, men tenker at det kan de yngre generasjonene gjøre. – Jeg har vært veldig heldig og hatt en mann som hjalp meg mye, men jeg vet at ikke alle hadde det like greit, sier hun om situasjonen til hennes generasjon. Hun minnes at det var mange oppgaver kvinner var ment å ta hånd om. 

– Det er mange som trenger at vi fokuserer på likestilling, så jeg synes barna mine kan gå i tog, ler hun og triller sykkelen videre. 

Bjørg Viddal går ikke i tog, men vet at det ikke har vært like lett for alle kvinner. Foto: Edvard Ertesvåg.

 

Likestilling betyr en bedre verden

Elio Esqueda er på besøk i Volda fra Mellom-Amerika. Han mener verden ville blitt bedre om makten ble fordelt likt mellom kjønnene. – Kvinner er mye smartere enn menn, sier han smilende. Elio sier likestillingen ikke er i mål, særlig ikke i hjemlandet hans, Venezuela. ​


– Det er et utrygt land med mye usikkerhet og kriminalitet. Det går særlig utover kvinner som blir voldtatt og utsatt for annen seksuell trakassering, forteller han. 

– Min mann skal vaske

Dagens barn og unge skal arve et samfunn mange mener ikke er likestilt nok. Hva tenker ungdom om kvinnedagen i 2017. På vei hjem fra skolen møter vi tre glade jenter som blir veldig engasjerte når de får høre at det er åttende mars. 

fv: Silje Roza Norbotn Halkjelsvik, Victoria Vadstein og Aliyah Eikeland mener det er viktig at menn og kvinner har like rettigheter. Foto: Edvard Ertesvåg.

– Det er veldig viktig at kvinner har de samme rettighetene som menn, sier Aliyah Eikeland. Jentene sier at de ikke har lært noe særlig om likestilling på skolen, men de kjenner godt til temaet. 

 Victoria Vadstein sier at hun har lært mye av en engasjert storesøster. – Pappa får høre det hvis han ikke vil vaske, smiler hun. Alle tre sier at de kommer til å forvente at man deler på husarbeidet når de blir voksne. – Mennene må huske at de ikke hadde eksistert uten oss, vi produserer dem jo, sier Victoria til latter fra venninnene.