Volda natur og ungdom er streikeklare

klimastreik

Plakatverksted: Medlemmene i Volda natur og ungdomi full sving med plakatlaging. F.v. Ingvild Sunde Stokke, Inga Wei Vasskog Ullaland, Jenni Bratteberg Aamås (bak), og Reidunn Hånes Egge. FOTO: Håkon Kvam Lyngstad 

Fredag 22. mars vil flere hundre skolelever delta i skolestreik for klimaet utenfor Volda rådhus. Onsdagskveld samlet medlemmer fra Volda natur og ungdom seg på det lokale folkebiblioteket for å gjøre forberedelser.
 

Etter at den svenske politiske aktivisten Greta Thunberg protesterte utenfor det svenske parlamentet i august 2018, har skolestreik for klimaet blitt et globalt fenomen. To dager i forkant samlet Volda natur og ungdom seg for å produsere plakater som skal tas i bruk under streiken.

Se Nærsynet sin reportasje fra onsdagens plakatverksted:

Les også: http://www.nernett.no/artikler/feature/skulestreik-miljoet

Biblioteket har gitt ungdommene tillatelse til å ha et lite plakatverksted etter stengetid. Forsamlingen bruker tiden effektivt, og plakatene kommer på rullende bånd.

Over 280 deltagere

Leder i Volda natur og ungdom, Ingvild Sunde Stokke forteller om en stor oppslutning rundt fredagens arrangement, som de selv har regien for.

Ragnhild Sandanger Myklebust viser frem en av plakatene. FOTO: Håkon Kvam Lyngstad 

– Nå er det over 280 personer som har bekreftet at de skal på arrangementet, som er det eneste i Søre Sunnmøre. Det blir spennende å se om det kommer så mange. Vi håper at folk er engasjerte når de kommer, og at vi får laget et bra arrangement, sier hun.

Hun opplever at lærerne på skolen er positive til elevenes valg om å streike på fredag.

– Læreren min syns det er veldig bra at elevene streiker. De sier også at det er helt greit å ikke være med på streiken, men da bør man tenke igjennom valget sitt, forteller Stokke.

Natur og ungdom-lederen forteller også at elevene fra videregåendeskoler som deltar, blir notert med fravær fra skolen.

Ingvild Sunde Stokke noterer seg gjerne med fravær for klimaets del. FOTO: Håkon Kvam Lyngstad

– Politisk arbeid gir gyldig fravær, men politisk streik telles ikke som politisk arbeid, men likevel er det mange som vil være med. På fredag har vi også veldig mange norsktimer, så det går fint med fravær for min del, sier hun med et smil om munnen.  

«Sover som Erna»

Natt til fredag skal noen av ungdommene ligge over i telt i Uppheimsparken nedenfor rådhuset. KFUK-KFUM Global står bak kampanjen «Sov som Erna – stå opp for klimaet», en kampanje som skal sende et signal til politikerne rettet mot klimapolitikken.

Ingvild forteller at det foreløpig er cirka 15 personer som skal ligge i parken denne natten.

– Vi har ikke fått laget arrangement for dette enda, fordi vi ikke hadde fått tillatelse fra politiet. Nå har vi fått tillatelse, og oppfordrer folk til å dukke opp med telt i parken torsdagskveld og være med, sier hun.

– Hva ville du sagt til våre politiske ledere om du hadde hatt muligheten?

– Da hadde jeg sagt at de må slutte å utvinne så mye olje, å selge klimaendringer til utlandet, for det er faktisk det vi gjør.

– Vi må også satse mer på tog, ikke på fly. På topp ti mest trafikkerte flystrekninger i Europa, er Norge representert på to av plassene, og det er ikke så veldig bra påpeker Ingvild.

En artikkel gjort av VG desember 2015, viser at tre av Europas elleve mest trafikkerte innenriks flyruter er norske.