Alle kan bli hønemor

Lillian og familien hennes kunne ikke tenkt seg et liv uten dyrene. De oppfordrer alle til å ha høner i hagen. 

I en vakker hage i Ørsta har Lillian Auflem Øye, mannen hennes, og deres fire barn høner, ender, gjess og to katter. Barna har vært med på slakt, og yngstesønn på ett har sittet på ryggen mens Lillian har slaktet sine egne dyr. For noen kan Lillian virke litt sær, men Lillian verdsetter dyrenes liv, og for familien på seks er dette det mest naturlige i verden.

– Er de glad i mennesker?

I det jeg spør kommer hønene springende bort til nettinggjerdet, som for å vise at de forsto hva jeg spurte om. Lillian, mannen og deres fire barn har hatt høner i hagen lenge. Nå har Lillian nettopp overtatt 15 høner fra eggproduksjon. Enn så lenge tør de ikke forlate hønsehuset. Men en dag vil de også løpe fritt sammen med de andre. 

Ingen tvil om at det er sunt

På gårdsplassen er det fullt av liv. Døtrene Saga (7) og Irja (5) sykler rundt, hønene skravler høylytt, og datter Ronja (10) jager en høne som løper for livet. Ronja er glad i høna, og elsker å leke sisten med henne.

 Dette småbarnslivet kunne virket hektisk, men det er en tydelig sinnsro som preger stemningen. Far i huset prepper ski til topptur i kveldssola, middagen, en utpekt høne fra hagen godgjør seg i ovnen, og Ronja viser frem en kurv med ferske egg, rett fra hønsehuset.

–Det er ikke tvil om at dette er sunt. Det er kjempesunt. Også må du jo ut. Selv om det er dårlig vær, så må du utenfor døra. Været er da ikke så farlig, sier Lillian, mens hun stryker på vingene til høna hun holder i armene sine. Høna virker lykkelig. 

Former oppveksten

Femårige Irja pleier å være med mamma på morgenstellet av hønsehagen hver dag. Dette gjør de før hun skal i barnehagen. Lillebror Ask er med på ryggen. Rutinene er å plukke egg, fylle på vann og mat. Dyra spiser kraftfor og matrester. Lillian ønsker å dyrke sitt eget kraftfor etterhvert. Ellers pleier døtrene å krangle om å hente egg.

– Hvordan tror du barna blir påvirket?

– Det hadde forundret meg veldig om de ikke får dyr når de vokser opp. De har lært veldig mye som jeg ikke kunne når jeg var liten.

Vi stopper opp og lytter til høneklukkingen.

Lillian forteller at hun etter en stund nesten kan forstå hva hønene skravler om.

– Du hører om det er snakk om rev, når de er sultne, eller når de lager koselyder. Hun slår fast at de har hver sin personlighet.

Barna sier de er veldig glad for at de har høner de kan leke med. De blir glade i dem. Lillian vil at de skal ha et forhold til hvor maten kommer fra, så barna har vært med på slakt siden de var små.  En gang når Lillian slaktet høner kom det mange nabobarn for å se på. De synes det var spennende. Voksne som gikk forbi syntes det var ekkelt.

Egen kylling i ovnen

Far i huset bærer ut en form med en helstekt kylling. Familien skal snart samles rundt middagsbordet.

 – Vi spiser de selv. Vi tar av fjærene, tar ut innmaten og hiver de i fryseren.

Mange har reagert på at Lillian klarer å slakte dyr selv. For henne er det naturlig. Man slår de til hodet, så slår man dem med en øks.

– Synes barna det er rart å spise “kjæledyrene?”

– Nei, de er så vant til det. Vi bodde jo på gård i fire år, og da sluttet de etterhvert med å spørre hva vi skulle ha til middag. De spurte heller om hvem.

Lillian har stor respekt for dyrene.

 –Når folk ikke vet hvordan dyra har det, så tar de valg etter hvordan de tror dyra har det, konstaterer Lillian. Hun synes det er dumt at eggprodusenter kan reklamere med høner som løper rundt på gresset, når mange i virkeligheten aldri har sett dagslys.

– Det er bedre at folk får høner i hagen som disse, så slipper dem å gå å kjøpe, sier Lillian.

–Jeg vil heller spise mine høner som har det godt.

Alle kan bli hønemor

Det er ikke så mye jobb å ha høner, i følge Lillian. I det minste kan man bruke ti minutter dagen på hønene. Hvis man skal ha høner for kos, anbefaler Lillian dverghøner. – Noen tar jo med hønene inn i stua og på badet og sånn, som om de skulle vært marsvin.

Lillian har noen konkrete tips til de som vurderer å ha høner i hagen.

– Lag hus som gjør at du kan ta vann og mat utenifra, og hente egg utenifra. Så kan det være lurt at huset ikke er kjempestort, råder hun.

Det er ingen tvil om at hønene er gode venner for barna. De kjæler, leker med dem og prater med dem. Sola er blitt svakere, og det er på tide å forlate familieidyllen i Ørsta. Tiden har på mange måter stoppet litt opp. På veien hjem kjører vi igjennom flere nabolag, og mange har hønsehus i hagen. Likevel er det første gang jeg virkelig legger merke til dem.