God respons på det nye kjøkkenet ved Volda omsorgssenter

Alt var ikke bedre før

Einar Rasmussen (90) er en av mange eldre som er tilfreds med maten på omsorgssenteret. FOTO: Henrik Thorstensen

Både maten og håndtering av matrestene er blitt bedre etter at Volda omsorgssenter fikk nytt kjøkken. 

Etter et halvt års arbeid sto det nye kjøkkenet klart på Volda omsorgssenter 1. desember i fjor. Omsorgssenteret har også begynt å satse på fersk lokalmat. I tillegg har de strammet inn rutinene for håndtering av mat som blir til overs.

Mer tid til beboerne

Ifølge kjøkkensjef Lisbeth Skinnes har det vært mange positive tilbakemeldinger både på maten og det nye kjøkkenet.

Kjøkkensjef Lisbeth Skinnes stortrives med det nye kjøkkenet. FOTO: Henrik Thorstensen

– Før var det kok og kjøl-system der vi produserte mat og kjølte den ned. Nå koker vi maten og serverer den samme dag, sier Skinnes.

Hjelpepleierne på omsorgssenteret har fått god nytte av oppussingen av kjøkkenet:

– Personalet sier at de er veldig fornøyde, for tidligere var det de som måtte varme opp maten selv. Det gikk jo en del tid for personalet til dette. Nå som maten er klar med en gang, får de mer tid til pleie og til pasientene. Det er vinn-vinn, forteller Skinnes. 

Fornøyde med maten

Det er ikke bare kjøkkenbetjeningen og personalet som er fornøyde med matserveringen. De eldre på sykehjemmet er også tilfreds.

F.v.: Bjørg (92) og Einar Rasmussen (90) har ikke noe vondt å komme med om den nye matserveringen. FOTO: Henrik Thorstensen

– Maten har blitt mye bedre etter at de har pusset opp kjøkkenet, og maten smaker godt. Det eneste jeg savner, er at vi får litt for lite saus til fisken, sier Bodil Wiegaard, en av beboerne på omsorgssenteret.

Ekteparet Bjørg (92) og Einar Rasmussen (90) bor på omsorgssenteret. De er klare på at maten de blir servert nå, er bedre enn før.

– Ja, med stor J. Det er bedre nå enn før, og vi har ikke klaget noe på maten ennå, sier Einar.

 Synes dere det er god nok variasjon i maten?

– Ja, den er god nok. Men hvis jeg savner noe ved matbordet, så lar jeg det gå ut over sykepleierene med full kraft, sier Einar mens han smiler lurt og gir oss et lite blunk.

Lite matavfall

Det er ingen hemmelighet at det blir kastet for mye mat i Norge. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at helse- og sosialtjenester i Norge kastet 21 620 tonn mat i 2018. Kjøkkensjef Skinnes på Volda omsorgssenter sier at det er et stort fokus på å ha så lite matsvinn som mulig. 

Det blir forberedt ferskt kjøtt til middag. FOTO: Henrik Thorstensen

–  Vi produserer opp mot et visst antall, og vi har en oppskrift som vi følger. Når dagen er over, er all mat forsvunnet ut av kjøkkenet. Det som er påsmurt i kantina legger vi ut i kjøleskapet når dagen er slutt slik at personalet kan ta med seg det hjem, sier kjøkkensjefen om hva de gjør for å hindre matsvinn.

Hun avslutter med å si at kjøkkenet kaster veldig lite mat sammenliknet med andre helsetjenester i landet.