Fredsprisvinner: – I hjertet mitt er jeg volding 

Anne Marte Skaland fra Volda  vinner fredsprisen med ICAN

PRESTISJETÙNG PRIS: Om to måneder vil den internasjonale kampanjen for et forbud mot atomvåpen (ICAN) motta Nobels fredspris under seremonien på Rådhuset, og Anne Marte Skaland tror prisen vil gjøre det enklere å jobbe for nedrustning. 

Gjennom sju år har Anne Marte Skaland jobbet for en verden fri for atomvåpen. Lederen i ICAN Norge mener oppveksten i Volda har vært viktig for hennes engasjement. 

Fredag 6. oktober 2017 ble en dag helt utenom det vanlige for Anne Marte Skaland. Da Berit Reiss-Andersen i Nobelkomiteen utropte den internasjonale kampanjen for et forbud mot atomvåpen (ICAN) til vinnere av årets fredspris, ville ikke telefonen slutte å ringe. Det ringte fra NRK, TV2, Al-Jazeera – og Møre. Bak fasaden av kav østlandsdialekt skjuler det seg nemlig en volding.  

Bygda var lekegrind

– Jeg hadde en veldig fin oppvekst i Volda. Det er en plass som har veldig mye rom for kreativitet, og hvor unge får stor plass til å boltre seg. Det husker jeg helt fra barnehagen, hvor vi hadde kunstprosjekt og fikk lage store, interessante verk. Jeg sang i koret Digitalis under den engasjerte dirigenten Magnar Aam, hvor vi dro på turer til Portugal og Hellas.  

Henrykt: Høsten brakte gode nyheter for ICAN-Skaland. Foto: Siri N. Ahmer  

 

Anne Marte var en av dem som starta opp lokallaget til Changemaker i Volda, en organisasjon som jobber med spørsmål knyttet til global urettferdighet. Her var hun med på å fremme rettferdig handel, og å aksjonere mot norsk deltagelse i krigen i Afghanistan. Året etter terrorangrepet på tvillingtårnene i New York hadde Changemaker en fredsutstilling på samfunnshuset. Lokalet fikk de låne helt gratis.

– Ett eksempel på at det er rom for initiativ i Volda, og at det blir lagt til rette for, sier Skaland.

På to hjul gjennom Belgia

Etter skolegangen i Volda flyttet Anne Marte til Oslo. Der jobbet hun først for Kirkens Nødhjelp, før det ble sosiologistudier på Blindern. Det var på denne tiden hun for alvor fikk øynene opp for atomvåpenspørsmålet. Hun ble med på Sykling mot atomvåpen – en tidagers rundtur i Belgia med workshops, foredrag og aksjoner. Det skulle bli en livsforandrende opplevelse.  

Eksklusiv klubb: ICAN-logoen plassert i Nobels hage. Foto: Siri N. Ahmer  

– Vi sykla fra by til by. Jeg var ikke den som var i best form, og kom alltid sist fram til målene. Men det viktigste for meg var foredragene om atomvåpen. Jeg ble utrolig engasjert og interessert i saken i løpet av denne turen.  

Etter Belgia jobbet hun frivillig for Nei til atomvåpen. Da hun var ferdig med mastergraden på Blindern, åpnet det seg en stilling hos ICAN Norge. Anne Marte søkte, og fikk jobben. 

– Norge bør lede an   

Måten ICAN Norge jobber på har forandret seg siden oppstarten i 2007. I begynnelsen handlet det mest om å få gjennomslag i media. 

– Det ble lettere etter hvert når vi fikk mer medvind og folk fikk øynene opp for argumentene våre. ICAN arrangerte en konferanse i 2013 hvor budskapet var at atomvåpen er uakseptabelt og at vi trenger et forbud. Siden den gang har vi jobbet med å få så mange land som mulig med på et forbud i FN.

Det foreløpige høydepunktet kom i sommer da FN-traktaten som forbyr atomvåpen ble stemt fram av 122 medlemsstater. Ingen NATO-land har så langt skrevet under på denne traktaten, ei heller Norge. I skrivende stund venter man på at stater skal ratifisere avtalen. Ved å gjøre det vil statene forplikte seg til ikke å utvikle atomvåpen, eller ha noe med atomvåpen å gjøre, for eksempel investere i atomvåpenproduksjon.   

Gratulanter i kø: Anne Marte Skaland får ikke gå i fred om dagen. Foto: Siri N. Ahmer 

Anne Marte tror politikerne her hjemme vil snu med tiden.

– Jeg tror det er et tidsspørsmål før Norge kommer etter og går inn for et forbud. Jeg skjønner at det er vanskelig for norske politikere med det pressetsom kommer fra USA og andre land som har interesser av at atomvåpen er legitime våpen. Men hovedpoenget er: Er atomvåpen akseptabelt eller ikke? Er det noe vi vil ha i en verden vi skal gi videre til våre barn? Det er disse spørsmålene regjeringen er nødt til å stille seg selv. Man er nødt til å bestemme seg og ta et valg.

Skaland ønsker seg at Norge, som ikke har atomvåpen, skal gå i bresjen for avskaffelse, og legge press på atomvåpenstatene for avtaler om gjensidig nedrustning.    

Trives i Oslo

På tross av kjærligheten til Volda, har Skaland funnet seg godt til rette i hovedstaden.

Travel: Lederen for ICAN Norge har aldri opplevd lignende pågang fra media. Foto: Siri N. Ahmer

– Volda byr som sagt på mye bra, og jeg er veldig glad i den plassen, men jeg setter så stor pris på hva Oslo har å tilby på politikksiden. Her kan jeg gå på interessante frokostmøter og paneldebatter, for eksempel. Men man vet jo aldri hva fremtiden bringer, og hvor man ender opp. 

Volda fortsetter imidlertid å være en konstant i 33-åringens liv.  

– Mine foreldre, min datters besteforeldre, bor jo i Volda, så jeg kommer selvsagt ofte på besøk, smiler den nybakte fredsprisvinneren.  

Se møte med fredsprisvinneren her: