Glade bakere på Hotell Ivar Aasen

Hva får du hvis du blander en haug med barn, flere kilo bolledeig, en god dæsj ballonger, to konditorer og en hotellsjef? Bakedag på Hotell Ivar Aasen.

– Har dere lyst til å være med å bake?!

– Ja! Roper en liten tass i forkle og kokkehatt på høyre flanke.

Alle barna får på seg et grønt håndkle og kokkehatt.  

Da må jeg også ta på kokkehatten min, utbryter Diana. Hun snur seg. Plukker opp en rød stor hatt, og tar den på hodet. Barna rynker på nesa.

– Sånn, da er jeg klar! Hun smiler til de små bakerne.

– Det der er ikke noe kokkehatt, sier barna i kor. Det ser mer ut som en nisselue. Diana får beskjed om at hun må ta på seg kokkehatten igjen.

Torsdag i høstferien var det baking på Hotell Ivar Aasen i Ørsta. Klippekrans sto på menyen. Barna tilstede var mellom fire og åtte år. De kom fra Måløy, Vigra, Ørsta og Volda. Hotelleder Diana tok seg av underholdningen, med god hjelp fra konditorene Josef og Knut Arne. Det er mange barn å underholde, og tempoet er høyt. Men for dalig leder Diana Moldskred er dette «piece of cake».

STOLT: Svært fornøyd etter at kokkehatten ble tredd på hodet. Foto: Helene Rossholt.

– Det spørs hva du er vant med, så klart. Men dette er livet, smiler hun.

Det er høstferie. Derfor vil hotellet skape aktivitet og hygge for de som ikke har reist bort. Og for de som bare vil være med å bake.

I fjor fikk de nye eiere. Med det følger et mål om at hotellet skal bli en naturlig møteplass for alle mellom 0-100 år. Diana mener at beliggenheten egner seg godt til akkurat det.

– Vi ønsker å få dette skipet på rett kjøl. Vi må satse for å overleve – være synlig.

Hotellet vil samarbeide med lokamiljøet og tilby turister et mangfold av aktiviteter.

– Vi vil skreddersy en pakke for kundene, og integrere lokalmiljøet i det. Alt fra konsert, museum, ølbrygging til familietur i naturen. Vi ønsker å favne om det folk er interessert i.

Alle barna står bøyd over hver sin deig. Deigen ligger på et langbord med mel strødd utover. Mye mel har endt opp på gulvet. Over kokkehattene, i taket henger en remse med ballonger i forskjellig farger og fasonger. Rød, blå, grønn, gul, oransje, rosa og turkis. Barnesanger fyller rommet. På veggene henger nasjonalromantiske fotografier av Sunnmørsalpene.

SPENTE: Alle vil komme i gang. En del deig endte opp i de små magene under bakinga. Foto: Helene Rassholt.

Klippekransene er satt i ovnen. I mellomtiden er det barnetime.

– Nå er det barnetime. Kom igjen barn! Skal vi synge en sang?

– Jeg kan ikke synge, sier en forsiktig stemme fra gruppa.

«Bæ bæ lille lam» blir spilt på høyttalerne over hele hotellet. Det går rolig for seg.

Så kommer «Mikkel Rev». Det tar helt av. Barna synger av full røst. Men, den topper ikke «Hjulene på bussen.» For bussen kjører ikke gjennom byen. Den kjører gjennom Ørsta. Barna beveger seg til melodien, smiler, ler og skriker ut hver gang Ørsta blir nevnt. Barnetimen avsluttes med disco. Da får en av jentene vist fram ferdighetene sine i breakdance.

GODE VENNER: Madeleine og Johanna har kjent hverandre siden barnehagen. Foto: Helene Rossholt.

Madeleine (8) og Johanna (8) synes det er veldig gøy å bake. Og spise.

– Vi liker alt. Likevel er det et bakverk som ikke går ned hos noen av dem.

– Jeg er ikke så glad i rosiner, sier Madeleine. Johanna nikker bekreftende. Rosinboller er ingen av de spesielt glad i.