- Jeg vil ikke vokse opp i død natur

Batterijakten

Batterijakten er i gang, og fjerdeklassingene på Hovden skole deltar med stort engasjement.

Hvert år deltar fjerdeklassinger fra hele Norge i batterijakten, en innsamling av brukte batterier som skal til gjenvinning. Arrangementet startet opp i 2013, og siden da har antall batterier som har gått til gjenvinning økt fra 1 av 3 batterier til 4 av 5.

Over hundre barneskoler i landet er med på batterijakten, og Hovden skole er en av disse. Mathias Dyb Hovden (10), Emma Leira Pedersen (10), Casper Lianes Follestad (9), Sigurd Nupen (10) og Sigurd Sekkesæter Salvesson (10) er alle fjerdeklassinger på Hovden skole. De er med på årets jakt, og alle bidrar flittig til når batteriene skal samles inn. 

Konkurranse mellom skolene

– Så langt har vi samlet inn 50,1 kg. Vi går fra hus til hus og spør om de har brukte batterier som vi kan ta med oss, forteller Mathias. – Vi har også fått litt hjemmefra, legger Emma til.

Fjerdeklassingene legger heller ikke skjul på at det oppstår konkurranse mellom de forskjellige skolene. Hovden skole ligger så langt på 51. plass med sine 50 kg, og hovedkonkurrenten ligger like foran, bare fire plasser høyere. 

– Vi forsøker å slå de andre skolene, og de vi har mest lyst til å slå er Sæbø, sier Mathias. 
– Men vi er med på jakten fordi vi håper på et bedre miljø, skyter Casper inn.

– Så havner det ikke ute i naturen og sjøen, legger Sigurd N til.

Ekte miljøagenter

Foto: Elias Krogh
Mathias Dyb Hovden (10), Emma Leira Pedersen (10), Casper Lianes Follestad (9), Sigurd Nupen (10) og Sigurd Sekkesæter Salvesson (10) Foto: Elias Krogh

Alle elevene er enige i at det er en viktig jobb å gjennomføre, og er glade for at de får være med. Premien man vinner om man enten er skolen som samler inn flest kilo med batterier, eller har samlet inn flest batterier per elev, hjelper nok litt på motivasjonen.

- Man kan vinne penger også, og det er jo litt kjekt, sier Mathias. – Vi må vaske oss på hendene en del på grunn av batterisyren, forteller Sigurd S.

– Jeg vil tenke mer på resirkulering fremover, legger han til.

– Jeg tenkte ikke så mye på miljø før jeg fant ut av batterijakten, sier Mathias. 

De unge miljøagentene har et klart mål for innsamlingen, og håper på å få samlet inn over 100 kg i løpet av uka. Dersom de klarer dette, har de tenkt til å jobbe enda hardere for å nå et nytt mål. 

– Om vi får til 100 kg i løpet av en uke er målet vårt 200 til neste uke, sier Casper.

– Men det er også viktig å slå Sæbø, legger han til.

– Jeg vil fortsette å tenke på miljøet etter dette, sier Mathias.

– Jeg har ikke lyst til å vokse opp og se naturen dø, legger han til.