Markant økning i antall bekymringsmeldinger 

Bekymringsmeldinger til barnevernet

Foto: Elise Marina Eikevik. 

I  2016 ble det meldt inn flere bekymringsmeldinger enn tidligere knyttet til vold og seksuelle overgrep på Sunnmøre.

Den forteller årsmeldingen for 2016 fra det interkommunale barneverntjenesten i Hareid, Ulstein, Ørsta og Volda. I løpet av 2016 ble det meldt inn 295 meldinger om barn sin omsorgssituasjon. Dette er 50 flere enn i 2015. Særlig gjelder økningen vold og seksuelle overgrep, og barn som lever med foreldre i konflikt. 

Kommunestyremøte
KOMMUNESTYREMØTE: Brynhild Solvang snakker om logoen til barnevernet, beskyttende hender og et hjerte. Foto: Elise Marina Eikevik

- 2016 var det første året vi var i ro, uttalte barnevernsjef Brynhild Solvang, under kommunestyremøtet i Hornindal torsdag 2.mars. Hun kunne fortelle at dette var deres første år samlet i felleslokalene i Volda rådhus, etter de inngikk samarbeidet i 2014.  

I en pressemelding i sammenheng med årsmeldingen, innrømmer Solvang at 2016 har bydd på utfordringer. En undersøkelse av barnevernsaker skal som hovedregel avsluttes innen tre måneder, noe tjenesten ikke klarte i alle saker, står det i rapporten. Dette har likevel ikke hatt betydelig innvirkning på barna, som har blitt fulgt opp nøye. 

Barnevernet har også hjulpet flere i 2016. Ved utgangen av året mottok 219 barn og deres familier ulike former for hjelpetiltak. Dette er 50 flere enn i 2015. De løfter særlig frem deres familieteam, bestående av terapeuter som arbeider direkte med endringstiltak i familiene. 

Det er et mål å gi barna rett hjelp til rett tid, understreker barnevernsjefen i pressemeldingen.