Sjelden geléball dukket opp i Ørstafjorden

blekksprut

IKKE ET EGG: Inne i denne posen er det flere hundre tusen egg. (Foto: Ronald Raasch)

Et uvanlig syn vekket oppsikt foran dykkeren Ronald Raasch da han var ute og dykket utenfor Ørsta. En blekksprut som ikke blir større enn 40 cm hadde lagt igjen en geléball på rundt 1 meter i diameter med opptil 200.000 egg.

ØRSTA: Ronald Raasch (48) har holdt på med dykking i snart 40 år, men tror dette er det toppen av hva han har sett. Raasch var egentlig å dykket utenfor Ørsta for å se på et vrak som ligger i fjorden, men det var et stykke å svømme frem til vraket. På veien frem så han geléballen som fløt midt i horisonten. 

Raasch forteller at han med en gang så hva det var. Dykkere blir oppfordret til å sende inn uvanlige syn til testing. 

– Vanligvis så dykker man ned mot bunnen eller i overflaten, så det er sjeldent å observere dette. De siste 30 årene er det kun sett 80 ganger. Jeg tenkte med en gang at dette var min dag og begynte å filme.

Raasch la ut videoen 7. oktober på Facebook, og i ettertid har videoen fått mye oppmerksomhet blant venner og marinentusiaster. 

Sjeldent syn

DYKKER: Halldis Ringvold begynte forskiningen på geléballene i 2017. (Foto: Sea Snack Norway)

Prosjektleder for Geléballprosjektet i Norge ved Sea Snack Norway, Halldis Ringvold forteller at å se dette nesten er sjeldnere enn å vinne i lotto.

– Siden vi startet prosjektet i 2017 har vi fått inn fire prøver. Jeg har selv dykket i 20 år, men har aldri sett dette. Da vi startet prosjektet så laget vi en Facebook-gruppe som heter "Blekksprutobservasjon i Norge" for å få inn flere prøver.

Ringvold forteller at dette var en geléball som kan inneholde opptil 200.000 egg fra den tiarmede blekksprutarten illex coindetii.

De mindre geléballene på en halvmeter kan inneholde så mange som 50.000 egg. Ballene kan bli funnet i fjæra mot 70 meters dyp og helt oppe i vannoverflaten.

- Vi vet lite om geléballene i seg selv fordi de er så sjeldne å se, men blekksprutene kan bli mellom 20 og 40 centimeter og holder til mellom nord i Atlanterhavet, Middelhavet og oppover i Norge.

For å få takk i en DNA-prøve har det tidligere blitt brukt en tom flaske for å fange noe av geléen inne i flasken. Halldis forteller at det ikke virker som geléballen har tatt noe skade av det tidligere og at den flyter upåvirket videre i sjøen.