Tror klimaendringene er den største trusselen mot menneskeheten

børge ousland

ENGASJERT PUBLIKUM: Det var mange som ønsket å hilse på, eller få en bok signert av polfarerlegenden Børge Ausland etter foredraget på Ishavsmuseet 16. mars. FOTO: Tobias Brøste Båkind. 

Børge Ousland snakket om klimatrusselen og høydepunktene fra sine ekspedisjoner på Ishavsmuseet i Hareide. 

– At temperaturen stiger på jorda, er den største utfordringen verden står ovenfor. 

Børge Ousland har siden 80-tallet vært på en rekke ekspedisjoner. Han har flere turer til Nordpolen på CV-en, samt Grønland, Antarktis og verdens største isbreer. 

Fredag 16. mars holdt han foredrag for et utsolgt publikum på Ishavsmuseet Aarvak i Hareid kommune. I et intervju med Nærnett fortalte han også om sine bekymringer rundt global oppvarming. Ousland syns det er sjokkerende å se at landskapet han har vært på tur i, er i ferd med å endre seg.

Børge ousland portrett
KNYTTET TIL SUNNMØRE: Polfarer Børge Ausland er oppvokst på Nesodden, men har familie fra Ålesund. Han syns det var godt å komme tilbake på gamle trakter. FOTO: Beth-Kajsa Elveos.

 – Det går såpass fort at jeg kan skjønne at det er vanskelig å ta inn over seg for folk flest. De siste 15-20 årene har det vært større endringer enn folk tror. 

– Du har vært flere ganger på Nordpolen, så du forandringer i klimaet fra gang til gang?

– Ikke fra år til år, men du ser det i et fem til ti års perspektiv. Det er helt klart at det er et annet landskap på Nordpolen nå enn da jeg gjorde mine første turer på starten av 90-tallet. Isen er ikke bare blitt mye tynnere, men det er også mindre av den, sier den erfarne polfareren. 
 

Store isbreer i ferd med å forsvinne

Børge Ousland har sammen med Vincent Colliard satt seg som mål å være de første menneskene som krysser de 20 største isbreene i verden. Ousland forteller om breer der isen har trukket seg flere hundre meter tilbake på noen få tiår. 

– Når isen smelter ut i havet, fører det til havstigning, og temperaturforandring i vannet. Dette vil jo igjen føre til at de eksisterende økosystemene er nødt til å forandre seg. Konsekvensene av det, vet vi ikke helt sikkert. 

I 2010 ble Ousland og tre andre reisekamerater de første som seilte rundt den nordlige halvkule på en sesong. En reise som på Roald Amundsens tid hadde tatt flere år, tok Ousland og reisekameratene en sommer. Dette var mulig ettersom mesteparten av isen hadde smeltet som en følge av klimaendringer. Ousland tror selv klimaendringene er den største trusselen mot menneskeheten per i dag, og forteller i foredragene sine om hva han har sett og opplevd.

– Hvordan tror du fremtidens ekspedisjoner vil se ut hvis det fortsetter på denne måten her?

– Det vil alltid finnes turer å dra på og andre måter og komme seg dit, så det er ikke min største bekymring. Min største bekymring er hvordan vi endrer klimaet med vår menneskelige påvirkning. Vi kan alltid dra til Nordpolen, om isen reduseres fra tre meter til èn meter, så er den fortsatt tykk nok til å gå på. Bekymringen er at endringen i klima har globale konsekvenser.

Foredragssalen på Ishavsmuseet er fullsatt. Alle øyne er rettet mot den erfarne polfareren og lytter på hva han har å fortelle. Ousland forteller om hans tid som dykker i Nordsjøen. Det var her tre kamerater i 1985 planla den første ekspedisjonen. I 1986 gikk de tre kameratene på ski over Grønland, uerfarne og de gjorde ting den harde veien. Ousland forteller at dette er den viktigste turen han har hatt.

publikum
FULLSATT: Mange har møtt opp på Ishavsmuseet for å høre Ousland fortelle om sine turer, og klimatrusselen. FOTO: Tobias Brøste Båkind.

Unyttig lærdom fins ikke

– Hvilke utfordringer er det man møter på en ekspedisjon? 

 – Utfordringer er der hele veien. Om isen smelter eller ikke, det er noe man bare må prøve å løse underveis. Uforutsigbarheten er noe av det jeg syns er spennende ved ekspedisjoenen. Du må hele tiden finne løsninger på problemer, og tenke hva er det du kan gjøre for å komme ut av den situasjonen som du er i nå. Det blir en proaktiv måte å leve på som jeg synes er spennende. 

Ousland har vært redd mange ganger. På ekspedisjonene skjer det ting hvor man tenker hvordan skal dette gå. På breer er snøskred og bresprekker blant farene man møter på. På polhavet er isbjørn, muligheten for å dette gjennom isen å bli våt, eller havne i skruis hvor isen begynner å skru reelle farer. Ousland har vært på ekspedisjoner hvor han har måttet gi seg, men han angrer ikke på at han prøvde. Det gjelder å lære av feilene og reise tilbake og prøve på nytt, noe han har gjort flere ganger. Han understreker at unyttig lærdom fins ikke. Alt kan man lære av og han lærer fortsatt.

På livets yttergrense
 

– Har du noen gang opplevd at den indre dialogen har blitt negativ?

 – Du kan ikke gå rundt og tro at du alltid kan tenke positivt. Da går du rundt og lurer deg selv. Hvis du har en dårlig dag må du akseptere det, men samtidig må du vite at den dagen går over. Litt av hemmeligheten føler jeg er å prøve og se seg selv litt utenifra. Ha det store perspektivet i bakhodet hele tiden selv om du sliter, synes synd på deg selv og lengter hjem. Hvis du klarer det, er sjansen god for at du lykkes. Hvis du ikke klarer det blir det krampaktig til slutt. Da mister du gleden av å være der og da orker du ikke mer.

Dette er lærdom Ousland selv prøver å bruke i det daglige livet. Han mener også at man kan sidestille ekspedisjoner med de store katastrofene i livet som sykdom og død.

– Når du er på en lang tur, kommer livet tett på. Du er veldig utsatt, langt unna og helt på livets yttergrense. Når jeg kommer hjem fra de turene så skjønner jeg hvor bra jeg har det, og hvor privilegert jeg er, sier Ousland. 

Det er høy latter i salen. Halvveis på ekspedisjonen fra Sibir til Canada hørte Ousland et helikopter. En arabisk oljesjeik kom på besøk før å ønske Ousland lykke til på reisen over Nordpolen.

ishavsmuseet
ISHAVSMUSEET PÅ HAREIDE: Børge Ousland forteller at det har vært på trappene i ti år å holde foredrag her. Han er glad for å endelig få det til. FOTO: Tobias Brøste Båkind.

Du kan kun stole på deg selv

Før Børge Ousland startet med ekspedisjoner på 80-tallet, var han marinejeger i Forsvaret og dykker i Nordsjøen. Han forteller at det lærte han å "pushe" seg selv, og at det alltid var bedre å gjøre noe enn ingenting. 

– Erfaringene jeg fikk som marinejeger og  som dykker i Nordsjøen, er noe jeg har hatt bruk for på ekspedisjonene. I Nordsjøen var det masse ulykker, men det vi som jobbet der nede visste var at den eneste du kan stole på er deg selv. Den tankegangen er nesten fraværende i samfunnet ellers.

Ousland har alltid hatt en nysgjerrighet på livet. Han har lyst til å se og oppleve mest mulig. Det er det som er drivkraften på hans utallige ekspedisjoner.  Alt fra å finne riktig utstyr som kan beskytte mot kulden til å finansiere turen som er et stort prosjekt. Den mentale biten er også viktig. Det å forberede seg på å være alene i tre måneder.

Familien har alltid vært med på laget 

– Jeg har alltid hatt støtte fra familien. Jeg har vært flink til å ta de med i planleggingsprosessen slik at de er inkludert. Det har vært en trygghet for familien at de vet jeg forbereder meg godt. Jeg vet også at de tenker på meg når jeg er der ute, det er en stor motivasjon for meg, sier Ousland. Han forteller at han også har et team som som han jobber tett sammen med.

– Jeg spør dem hva de tror om utstyret, logistikk og hvordan jeg skal gjøre det. Det er viktig.

Meningsløst å dra til Norpolen


– Hvorfor skal man dra på tur til polområdene?

– Det er jo helt meningsløst, smiler Ousland. Han forteller om at han i sin oppvekst alltid var glad i vinteren og aktivitetene som fulgte med den. Allerede som barn var han nysgjerrig og glad i å utforske. 

 – Jeg tror på å gjøre det man har forutsetning for og være god på, og gjøre det fullt og helt. Hvis jeg hadde spredd meg for mye, holdt på med mye annet som jungler og ørken, hadde jeg ikke klart de tyngste turene. De er så spesialiserte at du virkelig må ned på mikronivå for å klare det. I polområdene er det ikke bare å dra noen røtter opp av jorda så har du mat. Alt må planlegges nøye. Skal du ferdes i 30-40 minusgrader i flere måneder med tung last, er det en hårfin grense for om det det er gjennomførbart eller ikke. Det er det som er fascinerende med det. Hvor langt kan man egentlig strekke strikken? Hva er menneske i stand til å klare?

FORFATTER: Etter foredraget signerte Ousland bøkene sine for de oppmøtte. FOTO: Tobias Brøste Båkind.

Det er storslått applaus i det polfarer, forfatter og fotograf  Børge Ousland takker for seg. Publikum trekker ut av salen. Noen hilser på han på vei ut og spør om å få ta et bilde med  polfarerlegenden.

Børge Ouslands ekspedisjoner:

  • ​Grønnland: 1986
  • Nordpolen: 1990
  • Nordpolen: 1994
  • Antarktis: 1995
  • Arktis: 2001
  • Den Patagonske innlandsis: 2003
  • Frans Josef Land: 2007
  • Nordpassasjene: 2010