Skjulte millioner og tause aksjonærer

Årsberetning fra Brønnøysundregisteret

ÅRSREGNSKAP: Ut ifra det Nærnett kan se av regnskapet har ikke millionbeløpene gått via Hallaråkers firma. 

Investoren fra Volda opprettet et selskap for investeringer i Brasil. – Vi har tanker om prosjektet har vært realistisk, men det vil jeg ikke gå inn på nå, sier politiadvokat. Aksjonærene vil ikke kommentere selskapet offentlig. 

Nærnett skrev søndag om tiltalen mot Nils Olav Folladal. Den hevder at voldingen Tor Hallaråker har mottatt over 42 millioner norske kroner av Folladal.  Pengene gikk fra kontoen til Austad Maskinstasjon AS, uten at styret i selskapet godkjente noen av beløpene.

Nils Olav Folladal, som ifølge tiltalen har hatt egenskap som daglig leder, er nå tiltalt for å ha handlet i strid med sin arbeidsplass sine interesser. Han er fortsatt ansatt i selskapet, og har nå stilling som kontor- og kvalitetsleder.     

Les mer her:
Del 1: 
Flere titalls millioner overført til private kontoer
Del 3: Daglig leder føler han har blitt sviktet
Del 4: Dette er endringene i tiltalen
Utsatt rettsak: Usikkert når saken skal opp for retten
Del 6: Ser ikke spor av firmaene i Brasil

Følg Nærnett på facebook, for å få de beste nyhetene

Dette var planen

Trønder-Avisa har tidligere omtalt saken. De skriver at den tiltalte lot seg overbevise av Hallaråker om at pengene skulle gå til investeringer i Brasil. Investeringene skulle gjøres i forbindelse med at Brasil skulle arrangere fotball-VM i 2014 og OL i 2016. Dette skulle gjøre det lukrativt å investere i utbygging av infrastruktur og trådløst internett.

– Pengene ble overført til investeringer i Brasil og vi har vært i kontakt med brasilianske myndigheter angående dette, bekrefter politiadvokat Amund Sand til Nærnett.

Tor Hallaråker nevnes i tiltalen mot Nils Olav Folladal.
Tor Hallaråker fra Volda. ARKIVFOTO: Sunnmørsposten/ Knut Arne Aarset. 

Nærnett kjenner til at Folladal besøkte Brasil i november 2013. Da hadde han allerede overført 22 beløp fra kontoen til Austad Maskinstasjon AS. Overføringene fortsatte etter Folladal sin tur til Brasil. 8. januar 2014, litt over en måned etter turen, overfører han det høyeste beløpet hittil. Det var på 750.000 norske kroner og gikk ifølge tiltalen rett inn på Hallaråkers konto.

Hallaråker og Nilssen har tidligere opprettet selskap for investeringer innenfor infrastruktur i utlandet. Nilssen skriver på sin Linkedin-profil at han er leder i det brasilianske selskapet Xstream Tecnologias BR Ltda, som driver med bredbånd i Brasil. Sammen med Hallaråker er han også oppført som eier av et norsk selskap.

Kan ikke se millionene i regnskapene

Network Administration AS ble opprettet 3. Juli 2011. Dette er omtrent tre måneder før de første overføringene startet fra Austad Maskinstasjon AS. I Brønnøysundregisteret har selskapet oppført at de skal drive med:

«utvikling og salg av telekomutstyr fortrinnsvis mot utlandet, samt salg av varer og tjenester fra egne lokaler...»

Ut ifra det Nærnett kan se av regnskapet til Network Administration AS fra Brønnøysundregisteret, ser det ut til at millionbeløpene som Hallaråker mottok fra Austad Maskinstasjon AS ikke ble overført til dette selskapet.

Daglig leder i selskapet er Olav Fure, bosatt i Volda. Nærnett har vært i kontakt med Fure, men han trakk seg senere fra avtalt intervju.

Vil ikke kommentere selskapet

Network Administration AS er registrert med 11 aksjonærer, inkludert Hallaråker og Nilssen. De ni resterende aksjonærene, som alle har gått inn med ulike beløper, er både selskaper og enkeltpersoner. Størstedelen av aksjonærene har bostedsadresse på Østlandet. Nærnett har vært i kontakt med flere som har investert i prosjektet. Noen uttrykker klar misnøye med måten pengene har vært forvaltet på. Ingen av aksjonærene Nærnett har vært i kontakt med ønsker å uttale seg offentlig.

Investorene Nærnett har kontaktet bekrefter at selskapet skulle drive med forretninger i Brasil.

Tor Hallaråker har lenge vært aktiv i bordtennismiljøet i Volda og Ørsta Bordtennisklubb, og på nasjonalt nivå. Han er dessuten styremedlem i Norges Bordtennisforbund. Nærnett er kjent med at flere av investorene i Network Administration er tilknyttet bordtennismiljøet i Norge.

Er prosjektene reelle? 

Politiadvokat Amund Sand, som har utarbeidet tiltalen mot Folladal, sier til Nærnett:

– Vi har tanker om prosjektet har vært realistisk, men det vil jeg ikke gå inn på nå. Det vil bli fremstilt i retten 27.mars. Vi har hatt dialog med brasilianske myndigheter og ut ifra svarene har vi fått en oppfatning om prosjektene faktisk er reelle eller ikke, sier politiadvokaten.  

Sand forteller at flere enkeltpersoner også har valgt å investere i Brasilprosjektet, men at det da er snakk om betydelige mindre beløp enn millionene som Austad Maskinstasjon AS har overført.

Nærnett har vært i kontakt med Tor Hallaråker og han ønsker ikke å kommentere saken. Tor Erik Nilssen har ikke svart på noen av Nærnett sine henvendelser.

Saken kommer opp i Inntrøndelag tingrett 27. mars. Det er satt av 4 dager til saken.

Tips Nærnett om denne saken på: nett@hivolda.no