Politiet: – Får fortsatt info fra utlandet

Interpol. Illustrasjonsbilde

INTERPOLSAMARBEID: Politiet i Norge har engasjert brasiliansk politi gjennom Interpol for å løse saken. FOTO: Bastian Lunde Hvitmyhr

Norsk politi samarbeider med Interpol for å finne ut hvor de 42 millionene som ble overført til voldamannen har tatt veien.

Etterforskningen av millionstrømmen til Brasil fortsetter, til tross for at rettssaken som skulle startet denne uken er utsatt.

Se forklaringsvideo lenger ned i artikkelen.

Nils Olav Folladal er tiltalt for å ha overført 42 millioner kroner til voldamannen Tor Hallaråker. Pengene overførte han fra firmaet der han var ansatt som styreleder. Hallaråker mottok pengene, og overførte de senere til millionene til Brasil. Folladal er nå tiltalt for å ha gjort overføringer uten styrets godkjenning.

Rettssaken mot Nils Olav Folladal, som er tiltalt for grov økonomisk utroskap, skulle ha startet 27. mars i Inntrøndelag tingrett. Retten hadde satt av fire dager til å vurdere saken. Den ble utsatt på grunn av sykemelding fra den tiltalte.

– Vi mottar fortsatt informasjon fra utlandet. Vi i politiet føler ikke at alle spørsmål er besvart, for å si det sånn, sier politiadvokat Amund Sand til Nærnett.

Samarbeid med Interpol

Amund Sand som leder etterforskningen, bekrefter at norsk politi har tatt i bruk Interpol, Den internasjonale kriminalpolitiorganisasjonen, i etterforskningen. Interpol er en verdensomspennende politisamarbeids-organisasjon som samkjører etterforskning for politiet i ulike land.

– Tilbake i 2015 formulerte vi en del spørsmål vi ønsker svar på. Disse sendte vi via Interpol til brasilianske myndigheter, sier Sand. 

Er det brasiliansk økokrim som er koblet inn i Brasil?

– Hvordan politiet der er sammenlignet med norske forhold kan jeg ikke svare på. Men vi legger til grunn at den informasjonen vi får tilbake, er fra den rette delen av myndighetene i Brasil, sier politiadvokaten.

Kontakten mellom Interpol og norsk politi er regelmessig.

–  Konkret informasjon begynte vi ikke å få fra Interpol før høsten 2016. Først da kunne vi gå videre med å se på det internasjonale aspektet, sier Sand.  

Telefoner beslaglagt

Nærnett har tidligere skrevet at Tor Hallaråker fra Volda, tidligere hadde status som siktet i saken. Det ble også foretatt en ransakelse på Søre Sunnmøre.

– Vi foretok en ransakelse for to år siden, kunne Grete Hjelle, etterforskningleder i politiet i Ørsta/Volda bekrefte.  

Politiadvokat Amund Sand synes det er vanskelig å svare på nøyaktig hvor delaktig politiet på Sunnmøre har vært i etterforskningen av saken. Han forteller at politiet her i distriktet har hatt en rolle som bidragsyter for etterforskningen i Trøndelag.

– Innledningsvis fikk man bistand til å ta et avhør av Tor Hallaråker. Politiet på Sunnmøre tok også noen beslag av telefoner, bekrefter Sand overfor Nærnett.

Nærnett har vært i kontakt med Eivind Klokkersund som leder politiets økoteam i Ålesund. Han kan fortelle at det er han som har vært aktiv med lokal bistand i denne saken. Han forteller at han ikke har noe å legge til av informasjon utover det Nærnett allerede vet.


Slik vurderte politiet saken

Politiadvokat Sand hevder at politiet i Trøndelag har valgt å fokusere på de lokale aktørene Austad Maskinstasjon AS og Nils Olav Folladal.

– Politiet vil alltid spisse sin etterforskning mot et eller annet, og det beror på et valg. Vi har valgt å ta den lokale saken, sier Sand.

– Forholdet mellom tiltalte Nils Olav Folladal og Tor Hallaråker, er en litt annen sak. Hvor pengene har tatt veien er en sak av andre dimensjoner, på nasjonalt nivå, som tar for seg andre forhold, sier Sand.  

Hvem vil etterforske hva pengene har gått til?

– Det er naturlig at det vil blir etterforsket herfra, ettersom vi sitter på informasjon i saken. Vi har ikke truffet noen beslutning per i dag om å starte etterforskning om hva pengene gikk til, sier Sand.

Hvorfor skal ikke Hallaråker vitne i saken?

– Hans posisjon som mottaker er grei, og vi har også fått en forklaring fra ham om hvor han mener pengene har tatt veien. Rettssaken mot Folladal tar for seg hvordan en ansatt har handlet i sitt verv, forklarer Sand til Nærnett.

Nærnett har snakket med Tor Hallaråker. Han ønsker ikke å kommentere saken. 

Har du tips i saken? Tips oss på: nett@hivolda.no

Millionstrømmen til Brasil

  • Tor Hallaråker fra Volda fikk i løpet av 2013 - 2015 et samlet beløp på over 42 millioner kroner til sin private konto, fra Austad Maskinstasjon AS.
  • Pengene skulle brukes til investeringer i Brasil. 
  • Nils Olav Folladal er ansatt i Austad Maskinstasjon AS. Han er nå tiltalt for å ha overført disse millionene uten styrets godkjennelse. 
  • Tiltalen hevder at beløpene var lån Hallaråker skulle bruke til investeringer.
  • Lånene som ble gitt til Hallaråker skulle gi gode renteinntekter for Austad Maskinstasjon AS, men ifølge tiltalen mot Folladal ble det aldri opprettet noen form for tilbakebetalingsavtale mellom bedriften og Hallaråker.
  • Ingen av pengene har blitt tilbakebetalt.