Ser ikke spor av firmaene i Brasil - i Volda er de sponsorer

Bordtennis

KLUBBDRAKTER: På Volda og Ørsta bordtennisklubb sine drakter er Khaya og Xstream sponsorer. Foto: Sunnmørsposten/Jarle Mordal

Dette er historien om hvordan flere prosjekter gikk i vasken. Millioner ble investert. Det eneste sporet etter selskapene er sponsorplass på bordtennisklubben i Volda og Ørsta sine trøyer.

Året er 2003. Selskapet Upside opprettes i skatteparadiset Belize i Mellom-Amerika. Bak selskapet står tre nordmenn. En av disse er voldamannen Tor Hallaråker. Han blir daglig leder. 

Les mer her:
Del 1: Flere titalls millioner overført til private kontoer
Del 2: Skjulte millioner og tause aksjonærer
Del 3: Daglig leder føler han har blitt sviktet

Møte på Oslo Plaza

Den 4.-5. oktober 2003 blir det arrangert et ledermøte i Upside på Oslo Plaza. Mer enn hundre mennesker var til stede. I møtereferatet beskrives virksomheten som et potensielt ledende europeisk nettverksselskap. Referatet er vinklet svært positivt og appellativt i språkbruken. Det oppfordres sterkt til at man skal melde seg inn som medlem i nettverket. Lovnader om medlemsfordeler nevnes i fleng.

Selskapet beskrives som et selskap der medlemmene skal få tilgang til IT-produkter godt under markedspris. Hvert medlem skal i tillegg få tilgang til sin egen webside, en e-postkonto,  et telefonabonnement og et internasjonalt bankkort utstedt av den internasjonale banken Bank of America. 

Hotel Plaza i Oslo
LEDERMØTE: I hjertet av Oslo, på Oslo Plaza, holdt Upside sitt møte i 2003.  Ett år senere kollapset selskapet. Bilde: Skjermdump, Google Maps.

12 millioner aksjer skal ifølge referatet selges til kommende medlemmer. Aksjene kan kun kjøpes gjennom ulike pakker av forskjellig størrelse. Dette skal sikre penger til selskapet fra mange små investorer.

Referatet fra ledermøtet til Upside avsluttes slik:


«Det er spådd en eksplosiv vekst av medlemmer fremover, ikke bare i Norge, men også globalt. UPSIDE blir en vinner!! Sikre deg nå en posisjon høyt oppe i organisasjonen og du har mulighet til høye inntekter fra både nye medlemmer som kommer inn, samt provisjon av varekjøpet fra nettverket som genererer inntekter til deg. Husk at selv med medlemskap til $69 har muligheten til å tjene penger (Se planen ) kanskje det ligger en oppgradering på lur senere :-)»

Skeptisk presse

Høsten 2003 beskrives Upside av økonominettstedet hegnar.no som en av de nye, pyramidelignende virksomhetene på internett.   ​

Faksimile av diverse presseoppslag
FAKSIMILE: Diverse presseoppslag fra 2003 og2004. 

I likhet med andre pyramideselskap var det sentralt å verve medlemmer i Upside for å generere inntekter.

I 2004 publiserte VG en liste med «Syv pyramidelignende selskaper som Lotteritilsynet mener du bør tenke deg om før du investerer pengene dine i». Upside var en av disse.

Det statlige tilsynsorganet Lotteritilsynet, er kritiske til selskapets forretningsmodell. Ettersom Upside var registrert i Belize trengte de ikke ta hensyn til Lotteritilsynets regler, skrev VG.

På Lotteritilsynets nettsider om pyramidespill står det:

«På generelt grunnlag advarer vi folk mot å delta i nettverksvirksomhet der det blir lovet stor økonomisk vinning. Dette gjelder spesielt hvis vinningen i stor grad kommer fra verving av nye deltakere.»

Selskapet bygget på at investorene får virtuelle aksjer. Medlemmene kan delta i selskapets virtuelle aksjespill kaldt «Trend Games VSM».

Les mer: 
Del 4: Dette er endringene i tiltalen
Del 5: – Får fortsatt info fra utlandet
Utsatt rettsak: Usikkert når saken skal opp for retten

Se sammendrag av saken her: 

– Her kjøper du luft

NRK Sogn og Fjordane omtalte også Upside-prosjektet i 2004. Redaktør i Hegnar Online, Stein Ove Haugen, uttalte dette til NRK:  

Faksimile fra NRK
FAKSIMILE: Fra NRKs artikkel om Upside i 2004. 

«Her kjøper du luft, og det er gratis for alle andre»

Daglig leder i Upside, Tor Hallaråker, innrømte til NRK at firmaet solgte kunstige aksjer.

I 2004 dro Upside rundt i bygdenorge og holdt møter for å verve medlemmer. De besøkte både Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Redaktøren i Hegnar Online hevdet til NRK at det virket som om det var lettere å få vervet medlemmer i distriktsnorge til slik pyramidevirksomhet.

Tok slutt

Ifølge Avisa Nordland rundet Upside over 10.000 medlemmer i løpet av 2004. Størsteparten av medlemmene kom fra Vestlandet og Nord-Norge.

I 2004 raste pyramiden. Upside kollapset og medlemmene måtte innse at pengene de hadde skutt inn var tapt.

I 2010 ble tre menn i Troms dømt for å ha unnlatt å informere skattemyndighetene om store beløp, ifølge Nettavisen. Beløpene var inntjent gjennom to selskaper som forbindes med pyramidespillvirksomhet og virtuell aksjeomsetning. Det ene av disse to selskapene var Upside.

Spesialrevisor Bård Johan Furnes uttalte dette i Avisa Nordland når saken hadde blitt anmeldt:

– Mange har uten tvil tapt store penger på dette pyramidespillet. Hvem som har tjent penger er foreløpig ikke helt klart, men noen sitter igjen med en god slump.

– Enorm overtalelsesevne

Noen år etter Upside-kollapsen vil Tor Hallaråker starte forretninger i Brasil. Året 2011 ønsker han å investere i eiendom, bredbånd og telefoni i forbindelse med at Brasil skal arrangere fotball-VM 2014 og OL 2016.

Hallaråker oppretter selskapet Network Administration AS sammen med makker Tor Erik Nilssen. Olav Fure fra Volda blir daglig leder. Mange investerer penger i selskapet som vil bygge infrastruktur i Brasil.

Network Administration AS har en fellesnevner med det tidligere selskapet Upside. Begge firmaene har styremedlemmer fra både Volda og Harstad.  

– Tor Hallaråker hadde en enorm overtalelsesevne. Dette syntes å virkelig være et prosjekt å satse på, forteller en av de Hallaråker solgte inn prosjektet til, til Nærnett.

Pengene investorene setter inn i Network Administration AS er lån til oppstart av prosjektene i Brasil. De blir også lovet svært god avkastning. Nærnett kjenner til flere som har investert penger og hevder de ikke fått det de ble lovet da de gikk inn i prosjektene.  

Ingen av investorene i Network Administration AS  ønsker å uttale seg til Nærnett om selskapet.

Millioner overføres

Nils Olav Folladal, styreleder i trøndelagsbedriften Austad Maskinstasjon AS, inngår også en avtale med forretningsmannen Hallaråker fra Volda. I 2011 starter han å overføre penger fra selskapet han leder til voldamannen.

– Det som ble oppgitt som formål for overføringene, var at pengene skulle brukes til ulike investeringer i Brasil, har politiadvokat Amund Sand tidligere uttalt til Nærnett.

Ved utgangen av 2015 har det til sammen blitt overført over 42 millioner kroner til Hallaråker sin private konto. Årsregnskapet fra 2014 viser at Austad Maskinstasjon AS ble lovet en avkastning på 50 prosent. Bedriften har ikke fått igjen lånet eller avkastningen de ble lovet.

– Jeg må forholde meg til det som står i regnskapet. Pengene er tapt, har daglig leder av Austad Maskinstasjon AS, Eskil Austad, tidligere uttalt til Nærnett.

Folladal er nå tiltalt for grov økonomisk utroskap. I tiltalen hevdes det at han overførte millionene til Hallaråker uten godkjenning fra styret i Austad Maskinstasjon AS.

Flere brasilfirmaer

Millionene som overføres til Hallaråker fra Austad Maskinstasjon AS, overføres igjen til hans makker, Tor Erik Nilssen, sin konto i Brasil.

På arbeidsnettverket Linkedin har Nilssen oppført at han er daglig leder i selskapet Xstream Tecnologias BR Ltda. Han sitter også i styret til et selskap med navn Khaya.

I 2014 legger Nilssen ut en film på Youtube. En promofilm som reklamerer for selskapet Khaya. Selskapet har en visjon om å bli ledende innen landbruksvirksomhet i Brasil. Det oppfordres til å investere tidlig i prosjektene, da mulighetene vil være endeløse og gi langvarige goder.

Tor Erik Nilssen omtales i filmen som en erfaren næringslivsleder. Filmen er preget av illustrasjonsfoto, og det henvises ikke til eksakte områder i Brasil. Det er ingen bilder av Tor Erik Nilssen i filmen.

Se utdrag fra promofilmen i videoen under: 

Storbritannia og adresse i USA

Firmanavnet Khaya er hentet fra en tresort som vokser i Brasil. Det er blant annet dette treet firmaet hevder å skulle satse på.

Khaya er registrert i det offentlige firmaregisteret i England, Companies House. I registeret står Khaya oppført til å drive med skogbruk. Norske Tor Erik Nilssen er registert med postadresse i Miami, USA.

Dokument om Khaya fra Companies House
ENGELSK REGISTER: Khaya skulle drive med landbruk i Brasil og var registrert i Storbritania. Faksimile: Companies House

Carlos Manuel Duarte er sentral i promofilmen på Nilssens YouTube-konto. I det engelske registeret står han oppført med Brasil som bostedsland. Både han og Nilssen er registrert som direktører i selskapet. Nilssen har også en rolle som sekretær.

Khaya ble, ifølge Companies House, oppløst 31. mai 2016.

Ikke å spore

En journalist som Nærnett samarbeider med i Brasil, finner ingen spor av selskapene i landet. Hverken i publikasjoner eller noteringer.

Brasilianske myndigheter har ingen foretaksregistre, og det er derfor vanskelig å sjekke selskapene nøyaktig. Nærnett kjenner til at firmaet «Xstream-BR Tecnologia e Processamento de dados LTDA» ble opprettet i 1990, og avviklet i 2013.

Utover dette er det ikke funnet noen spor av Khaya eller Network Administration AS i Brasil.

Lokal klubb. Internasjonal støtte.

Volda og Ørsta Bordtennisklubb ble startet av Tor Hallaråker i 2009. Klubben satser både på bredde- og elitenivå, med spillere som hevder seg i norgestoppen.  

– Uten Hallaråker hadde klubben aldri blitt noe av, forteller Tjalve Sørheim, som leder bordtennisklubben i dag, til Nærnett.

Bordtennis
INTERNASJONAL SPONSOR: Begge de internasjonale selskapene til Tor Erik Nilssen har sponset Volda og Ørsta Bordtennisklubb. FOTO: Sunnmørsposten/Jarle Mordal.

Da klubben fikk nye treningsdrakter, var det to hovedsponsorer som stod sentralt på drakten: «Khaya» og «X-Stream- BR». Dette er selskapene til Hallaråkers investorpartner, Tor Erik Nilssen. Klubben bruker fortsatt disse klubbdraktene.

Manglende årsregnskap

Bordtennisklubben førte ikke noe regnskap i årene hvor Hallaråker styrte klubben og hadde økonomisk kontroll. Klubben har i dag et helt nytt styre som arbeider med å rydde opp i dette.  

I november 2016 ble det avholdt et ekstraordinært årsmøte for å forsøke å rydde opp i økonomien til klubben. Å rydde opp i regnskapet står sentralt på agendaen når klubben nå i april skal arrangere årsmøte. 

Nærnett kjenner til at selskapene Khaya og X-Stream- BR ikke lenger gir sponsorpenger til klubben. Nåværende styre er usikre på hvor store beløp klubben har mottatt fra disse sponsorene.

Khaya og X-Stream- BR har i lang tid har hatt den beste plasseringen på lagets drakter.

Hallaråker har selv holdt på med bordtennis i 43 år, og har uttalt at han brenner for miljøet innenfor sporten. I mars 2016 ble han intervjuet av studentavisen i Volda, Peikestokken. Da sa han:

«Jeg hentet inn mye kompetanse da jeg kom tilbake til Volda i 2009... Vi lærte å ha en bra treningsstandard, og brukte en del ressurser på å hente inn gode trenere.»

Høyt tall på arbeidslivskriminalitet

Nærnett har tidligere skrevet om investeringene som Tor Hallaråker ønsket å gjøre for Austad Maskinstasjon AS. Dette har resultert i en tiltale mot Nils Olav Folladal som var deleier, styreleder og ansatt i bedriften. Folladal overførte ifølge tiltalen over 42 millioner til Hallaråker uten styrets godkjenning.

OVERFØRT TIL UTLANDET
OVERFØRT TIL UTLANDET: Det var Skatteetaten som varslet politiet om overføringene. Illustrasjon: Nærnett.

Folladal er nå tiltalt for grov økonomisk utroskap etter at han overførte millionene til Hallaråker sin private konto i perioden 2011 til 2015.

I fjor avdekket Skatteetaten, gjennom kontrollarbeid, at rundt 300 millioner kroner var unndratt i forbindelse med kriminalitet i det norske arbeidslivet.  

Skattedirektør Hans Christian Holte frykter det samlede beløpet for arbeidskriminalitet er større.  

– Analyser viser at rundt 40 milliarder kroner kan ha blitt unndratt fra 2011 til 2015, sier Holte i en pressemelding.

I 2016 økte etaten antallet årsverk som arbeider med arbeidslivskriminalitet fra 150 til 280 årsverk. Hovedfokuset har vært å avdekke arbeidslivskriminalitet i deler av bygg- og anleggsbransjen.

– Omfanget viser at det fremdeles er nødvendig å arbeide målrettet for å bekjempe arbeidslivskriminalitet, sier Holte.

Det var nettopp skatteetaten som varslet politiet om Hallaråkers overføringer, til sin forretningspartner Tor Erik Nilssen i Brasil.

Tre av Tor Hallaråkers forretningspartnere i Upside ble dømt i 2010. Nå står Nils Olav Folladal tiltalt i Inntrøndelag tingrett for grov økonomisk utroskap, etter å ha overført over 42 millioner kroner til Hallaråkers private konto. Politiet etterforsker fortsatt saken, og har stadig kontakt med myndighetene i Brasil.  

Nærnett har vært i kontakt med Tor Hallaråker. Han ønsker ikke å kommentere saken. 

Millionstrømmen til Brasil

  • Tor Hallaråker fra Volda fikk i løpet av 2013 - 2015 et samlet beløp på over 42 millioner kroner til sin private konto, fra Austad Maskinstasjon AS.
  • Pengene skulle brukes til investeringer i Brasil. 
  • Nils Olav Folladal er ansatt i Austad Maskinstasjon AS. Han er nå tiltalt for å ha overført disse millionene uten styrets godkjennelse. 
  • Tiltalen hevder at beløpene var lån Hallaråker skulle bruke til investeringer.
  • Lånene som ble gitt til Hallaråker skulle gi gode renteinntekter for Austad Maskinstasjon AS, men ifølge tiltalen mot Folladal ble det aldri opprettet noen form for tilbakebetalingsavtale mellom bedriften og Hallaråker.
  • Ingen av pengene har blitt tilbakebetalt.