Volda sentrum ikke tilrettelagt bevegelseshemminger: – Må ofte ta store omveier

Brukervennlighet for rullestol i volda

VANSKELIG: De mange kantene i Volda sentrum gjør det vanskelig å komme seg rundt (Foto: Håkon Kvam Lyngstad)

En kant på mer enn fem centimeter eller kun ei slak helling kan være et stort hinder for framkommelighet for handikappede. Nærnett har forsøkt å ta seg fram i Volda sentrum i rullestol.

GRUSVEI: Asbjørn Andersen forteller at det er nesten umulig å komme fram på grusvei uten asistent. (Foto: Håkon Lyngstad)

– Er det ikke asfalt, er det ikke godt nok, sier Asbjørn Andersen, styremedlem i Ørsta/Volda handikapforbund. Turvegen det er snakk om er stien i Elvadalen, som skal være tilrettelagt for bevegelseshemmede.

Andersen er selv funksjonsfrisk, men kona hans er avhengig av rullestol. For å demonstrere for Nærnett utfordringene man møter som rullestolbruker i bygda, har han tatt med to rullestoler som våre reportere får ta seg fram i – én elektrisk og én manuell.

Grusdekket på stien gjør at hjulene glipper taket. Bare det å komme seg framover blir en langt mer krevende utfordring enn man ser for seg når man utforsker stien med funksjonsfriske bein.

HØR MER OM RULLESTOLEN I NÆRPODDEN: Rullestolbrukar for ein dag

Utfordrende bysentrum

Andersen forteller at forbundet i Ørsta og Volda har litt over 60 medlemmer. Av disse er det noen som er avhengig av hjelpemiddel som rullestol, stokk eller staver. Andre klarer å gå uten hjelpemiddel, men med redusert bevegelsesevne.

– Den største utfordringa i både Ørsta og Volda er tilrettelegging av bysentrum. Selv små kanter kan være store hindre, og ofte må man ta store omveier for å komme seg rundt, forteller Andersen.

Gågata blir hinderløype

Fra rullestolen oppdager man raskt at fortauet er gammelt og slitt. Sprekkene gjør det utfordrende å bevege seg, selv i den elektriske rullestolen. Skilt og søppelkasser blir uventede hinder man må manøvrere seg rundt.

FULL STOPP: Selv med elektrisk rullestol er det ikke lett å komme seg over veikanten (Foto: Håkon Kvam Lyngstad)

Også der det er gjort forsøk på å tilrettelegging kan det være vanskelig å komme seg fram.

Nede ved havna i Volda sentrum er det satt opp en skråplatting. Likevel hadde også denne en liten kant som var utfordrende å komme seg over. I tillegg utgjorde benker og reklameplakater ei slalåmløype utenfor butikkene.

Full stopp

På brua som krysser Øyraelva i Industrigata stopper det helt opp. Vi må ut og dytte rullestolene selv. Et glippe strekker seg på tvers av fortauet, og hjulene setter seg fast. Det er umulig å komme videre, også med el-motor.

– Noen ting får man til når man har hjelp fra en assistent. Dessverre kuttes det i støtten til disse, forteller Andersen.

Mens vi kjører rundt i gatene, viser han til flere butikker som ikke har tilrettelagt inngang for rullestolbrukere. Trinn som må bestiges med høye kneløft er umulig å komme opp med rullestol. Flere steder er inngangene også for smale til å komme inn, selv om det hadde vært lagt til rette med trinnløs adkomst.

Vi ble også utfordret på å kjøre mellom reolene i noen butikker.

Forskrifter fra Direktoratet for byggkvalitet krever at et inngangsparti skal være trinnfritt. Flere av butikkene i Halkjelsgate i Volda oppfyller ikke dette kravet, ut ifra det Magasinet erfarte.

HINDER: Klær som henger ned til bakken kan bli vanskelig å komme forbi for en som sitter i rullestol. (Foto: Håkon Kvam Lyngstad)

– Kan være isolerende

Asbjørn Andersen mener det å komme ombord på busser og kollektivtransport er en annen stor utfordring for mennesker med bevegelseshemminger i lokalområdet.

Noen ganger mangler sjåførene kunnskap om hvordan rampene skal brukes. Andre ganger kan de be passasjerene vente på neste buss fordi de ikke har rampa med.

– Hvis en gjør flere forsøk på å komme med uten å få bli med ombord, kan man raskt ende opp med å tenke at det ikke er vits i å prøve. Er det ikke mulig å reise hjemmefra, blir man jo isolert, sier Andersen.

Sosial arena

For å unngå at medlemmene i forbundet kun blir sittende hjemme, arrangeres det ulikt faglig og kulturelt innhold.

– Nå i høst skal vi blant annet ha et foredrag om kosthold. Likevel ligger nok tyngden på de kulturelle arrangementene. Den typen opplevelser betyr veldig mye, sier styrelederen.

Andersen forteller at de også inviterer medlemmene med på ekskursjoner rundt om.

– Blant annet har vi vært i Gålå og sett Peer Gynt, og til Nordfjordeid for å se på vikingskip. Det er viktig å tilrettelegge for et sosialt fellesskap.

Ørsta/Volda handikapforbund er et lokallag i Norges handikapforbund. De er en interesseorganisasjon som jobber for funksjonshemmedes rettigheter og livskvalitet.

– Lokalt prøver vi å fremme konkrete tiltak som skal gjøre det lettere å komme frem og ta i bruk lokalområdet, sier Andersen.