Jakten på gamle skatter 

Brukt

HAR ALT: Butikkleder i NMS Gjenbruk Volda, Trine Kriken, forteller at de får så mye fra lokalbefolkningen, at de av og til må være strenge med hva som kan tas inn og ikke. Foto: Edvard Ertesvåg

Interessen for å kjøpe brukt øker stadig, noe som bruktbutikkene merker godt. Studenter er blant dem som handler oftere og mer.

Bestemors sølvtøy, pappas skisko, lillebrors lego, naboens porselen og studentens stekepanne. I bruktbutikkene bugner det av varer. De mottar smått og stort fra lokalbefolkningen som vil kvitte seg med ting, enten det er fra et dødsbo eller bare en ryddesjau.

Den store butikken i Ørsta håvet i fjor inn to millioner kroner. I den lille butikken i Volda tjente de over 600 000 kroner. Overskuddet går til misjonsarbeid og bistand til prosjekter i utviklingsland. Gjenbruksbutikkene i Ørsta og Volda drives av og er basert på frivillighet.

– Dyrt porselen og nye glass

På bruktbutikken i Volda forteller de at ungdommen bærer historie ut av huset. De ansatte på Det Norske Misjonsselskap (NMS) sin bruktbutikk, blir ofte forbausa over hvor fine ting som kommer inn i butikklokalet.

– Vi får inn mye dyrt porselen som ikke produseres lenger, men det hender også at vi får inn glass og andre ting som er helt ubrukt, sier butikkleder Trine Kriken.

VERDI I BRUKT: I gjenbruksbutikken i Ørsta er det mye tinn og kobber som folk ikke lenger vil ha. Foto: Edvard Ertesvåg 

Klientellet varierer mye, men som regel er det mange innflyttere og studenter, eller godt voksne mennesker. Studentene og de nyinnflyttede kjøper ofte forskjellig typer kjøkkenutstyr. De litt eldre kommer ofte innom for å finne samleobjekter, som en tallerken de mangler fra et servise. Norgesglass er også populært, forteller Trine.

Verdi i brukt

På grunn av plassmangel selger ikke butikken i Volda klær. Det er derimot en ettertraktet vare i Ørstas gjenbruksbutikk. Hermann Dahl er styreleder i gjenbruksbutikken som Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) driver i Ørsta. Han forteller også at det er mange studenter som kjøper møbler og tekstiler.

I det store butikklokalet forklarer Hermann at trendene har mye å si for hva de selger i butikken. Akkurat nå går det mye av retro klær, men lite av bøker.

HEKLA: Hermann Dahl i NLM Gjenbruk Ørsta viser frem de hekla dukene som de i en periode solgte mye av. Foto: Edvard Ertesvåg

– Folk samler på alt mulig rart. Vi hadde en kunde som var på jakt etter små grisefigurer som hun skulle gi til en slektning som samlet på det. Ellers er det mange som ringer inn for å høre om vi har en helt spesiell stol eller et annet møbel, sier Hermann.

Kong Haakon og Martin Luther

Sølvi Korsfur jobber i butikken i Ørsta. Hun forteller at interessen for å kjøpe brukt har økt ytterligere etter at de begynte med Facebook.

Hun peker på et konsollbord med alt fra kaffekanner til innrammede bilder av Kong Haakon og Martin Luther. 

– Dette tok vi bilder av og la ut på Facebook-siden vår i dag. Når kundene ser ting de liker på Facebook-siden, er det førstemann til mølla, forteller Sølvi.

LIKER BRUKT: Aleksander Goksøyr kjøper ofte brukt. Foto: Edvard Ertesvåg

En gang telte de 40 mennesker i kø utenfor butikken før åpningstid. De ventet på å få kjøpe gjenstander de hadde sett på nettet.

Aleksander Goksøyr titter stadig innom bruktbutikken i Volda. Han er glad i å kjøpe brukt. 

– Jeg liker sånne bestemor-bilder som er brodert. Jeg er stadig innom gjenbruksbutikken her i Volda for å titte litt, men jeg har ikke kjøpt så mye brukt på nettet, sier han.