Har det noen effekt å knipse på brusboksen?

brusknips

Vi i Nærnett har hatt en høyst uhøytidelig test om det hjelper å knipse på brusboksen etter at den har blitt ristet.

Hvor mange ganger har man ikke vært i en diskusjon om det hjelper å knipse på en brus- eller ølboks? Vi stilte oss selv det samme spørsmålet og bestemte oss for å bruse på.

Søtt innkjøp

Vi kjøpte ti brus i forskjellige former. Det ble handlet inn fire Monster Energy, for deres vanlige halvliterform, fire stykk av de nye cola-boksene og to vanlige cola plastflasker.

Fremgangsmåten var enkel. Alle ti ble ristet fem ganger, men bare halvparten ble knipset. Deretter ble de åpnet - en etter en.

Se testen i videoen under:

Klissete situasjon

Effekten var definitivt tilstede og knipsingen kan konkluderes med å ha en viss påvirkning i vår test. Det viste seg at det ikke stoppet brusingen, men det stoppet det fra å bruse over.

På halvliterne kunne vi ikke umiddelbart se effekten av knipsingen, men på boks to så ristet vi mer intenst. Da nådde knipsingen sitt antatte potensiale. Dette kan være fordi Monster har mindre kullsyre enn f.eks. Coca-Cola, som bruset mer.

I videoen hadde vi ikke mulighet til å vise at alle boksene ble åpnet. Av de to cola-boksene som ble knipset på, var det bare én som bruset over. Det er derimot tydelig i videoen at den som ikke ble knipset på, bruset mer.

Boblende affære 

Når du rister en brus med kullsyre, så økes presset inne i boksen. Bobler formes og når du åpner brusen så vil boblene skyte mot toppen og derfor bruse over. Når du knipser på sidene vil boblene som har blitt formet og festet seg til sidene, løsne. Det eliminerer ikke at det bruser over, men kan dempe trykket. 

Igjen skal det nevnes at dette er en høyst uhøytidelig test. Den ekstra tiden det tar å knipse på brusen, gjør at trykket kan synke innen den åpnes.

Det som i hvert fall ikke hjelper er å knipse på toppen. Om det hjelper å knipse noe sted, så er det på sidene. Vi vet helt sikkert er at det hjelper å sette fra seg boksen i noen minutter. Det som ikke er sikkert, er at trykket blir borte på et knips!

Seigt spørsmål

Erik Cyrus Fooladi er ikke helt sikker, men har selv som vane å knipse på brusboksen. Foto: Høgskulen i Volda

Lærer i naturfag (kjemi) og naturfagdidaktikk ved Høgskulen i Volda, Erik Cyrus Fooladi, har nylig gitt ut en bok om forklaringer og myter rundt mat og drikke. Han har som vane å knipse på boksen, men har ikke undersøket selv.

– Dette er en påstand som kan være både riktig og feil. Det er en plausibel forklaring, men det er vanskelig å vite om det er en tilstrekkelig forskjell nok på brusingen til å si noe konkret.

Så knips og klask gjerne på brusbokser til du får neglsprekk. Vi tror det funker - men hva tror du?

 
Tror du det hjelper å knipse?
Ja
Nei