Bygdepride-leder: -Det var tøft å gå foran for å skape endring, men vi har sett i etterkant hvor bra det var
 

Bygdepride-leder: -Det var tøft å gå foran for å skape endring, men vi har sett i etterkant hvor bra det var

STYRET: Dette er Bygdepride sitt nye styret. F.v: Ingrid Kristine Sylte, Benedivkte Kåss, Jonathan Gaathaug, Synnøve Solstad Hefte, Anbjørn Steinholm Frislid, Rune Sæbønes, Gjøri Larsdatter Dalsbø, Anne Marta Holsvik og Roy Aleksander Farstad. FOTO: Morten Asbjørnsen

I disse dager er det cirka ett år siden Ørsta/Volda Pride startet opp. Under tirsdagens styremøte ble det vedtatt at de nå kun heter Bygdepride, og leder Anbjørn Steinsholm Frislid (22) ser tilbake på et fantastisk år for den frivillige organisasjonen.
 

Fredag 11. mai 2018 er nok en dato alle i Volda og Ørsta husker ekstra godt. Kun seks dager før 17. mai-toget gikk av var det et annet tog som spredde glede gjennom Voldas gater. Da var det nemlig Norges aller første pride-parade i en bygd.

- Det var først da jeg sto på scenen for å holde talen min jeg forsto det. Det strømmet inn personer og jeg ble usikker på om jeg faktisk ville klare å holde talen. Vi gikk og håpte på et par hundre, men det dukket opp 4000. Det var bare helt utrolig stort, smiler Steinsholm Frislid da Nærnett prater med ham etter årsmøte.

LES OGSÅ: Ønsker seg pride-arrangement

Tidlig motstand

Selv om styrelederen smiler bredt i disse dager, var det ikke alltid like enkelt for han å være leder for Bygdepride. Han og resten av styret møtte tidlig motstand, og det var personer som virkelig var imot at en «Homo-parade» skulle være i Volda.

- Det var tøft. Det går inn på en person at folk skal ha så mye imot deg fordi du er den personen du er. At de faktisk er så imot det vi gjør, at de tar til gatene og demonstrerer mot det – det er ganske spesielt, forteller Steinsholm Frislid.

Til tross for at motstanden gikk inn på han og resten av styret, bestemte de seg for å fortsette med saken deres.

- Det motiverte oss egentlig enda mer og fikk oss til å tro på det vi gjorde. Arrangementet var vel et svar på tiltalen i seg selv. Plutselig var det 4000 i gatene i Volda som støttet saken, og det sa alt, smiler 22-åringen bredt.

Nå, cirka ett år etter de startet opp, kunne de presentere fine tall økonomisk også. Regnskapet viser et overskudd på cirka 64.000 kroner. Det hadde Frislig aldri turt å håpe på da de startet opp.

- Vi visste ikke helt hva vi begynte på da vi hadde første møtet i fjor høst. Og vi skjønte egentlig ikke hva det faktisk var før en uke før priden. Hvor stort det faktisk ville bli.

STYRLEDER: Anbjørn Steinsholm Frislid ble gjenvalgt som styreleder for Bygdepride. FOTO: Morten Asbjørnsen
STYRLEDER: Anbjørn Steinsholm Frislid ble gjenvalgt som styreleder for Bygdepride. FOTO: Morten Asbjørnsen

Positive tilbakemeldinger

Med hele 4000 personer i Volda på selve parade-dagen og ikke minst den enorme pressedekningen det fikk har tilbakemeldingene til styret vært mange og ikke minst positive. Frislid smiler litt ekstra når han får spørsmål om hvordan tilbakemeldingene har vært i etterkant.

- For meg personlig så betydde det ufattelig mye, og ut i fra tilbakemeldinger vi har fått har det betydd mye for flere andre også. Både for ungdommer som ikke har turt å komme ut av skapet enda, eller for de som gjorde det som følge av arrangementet.

Frislid forteller at det tidligere er flere som har flyktet fra bygda fordi de ikke turte, eller ikke klarte å være seg selv. Nå ser han at arrangementet har hatt en positiv virkning på denne fronten, og han har fått høre fra flere at de nå vurderer å flytte hjem igjen.

- Veldig mye sitter egentlig i hodet på en selv, og når de kan se at så mange tar til gatene for støtte at alle kan være seg selv, så hjelper det veldig, sier 22åringen.

Som styreleder var han et slags ansikt utad for organisasjonen, noe han syntes var tøft til tider. Saken betyr enormt mye for han, men nå er han utelukkende glad for at han turte. Han ble også stemt frem til å fortsette som styreleder det kommende året.

- Det var tøft å gå foran for å skape endring, men vi har sett i etterkant hvor bra det var. Flere bygder arrangerer sine egne parader nå. Folk fra hele landet har tatt kontakt for råd om hvordan de skal arrangere det, forteller han og legger til litt om hvordan fremtiden ser ut.

- Vi skal møtes snart og legge rammene for arrangementet. Vi vet enda ikke helt hva som skjer. Det tenkte vi skulle være opp til det nye styret, slik at det gamle ikke legger føringer. Vi må nok endre en del for å få like mange til å møte opp igjen, smiler han optimistisk før han vender snuten hjem til Ørsta etter et vellykket årsmøte.

 

GOD STEMNING: Det nye styret var godt fornøyd etter årstmøte og ser frem til nok et år med bygdepride. FOTO: Morten Asbjørnsen