Nytt forbud fra fylkeskommunen avlyser alle skolereiser til utlandet

Mandag 9. mars sendte Møre og Romsdal fylkeskommune ut et forbud som avlyser og forbyr alle klasse- og gruppereiser til utlandet, som er i regi av skoler og kommunene. Forbudets hensikt er å minske smittefaren av Corvid-19-viruset(coronaviruset). 

Saken er oppdatert 16.mars 2020.

Alle reiser til utlandet, i regi av videregående skoler i Møre og Romsdal, blir avlyst. Dette skaper reaksjoner, og flere elever kan risikere å ikke få tilbakebetalt pengene de selv har finansiert til turene.

Flere turer avlyst

Elevene Paul Våge (16), Lisa Marie Hansen (16) og Oline Gjerdsbakk (16), ved Ulstein videregående skole, er noen få av de mange elevene i Møre og Romsdal som blir påvirket av dette forbudet. De tre elevene er med i en gruppe som skulle reise til Tenerife i regi av skolen, denne turen er nå avlyst. På Ulstein videregående skole er tre turer avlyst før sommeren, en til Berlin, en til Madrid og turen til Tenerife.

Elever Paul Våge(16), Lisa Marie Hansen(16), Oline Gjerdsbakk(16) FOTO: Erik Kristoffer Jørgensen

Det er planlagt en tur innlands også, som per dagsdato ikke er avlyst, men dette skal opp til vurdering senere.

– Det er selvfølgelig ganske trist, jeg hadde gledet meg til dette ganske lenge, etter at vi fikk vite sent i fjor at vi skulle reise. Jeg tenkte det kom til å bli en ganske spennende og interessant tur, forteller Paul Våge.

– Forbudet ble vedtatt på bakgrunn av sikring for smittespredning og hindre høyere risiko for smitte, forteller fylkesutdanningssjef Erik Brekken.

Ingen alternativer enda

Foreløpig er det ikke planlagt en ny tur eller et alternativ for elevene som har fått sine reiser avlyst, ettersom forholdene er som de er. Det har vært samtaler om å gjennomføre turene til høsten, men ingenting er avklart enda. Men rektor ved Ulstein videregående, Margaret Alme, forteller at alle elevene ved Ulstein videregående skal få tilbakebetalt de pengesummene de selv har finansiert slik at elevene ikke får økonomiske tap.

Rektor ved Ulstein videregående, Margaret Alme FOTO: Erik Kristoffer Jørgensen

– Vi refunderer beløpet som er betalt, så det er skolen som vil sitte igjen med tapet. Det er også noe vi har begynt å planlegge hvordan vi skal få gjort det, det er jo et arbeid i seg selv. Men elevene skal ikke lede av tapet på dette, annet enn opplevelsestapet, forteller Alme.

Ønsker fortsatt å reise

Til tross for smittefaren, og forbudet utgitt av fylkeskommunen, har elevene fortsatt lyst å reise til utlandet, men er forståelsesfulle for nødvendighetene med forbudet.

– Det er jo dumt at vi ikke får dra, men det er jo forståelig. Hvis en av oss blir syke, så blir det et ganske stort ansvar på skolen. Jeg personlig er ikke redd for å få viruset. Jeg er jo en oppegående og frisk person så jeg er ikke redd for at jeg kommer til å dø, så for min del spiller det ikke noen rolle, sier Oline Gjerdsbakk.

– Det er jo litt skummelt. Om vi blir smittet og kommer tilbake hit og treffer eldre mennesker, kan det være farlig for dem, sier Lisa Marie Hansen.

En generell forståelse på alvoret rundt smittefaren har sørget for at elevene ved Ulstein videregående ikke har reagert kraftig på forbudet. Før forbudet kom har flere foreldre uttalt sin uro angående skoleturene til rektor, Margaret Alme.

Gjør det de kan for elevene

Rektor ved Volda videregående skole, Trond Hjelset, jobber hardt for at elevene skal få tilbakebetalt de summene de har finansiert til turene. De har enda ikke avbestilt turene, og er i samtaler med reisebyrå i håp om at alt skal ordne seg.

Rektor ved Volda videregående skole, Trond Hjelset FOTO: Erik Kristoffer Jørgensen

– Vi har ikke avbestilt reisene enda, for vi er usikre på hvordan det stiller seg med forsikring og slike ting. Dette er 80 elever fordelt på tre turer, to til London og en til Spania. Vi har bare sjekket ut det og fått svar fra reisebyråene at de forholder seg til reglene som er ved avbestilling, forteller rektor Trond Hjelset.

Hjelset presiserer at alle elevene skal få full refusjon på skolens regning dersom reiseforsikringen ikke trer i kraft, men å spare skolen for et utlegg på omlag 500 000 er ønskelig. Volda videregående vil ikke sende noen elever på tur ettersom turene er avlyst, men ikke avbestilt. 

Følg corona-situasjonen på Søre Sunnmøre her. 

 

Saken er rettet og oppdatert 16.mars 2020, redaksjonen beklager for feilinformering ved første publisering.