Ber om at det utnevnes en settestatsråd

Dale kan være inhabil

KAN VÆRE INHABIL: Justisdepartementets lovavdeling har konkludert. En settestatsråd vil overta Jon Georg Dales ansvarsområde i saker som omhandler Huawei, mobiloperatøren Ice og Havila Shipping. Foto: Torbjørn Tandberg

Samferdselsministeren ba om å sjekkes for tre mulige habilitetskonflikter. Nå blir han fratatt ansvarsområde på de berørte sakene.

Nærnett skrev tidligere denne uka om samferdselsministeren fra Volda, Jon Georg Dale, som sjekkes for tre habilitetskonflikter i saker som omhandler Huawei, mobiloperatøren Ice og Havila Shipping.

To av sakene går på utbygging av mobilnett i Norge, som Samferdselsdepartementet har ansvaret for. 

VG skriver onsdag kveld at justisdepartementets lovavdeling konkluderer med at Dale kan være inhabil.

- I saker som har en direkte og konkret konsekvens for Huawei og som er av en viss økonomisk størrelse, vil jeg derfor be statsministeren om at det blir utnevnt en settestatsråd, sier Dale i en uttalelse som VG har fått tilsendt.

Den ferske samferdselsministeren ba om en sjekk fordi han er venn med – og har vært i bryllupet til – Huawei-topp Vidar Brein-Karlsen. 

Dale er altså venn med Huawei-topp Vidar Brein-Karlsen, men også bestevenn med Ice-topp Reynir Jóhannesson. I brevet til Justisdepartementet beskriver Dale vennskapet deres slik: «Reynir er ein av mine beste kameratar. Vi møtes jevnlig og har nesten daglig kontakt». 

Ice er en sentral aktør i Norge og bygger ut det tredje landsdekkende mobilnettet. 

Også her vil det vurderes settesstatsråd, selv om departementet påpeker at han i utgangspunktet ikke er inhabil.

Den tredje saken som ble sjekket er forholdet til Arne Johan Dale, finansdirektør i Havila Shipping. Han er Dales onkel – og Samferdselsdepartementet håndterer flere saker knyttet til transport i kystområdet. 

«Min onkel er finansdirektør i Havila shipping. Han er fars tvillingbror og min fadder, og jeg har et nært forhold til hans døtre», skriver Dale.

Her bes det også om settesstatsråd.