Ny teknologi skal hjelpe de eldre

Aslaug sykler

I AKSJON: Her sykler Aslaug Sannes Jensen (72) gjennom Ålesund sentrum, fra stua på omsorgssenteret i Volda. Foto: Camilla Island

En innovasjon har denne uken blitt tatt i bruk ved Volda omsorgssenter. 

– Nå sykler vi nedover bakken. Hadde vi syklet opp der, hadde vi kommet til der jeg bodde før. 

 Aslaug Sannes Jensen (72) sitter godt plassert i stolen, med sykkelpedaler under føttene. Beina trår i jevnt tempo. Blikket er rettet på tv'en foran sykkelrattet. På skjermen passerer Brosundet i Ålesund sentrum. Videre tas man gjennom sentrumsgatene opp til byparken. Der er det vår. Hvitveisen har sprunget ut og fuglene synger høyt gjennom høyttalerne på dagsenteret i Volda. 

Opplever gamle minner

Volda omsorgssenter har denne uken startet opp et nytt tilbud for de eldre. Ved hjelp av treningssykler og en tv-skjerm kan brukerne sykle seg gjennom mer enn 600 byer og tettsteder. 

Unni Gjerde Humberset, aktivitør ved dagsenteret på omsorgssenteret, forteller at tilbudet er blitt tatt godt imot av de eldre. 

– De har vært ganske ivrige. Det er så mye lettere å sykle når du kan se på skjermen. Så blir de litt borte i tankene, og tenker kanskje "Åå, der har jeg vært før", forteller Humberset.

Aslaug kjenner seg igjen i beskrivelsen.

– I sted syklet jeg i Molde. Det er min fødeby. Der har jeg ikke vært på en stund, forteller hun.

Fornøyde brukere
FORNØYDE BRUKERE: Aslaug Sannes Jensen og Unni Gjerde Humberset er fornøyd med det nye tilbudet. Foto: Camilla Island

Føles virkelig

Aslaug synes de nye syklene er et godt tilbud.

– Nå får vi se og oppleve ting vi ikke er vant til å se, sier hun. 

Per idag kan syklistene velge ruter over store deler av Nord-Europa. I løpet av året skal ruter fra kjente turistområder i Spania filmes.

Det er et norsk firma, Motitech AS, som har funnet opp virkelighetssyklingen. En av tankene bak idéen er at tilbudet kan hjelpe med å fremkalle minner hos eldre med demens. Ved bruk av naturlyder underveis i rutene blir følelsen av tilstedeværelse forsterket. 

De ansatte ved dagsenteret er fascinert over teknologien som tas i bruk. 

– Det er nesten som en avansert form for Google Maps, sier Humberset. 

Et tilbud for alle

Enn så lenge er det kjøpt inn fem sykler til omsorgssenteret og boligene. Syklene plasseres i stuene på avdelingene. 

– Det blir jo nesten en spinningfølelse over det hele. Vi har kjøpt inn flere pedalsett så de eldre kan sitte flere sammen og sykle, forteller Humberset. 

Hjelper til med teknologien
AVANSERT TEKNOLOGI: Det er greit å ha med seg en medhjelper når teknologien krever litt ekstra. Foto: Camilla Island

Dagsenteret tror tilbudet kommer til å bli populært blant brukerne. 

– Alle på dagssenteret kan bruke syklene, uansett fysisk form.  Utstyret er tilrettelagt slik at det er hjelpemotorer som kan hjelpe de som for eksempel er halvsidig lammet. Man kan selv velge hvor tungt gir man vil sykle i, sier Humberset. 

Volda skal filmes

Til sommeren kommer firmaet bak idéen til Volda. Da skal egne ruter i nærområdet filmes. 

– Det blir fire ruter i Volda sentrum, i tillegg til på Lid, Lauvstad, Folkestad og i Austefjorden, forklarer Humberset. 

Aslaug gleder seg til å få oppleve følelsen av å sykle i Volda sentrum.

– Det hadde vært kjekt å få syklet rundt og fått se ting som er vittige å se, for eksempel bygdetunet. Vi får bare håpe det er fint vær, sier Aslaug.