– Det er kjempegøy å ha Downs Syndrom!

downsyndrom

I dag er det Verdens Downs Syndrom-dag. Vi har tatt en prat med Alexander Tjugen i Volda for å høre hvordan han feirer dagen.

På Hamna dagsenter møter vi Alexander Tjugen, en sosial og pratsom mann med svært godt humør.

– Det er min dag i dag, sier han stolt.

Da Alexander kom på dagsenteret i morges var han raskt ute med å gratulere venninnen sin med Downs Syndrom-dagen. Han synes det er fint at folk gratulerer hverandre med dagen i dag. 

Daglig leder ved Hamna dagsenter, Frode Ose, synes det er flott at det går an å markere en dag som er for Downs Syndrom.

– Det er bra at vi setter fokus på det. Det er mye fokus på det i hverdagen ellers også synes jeg, men det er bra at vi også kan ha en egen dag, sier Ose.

Skal feire med brus

Alexander forteller at han skal feire dagen med å kose seg. Det gjør han blant annet med å kjøpe seg brus. Han har også fri hver onsdag, noe han feirer med å gjøre dagen til en såkalt «lillelørdag».

– På tirsdager pleier du jo uansett å dra på butikken og kjøpe inn litt greier, så kanskje du skal kose deg litt ekstra denne tirsdagen? Det fortjener du, sier Frode Ose til Alexander.

– Ja, det fortjener jeg veldig, slår Alexander fast.

BALLROM: Alexander prøver å ta en tur i ballbassenget hver dag. Foto: Toini Thanem

Hver dag tar Alexander ferja fra Lauvstad til Volda. Der er han ikke redd for å si hei til nye mennesker, og forteller at han gjerne snakker med folk.

– Noen ganger snakker jeg kanskje litt for mye også, ler han.

Frode Ose mener at alle kan lære mye av mennesker med Downs Syndrom.

– De er veldig ærlige, har stort sett godt humør også er de flinke til å gjøre ting som vi andre gjerne skulle ønske at vi gjorde mer av. For eksempel det å si hei til folk vi ikke kjenner, sier Ose.

På spørsmål om han føler seg annerledes sier Alexander at folk av og til ser litt på han.

– Det er nok fordi de synes jeg er en fin gutt, sier han.

Sokkekampanje

Siden 2006 har 21. mars blitt feiret som verdens Downs Syndrom-dag verden over, blant annet gjennom den internasjonale sokkekampanjen RockYourSocks. For å sette fokus på saken blir folk oppfordret til å ha på seg to ulike sokker, gjerne i sterke farger og forskjellige mønstre.

 

 

Et innlegg delt av Happy Socks (@happysocks)

I tillegg til å få oppmerksomhet og spre budskapet om verdens Downs Syndrom-dag, er målet bak RockYourSocks-kampanjen å vise at man setter pris på at alle er forskjellige. På Instagram har over 18 000 mennesker delt bilder av sokkene sine under emneknaggen #rockyoursocks.

Norsk vri

Downs Syndrom-saken har vært svært synlig verden over. Informasjonsansvarlig i organisasjonen Menneskeverd, Maria Aanje, mener det er viktig å markere denne dagen like godt i Norge.

– I utgangspunktet så løfter vi frem denne dagen fordi mennesker med Downs Syndrom ofte blir stigmatiserte. De føler seg ikke alltid velkommen i samfunnet. Vi er alle forskjellige og alle er et gode for samfunnet, sier Aanje.

Hun forteller også at de har laget sin egen versjon av den internasjonale kampanjen rockyoursocks, nemlig #rockesokk, en norsk emneknagg som har blitt delt over 3000 ganger på Instagram. 

Toini Thanem

Toini Thanem

Les flere artikler fra Toini Thanem.

Torgeir Knutsen

Les flere artikler fra Torgeir Knutsen.

Journalistikkstudent ved høgskolen i Volda