Barnefotballen dyrest i Ulsteinvik

Dyrest men mest populært med fotball i Ulsteinvik

EGENANDEL: Klubbene har ikke råd til å finansiere turneringer som de ikke arrangerer, men begge lagene refunderer penger til lagkassen dersom alle på laget betaler treningsavgiften.  Foto: Nicholas Noreng.

Av de tre største fotballklubbene på Søre Sunnmøre er Hødd den dyreste å spille for. Det er over 2000 kroner dyrere å være rekruttspiller i Hødd, enn i Ørsta.

Tall fra Ungdata.no viser at Ørsta har det laveste deltakernivået blant ungdommer på Søre Sunnmøre. Ungdata er en undersøkelse der barn på ungdomsskolen svarer på forskjellige spørsmål. Rett over 50 prosent av ungdommer i Ørsta er medlemmer av en idrettsklubb, i Volda og Ulstein ligger tallene på 65 og 73 prosent som er aktive, til tross for en høyere pris. I Ulstein ligger prisen for en Rekruttlagsspiller på 4650 kroner, mens i Ørsta koster det 2300 for en A-lagsspiller. Volda ligger på en tusenlapp mer enn hva Ørsta koster.
– Jeg kjenner ikke tilbudet i Ørsta så veldig godt, men her i Volda har vi et veldig bredt tilbud, og kan drive på med veldig mye. Det tror jeg er grunnen til at vi har et høyere tall enn Ørsta, sier daglig leder i Volda TI Runar Aahjem Løvold.

Ørsta ligger under landssnittet

I Norge holder 63 prosent av ungdommene på med idrett og er medlem av en idrettsklubb. I Ørsta kommune ligger de ni prosentpoeng bak dette.
Næravisa har ikke klart å få en kommentar fra Arnstein Sandvik, daglig leder i Ørsta Fotball. Han er for tiden på ferie.

Naboklubben Volda ligger rett over landssnittet i deltakelse. De siste årene har prisen for å være med vært jevn, bare i år økte den med 100 kroner. Fotball fritidsordningen(FFO) for Volda har ligget på rundt det samme som SFO de siste årene.
– Vi har et mål om at FFO skal være hakket billigere enn SFO. Akkurat for tiden gjør det også det, sier, Løvold.

Hødd er dyrt, men populært

Ulstein kommune er en av de kommunene med høyest deltakerandel blant ungdommer i hele Norge med sine 73 prosent. Idrettslaget Hødd står for en stor del av dette, til tross for at det billigste alternativet koster 1450 for ett år, for barn mellom seks og ni år. Dersom barnet ditt skal spille på rekruttlaget til Hødd koster det 4950 kroner for ett år.

– Vi prøver å holde prisen nede, men det koster jo litt i forhold til hva det koster å drifte en klubb. I utgangspunktet har alle lagene ett eget budsjett hvor avgiftene går inn til en lagskasse, alt som da går over dette angående turneringsreiser blir å gå på egendeler, sier Oddmund Otterlei, daglig leder i Hødd.

Høddfondet

Hødd har i motsetning til de andre klubbene en egen ordning for å hjelpe familier som sliter med å kunne betale prisen.
– Høddfondet var noe som ble startet på grunn av at vi så en del slet med kostnadene til idrett. Det var en del privatpersoner og bedrifter som gikk inn og støttet med penger som ble øremerket til å hjelper betalingsproblemene til de som trenger det.