– Hødd var det beste som kunne skjedd meg

VALGTE HØDD: Eirik Haugan (20) avbrøt oppholdet i storklubben Marseille halvveis inn i kontraktstiden. Så kom Hødd på banen.

VALGTE HØDD: Eirik Haugan (20) avbrøt oppholdet i storklubben Marseille halvveis inn i kontraktstiden. Så kom Hødd på banen. FOTO: Sondre Skandsen

Han hadde knapt fylt 18 år da han fulgte drømmen og dro til toppklubben Marseille for å bli utenlandsproff. Halvannet år etterpå endte moldenseren opp på Hødd i 2. divisjon. Møt Eirik Haugan - talentet som har alt å bevise i Ulsteinvik.

– Jeg måtte krige for å komme meg bort. Det ble mye møter med ledelsen, og til slutt skjønte de heldigvis at jeg måtte komme meg vekk. Jeg spilte mye på at jeg ikke trivdes. Jeg måtte komme meg vekk for å fortsette utviklinga mi. På slutten fikk jeg ikke spille for B-laget engang.

Eirik Haugan (20) sitter på Høddvoll og ser ut på kunstgressmatta når han snakker om oppholdet i Frankrike. Etter å ha blitt signert fra Molde i 2015, skulle 20-åringen ta det neste steget i en av landets største klubber.  Egentlig skulle han fortsatt vært på den franske rivieraen, nærmere bestemt i Marseille. Der signerte han nemlig en treårskontrakt høsten 2015. I stedet sitter han altså på Søre Sunnmøre. I 2. divisjon. Med Hødd.

– Jeg måtte komme meg vekk derfra for å fortsette utviklinga mi. Det kom inn en del nye trenere og sånt, og ting begynte å gå litt trått, forteller moldenseren som legger til at han på ingen måte bruker det som noen unnskyldning.

I mars 2017 ble kontrakten terminert, kun halvannet år inn i de tre årene han hadde bundet seg for. En halvskadet og utrent Eirik Haugan hadde en helt åpen framtid. Etter å ha trent både med gamleklubben Molde, AaFK og Sarpsborg 08 og uten å få sjansen noen av stedene, kom redningen til slutt i mai 2017.

– Hødd kom på banen med et konkret tilbud. Jeg kunne gått på prøvespill i et par klubber i OBOS-ligaen, men jeg var lei av å gå rundt uten en klubb. Det tærer på når du er fotballspiller og klubbløs. Når jeg tenker på det nå, så var Hødd det beste som kunne skjedd meg. 

"Når jeg tenker på det nå, så var Hødd det beste som kunne skjedd meg"

FOTO: Sondre Skandsen

Vil bli Hødds neste store eksport

Hødd har de siste årene utviklet mange spillere som har gått videre til både store klubber og det norske landslaget. Adama Diomande (Hull City), Pål Andre Helland (Rosenborg), Fredrik Aursnes (Molde) og Ørjan Nyland (Ingoldstadt) er kun et utvalg eksempler på spillere som har brukt Ulsteinvik-laget som springbrett for å nå målene sine.

– Det var en av de største grunnene til at jeg kom hit. Jeg har selvfølgelig et mål om å spille i Eliteserien, og akkurat nå føler jeg at jeg er på en bra plass til å utvikle meg til å gjøre det, sier han.

Haugan tror han kan ta steg i Hødd. De nødvendige stegene som skal til for at 20-åringen på sikt skal kunne spille på det øverste nivået i Norge.

– Jeg føler at jeg har kommet godt i gang allerede. Formen har blitt bedre siden jeg kom. Jeg hadde ikke spilt en kamp på sju måneder da jeg signerte i mai. Og jeg synes absolutt at jeg tar steg, sier han.

Ti kamper og ett mål har det blitt på Haugan siden han ankom Ulsteinvik i mai. Nå har han så og si en fast plass i startoppstillingen til trener Sindre Eid.

– Det er veldig gøy. Det er selvfølgelig det viktigste som ung spiller - å spille kamper hver uke og ha en fast rolle på et lag.

"Det er selvfølgelig det viktigste som ung spiller - å spille kamper hver uke og ha en fast rolle på et lag"

– De var mer kyniske

Den tidligere Molde-spilleren har merket på kroppen hvordan det er å komme tilbake til Norge. Det er noe helt annet enn hvordan fotballsirkuset ute i Europa behandler deg.

– I Frankrike var de mer kyniske enn her. Det var liksom business alt sammen. I Norge er fotballklubber mer som familier, forteller han.

Haugan prater modent om opplevelsene han sitter igjen med. Han lener seg framover og forteller om hvordan han ikke vil bruke energi på å tenke på hvordan ting kunne blitt - det er tross alt fortid. Men for mange i fotball-Norge kunne returen til fedrelandet se ut som om han er nok en unggutt som dro ut i Europa altfor tidlig.

– Det driter jeg i. Jeg er glad jeg prøvde. Jeg angrer ikke. Det hadde jeg derimot gjort om jeg ikke hadde prøvd i det hele tatt.

Allerede på søndag skal han i aksjon igjen når Hødd møter Notodden på hjemmebane. For en ung og ambisiøs fotballspiller, som ikke var bortskjemt med spilletid på slutten i Frankrike, er hver kamp noe han gleder seg voldsomt til.

– Jeg har såpass tro på meg selv at jeg visste at jeg kom til å spille fast her. Så ærlig må jeg være. 

Så gjenstår det å se hvor god unge Eirik Haugan kan bli i Ulsteinvik. Det står hvert fall ikke på selvtilliten.

"Det var liksom business alt sammen. I Norge er fotballklubber mer som familier"