Om noen timer er det full biltakst for elbiler på fylkesvegfergene

elbiler må betale full biltakst

Elbiler skal betale full biltakst på alle fylkesvegfergene nå framover.

1. mars innfører Møre og Romsdal ordinær biltakst for elbiler på fylkesvegfergene. Dermed forsvinner fordelen for elbilen og det er det ikke alle som liker.

- Det er synd at fylkeskommunene fjerner den allerede nå. Møre og Romsdal er ett av de fylkene som har minst elbiler.  Vi er ved et veiskille i elbil utviklingen. Og man trenger en gulrot for å bytte til el-biler, sier Petter Haugneland som er kommunikasjonsleder for norsk elbilforening.

Norsk elbilforening har hatt en enorm vekst de siste årene som har gjort de til en av landets største bilforeninger. Haugneland frykter at slike tiltak kan sette en bremser for salget av elbiler.

- Jo flere fordeler du fjerner, jo mindre vil salget bli.

Må ta hensyn til totaløkonomien

Samferdselssjef Arild Fuglseth forstår at folk mener at biltaksten er feil, men den er nødvendig om man skal ha en stabil produksjon og eventuelt gi et bedre fergetilbud til forbrukeren.

- Reduserer vi tilskudd, må vi redusere produksjonen. Det er et dilemma, men vi må ta hensyn til totaløkonomien, sier Arild Fuglseth

Han presiserer at de som bruker elbil slettes ikke har reist med fylkesfergen gratis tidligere.

- Man har da betalt voksentakst, understreker han.

Den nye inntektskilden skal komme forbrukerne til gode.

Fraskriver seg ansvaret

Fraskriver Møre og Romsdal seg ansvaret for miljøet?

-  Ja, det gjør de jo. Også er det selvfølgelig kostnader involvert. Og at de skylder på dårlig økonomi. Det skjønner vi, men miljøpolitikk koster også, forteller Petter Haugneland.

Selv om elbil-fordelen forsvinner avviser Arild Fuglseth at fylket fraskriver seg ansvaret

- På ingen måte. Vi jobber med å redusere utslipp, med de virkemidlene vi har, vi bygger gang- og sykkelveier og setter strenge krav til utslipp i de kontraktene som går ut på anbud.