Destination Addis Abeba 

Elever fra Ulstein VGS til Etiopia

For femte år på rad har elevene ved Ulstein videregående samlet inn penger til skolebygging i Etiopia. Frida og Nathalie skal tilbringe hele høstferien i det østafrikanske landet. 

Fredag 29. september ble Operasjon Etiopia gjennomført for femte året på rad ved Ulstein videregående skole.

Operasjon Etiopia er et samarbeidsprosjekt som ble startet opp i 2011 av Spjelkavik og Sykkylven Videregående skole. Etter to år heiv også Ulstein Videregående seg med.

For de som kjenner til Operasjon Dagsverk, er dette kjent terreng:

Nathalie Moldskred malte gjerde under Operasjon Etiopia, blant annet. Foto: Andreas Håkonsen

Én skoledag i året jobber elevene med lønnet arbeid, og pengene de tjener går til et godt formål. Pengene som tjenes inn ved de tre nevnte skolene er imidlertid øremerket skoleprosjektet i Etiopia. Pengene fra årets operasjon skal gå til ferdigstilling av uteareal, administrasjonsbygg og utstyr til labene på en skole i Arba Minch, sør i Etiopia.   

Hvert år reiser to elever i lag med en lærer fra hver skole ned til det østafrikanske landet for å hilse på og se hvordan det går med prosjektet.

Nathalie Moldskred (17) og Frida Voldnes (18) er de to heldige elevene som er blitt plukket ut til å reise denne høsten. Med seg på reisen har de lærer Veronika Bonaa.  

Spente før avreise

– Jeg forventer at det blir gøy, at vi møter masse nye mennesker og at vi får mange nye inntrykk, sier Nathalie. 

Ingen av jentene har tidligere vært i Afrika, og vet derfor ikke helt hva som venter dem.

– Jeg synes det er litt vanskelig å vite hva man skal forvente seg der nede. Jeg

Med seg i bagasjen har reisefølget blant annet leker til barna i Arba Minch. Foto: Andreas Håkonsen

har liksom ikke sett for meg noe på forhånd. Men jeg håper jo at vi får se hvordan de har det der nede og hvordan det går med skolen, sier Frida.    

– Det er nok veldig annerledes der nede enn her. De har nok en annen måte å leve på, supplerer Nathalie.  

Settes pris på

Prosjektleder Lisa Mari Breivik Anderson har vært med på turen tidligere og kan fortelle at arbeidet elevene gjør virkelig blir satt pris på.

Lisa Mari Anderson jobber ikke lenger ved skolen, men er fortsatt prosjektleder for Operasjon Etiopia. Foto: Andreas Håkonsen

– Responsen har vært veldig god. Hver gang elever og lærere reiser nedover er det alltid en høytidelig åpning av det bygget som er ferdigstilt i løpet av det siste året, med representanter fra myndighetene, lærere og elever til stede. 

Lisa Mari havnet i snakk med noen lokale elever da hun var i Etiopia.

– De var så imponerte over at det faktisk var skoleelever som satte av én dag av egen skolegang for å kunne gi dem skole. De trodde i utgangspunktet at pengene kom fra noen rike mennesker i Norge med for mye penger.

Vil bikke 200.000 

– Her på skolen samler vi inn mellom 150.000 og 200.000 kr hvert år, så til sammen anslår jeg at Operasjon Etiopia har samlet inn rundt 700.000 kr fra denne skolen alene.

Prosjektlederen har målet klart for Operasjon Etiopia 2017:    

– Vi ønsker å komme over 200. 000 kr, men vi har ikke rukket å telle hvor mye vi har fått inn enda.