Synliggjøring av kvinner i IT-bransjen

Foto: Anita Schjøll Brede

Anita Schjøll Brede, administrerende direktør og gründer av bedriften Iris AI, ble 8. februar kåret til en av Norges fremste kvinner i IT-bransjen. Foto: Mikaela Berg (hentet fra DN.no)

I forbindelse med kvinnedagen 8.mars har Abelia og Oda-nettverk kåret Norges fremste IT-kvinner. Anita Schjøll Brede, gründeren av bedriften Iris AI og styremedlem i Ulstein Group, er en av de nominerte. 

Iris AI
Søkemotoren Iris AI. 

– Det er klart det er veldig gøy å bli nominert til en av de fremste kvinnene innen IT, og spesielt det å bli anerkjent for det jeg driver med, sier Anita Schjøll Brede.

Ideen om selskapet Iris AI oppstod da Brede gikk på Singularity Univeristy i California året 2015. Der deltok hun på et 10 ukers program for ledere som ønsker å utvikle innovative løsninger for globale utfordringer.

– Det å være på Singularity University fikk meg til å endre synet mitt på verden og livet. Jeg jobbet så intenst med eksperimentell teknologi: Hva man kan oppnå, og hvilke problemer man faktisk kan løse, utdyper Brede.

Kvinnelige teknologer

Nominasjonene er en del av STAR-programmet, et samarbeid mellom Abelia og Oda-Nettverk, som skal øke antallet kvinner i IT-næringen, spesielt blant IT-ledere. I dag utgjør kvinner 24 prosent av de ansatte i IT-næringen, men blant topplederne er kun 16 prosent kvinner.

– Jeg syntes det er skikkelig synd at vi fremdeles må synliggjøre kvinnelige teknologer, det burde heller være en kåring for alle norske IT-arbeidere, forteller Brede med en engasjerende stemme.

Foto: Kristine Hofer Næss
Kristine Hofer Næss, lederen av Oda-Nettverk. Foto: Abelia

Lederen av Oda-Nettverk, Kristine H. Næss, forteller til Norsk Telegrambyrå (NTB) at de ofte får spørsmål om hvor de kvinnelige teknologene er, og mener at nominasjonene og kåringene er vesentlige for å rette oppmerksomhet mot disse kvinnene.

– Topp 50 listen og nominasjonene skal bidra til å synliggjøre at de kvinnelige teknologene finnes, sier Næss.

Blant topp 10 gründere

For å bli nominert til topp 50, måtte kvinnene være fra næringslivet og jobbe direkte med verdiskapende oppgaver innen salg, utvikling eller produksjon. De nominerte ble delt inn i tre kategorier: ledere, gründere eller fagpersoner. Anita Schjøll Brede var en av ti gründere som ble nominert.

– Det jeg er mest stolt over er jobben jeg gjør med Iris AI. Med selskapet har jeg en større innvirkning på samfunnet, enn jeg har hatt tidligere. Vi har 150 millioner forskningspapirer som vi skal gå igjennom, og der tror jeg vi kan finne løsninger på mange problemer, sier Brede.

Iris AI er en kunstig intelligens som lar deg utforske valgfrie forskningspapirer, på nett, for å tilegne deg kunnskap om et emne. Den kunstige intelligensen går ut på at Iris skal finne sammenhenger som menneskehjernen ikke klarer koble. Målet for bedriften er å dekke så mye forskningsmateriale som mulig, og gjøre det lett fattelig og tilgjengelig for folk.  

Ønsker kjønnsbalanse i fremtidens IT-bransje

Foto: Håkon Haugli
Håkon Haugli, administrerende direktør i Abelia. Foto: Heidi Widerøe (Hentet fra Abelia)

Håkon Haugli i Abelia forteller til NTB at bedrifter som satser på mangfold, gjør det fordi de syntes det er lønnsomt. ­Det bidrar til god bedriftskultur og gjør bedriften attraktiv på arbeidsmarkedet.

– Siden vi fortsatt er en liten bedrift, kan vi ikke prioritere kjønnsbalanse i Iris AI enda. Men endel av gründerne våre har ulike nasjonaliteter, og det syntes jeg er en god ting, forteller Brede.

Hun føyer til at de vil jobbe mer grundig med å få en kjønnsbalanse i bedriften når de har fått mer penger til å utvide virksomheten.  Gründeren har også et ønske om at det skal være plass til begge kjønn i fremtidens IT-bransje, og mener at kvinner har en like viktig rolle i utviklingen av bransjen som menn.

– Jenter har et ansvar for å sette foten i døra, og menn har en jobb med å åpne denne døren for kvinnene, forteller hun bestemt.

 

Ulstein Group:

  • ​En norsk- og familieeid industribedrift som ble etablert i 1917. 
  • Et hovedselskap med mange maritime småselskaper under seg. 
  • Bedriften er spesialisert på skipsdesign, maritime løsninger og bygging av skip. De driver også med arbeid innen kraft, kontroll og frakt av skip.
  • Hovedkontoret ligger i Ulsteinvik på Søre Sunnmøre. 

Hva er dine tanker rundt kvinnedagen?

– Jeg syntes det er problematisk at folk sier ”Gratulerer med kvinnedagen”, vi burde ha kommet lenger i dagens samfunn. Hurra dere er frie er et dårlig fokus, det burde heller handle om de som jobber for menneskerettigheter, sier Anita Schjøll Brede.