Lokalderbyet: – En strid med både alvor og spøk

En rivalisering utenom det vanlige

Rasmus Aarflot og Martin Liaskar møtes til lokaloppgjør på Volda stadion fredag kl. 18.30  Foto: Morten Asbjørnsen

Rivaliseringen mellom Volda og Ørsta har vart fra middelalderen og frem til i dag. På fredag skal det igjen avgjøres hvem som er best når klubbene møtes til lokaloppgjør på Volda Stadion. 

– Det er jo en rivalisering og det har det alltid vært. Det er kjekt å spille når det smeller litt på banen og forhåpentligvis på tribunene, sier Volda-spiller Rasmus Aarflot.

I tidligere oppgjør har det vært liv på både banen og tribunen. I derbyets glansdager var det flere tusen på tribunene og rammen rundt kampene engasjerte alle i bygdene.

"Århundrets fotballkamp"

– 9. mai 1987 møttes lagene på Volda stadion for første gang på 19 år. Det var mellom 3000 og 4000 mennesker på tribunene og pågangen var så stor at hele billettsystemet brøt sammen. Før kampen var det en som hoppa i fallskjerm ned på banen og det var tautrekking mellom bygdene som Volda vant. I sentrum var det regatta og stor stemning, sier lokalhistoriker, Gunnar Ellingsen.

Forsiden til VGs kampavis i mai 1987  Arkivfoto: VTI-Fotball

Kampen fikk stor oppmerksomhet landet rundt og VG omtalte oppgjøret som "århundrets fotballkamp" på sin forside. Den gang vant Volda 3-1 og begivenhetene før, under og etter kampen satte spor.

– Volda-spilleren Jens Dankersen, som hadde spilt for Ørsta tidligere, proklamerte i lokalavisa at "dette er det største i mitt liv", forteller Ellingsen.

For å se Møre-Nytt sin film om "Århundrets fotballkamp" trykk her. 

Kissmus gikk i pausa

Rivaloppgjørene mellom Volda og Ørsta har historie helt tilbake til 1930-tallet og de var jevngode i flere tiår, men 3. august 1960 var forskjellen stor og det er en kamp ørstingene fortsatt husker.

– Volda hadde problemer med å stille lag fordi det var sommerferie, så alle gymnasiastene og lærerskole-elevene var bortreist. I ettertid så har det blitt sagt at den største Volda-patrioten, Rasmus Løvold, også kalt Kissmus, gikk i pausa. Da var stillinga 8-0 til Ørsta. Sluttresultatet ble 19-0 og det er fortsatt banerekord så vidt jeg kan huske. Og det er sagt at flere ørstinger gikk med avisutklipp i lommeboka i årevis for å briefe med, sier lokalhistorikeren smilende.

Rivaler helt fra middelalderen

Opp gjennom årene har divisjonsforskjellene mellom klubbene vært både stor og liten. Før årets sesong var det fire år siden lagene sist var i samme divisjon. I de årene var Volda storebror, men i mai tapte voldingene 2-1 på Ørsta stadion.

– Volda har noe å hevne på fredag. De gangene Volda vinner har de vunnet med nokså normale sifre, men Ørsta har noen brakseire som de lever på fortsatt. Den siste var vel 10-2-seieren i 2001 eller 2002, sier Ellingsen.

Lokalhistoriker Gunnar Ellingsen  Foto: Morten Asbjørnsen

Rivaliseringen mellom Volda og Ørsta kan man se flere steder enn på fotballbanen og røttene til striden stammer fra riktig gamle dager.

– Volda har vært storebror helt fra middelalderen og frem til i dag. De hadde kirka, sorenskriveren og lensmannen og da Ørsta og Volda var en kommune var den politiske makta i Volda. Det er en strid med både litt alvor og litt spøk, forklarer mannen som kjenner bygdenes historie bedre enn de fleste.

Årets høydepunkt

Avspark i lokaloppgjøret er fredag kl. 18.30 på Volda stadion. For dagens Volda- og Ørsta-spillere lever rivaliseringen fortsatt.

– Den kampen her betyr selvfølgelig litt ekstra. Det er aldri kjekt å tape som vi gjorde i mai. Så det er klart at det betyr mye å slå Ørsta. Nå er vi også bare ett poeng foran dem på tabellen, så det har litt betydning med tanke på tabellen også, sier Rasmus Aarflot.

Rasmus Aarflot (Volda) og Martin Liaskar (Ørsta) gleder seg til lokaloppgjør. Foto: Morten Asbjørnsen

Ørsta-spiller Martin Liaskar mener kampene mot Volda er årets høydepunkt.

– Det er alltid litt ekstra som skjer når vi møter Volda. Det kommer mye folk og det blir god stemning som vi spillerne synes er veldig gøy. Vi gleder oss veldig til fredag, sier Liaskar.

Jevnt før kamp

I årets sesong har lagene vært jevngode og klubbene innehar 5. og 6. plassen i 4. divisjon avdeling Sunnmøre. Hvem som vinner på fredag er derfor vidåpent.

– Som regel så vinner jeg, ikke på 16. mai, men forhåpentligvis kan jeg gå seirende ut på fredag, smiler Aarflot og ser på rivalen fra Ørsta.

Er du enig i det, Martin?

 At de skal gå seirende ut? Nei, det er jeg ikke, kontrer Martin Liaskar.

Er dere venner på fredag klokka halv syv?

– Nei, ikke halv syv, kanskje halv ni, det spørs helt på hvordan kampen går, avslutter Rasmus Aarflot.