En smak av Norden

En smak av Norden

Nordens dag markeres med nordisk gjestebud på Ørsta Videregående skole. Få kjenner imidlertid til denne dagen.  

23. mars 1962 ble Helsingforsavtalen undertegnet. Denne er også kjent som Nordens «grunnlov». Dette var en avtale som skulle sikre og formalisere samarbeid mellom de nordiske landene på en rekke felter.  

Du kommer til dekket bord på Ørsta Videregående i dag. Foto: Andreas Håkonsen 

Foreningen Nordens lokallag for Ørsta og Volda inviterte torsdag ettermiddag til nordisk gjestebud med tradisjonell nordisk mat laget av elever ved kokkelinja på Ørsta Videregående. Dette er femte året lokallaget til Foreningen Norden samarbeider med skolen.  

– Oppmøtet har vært litt opp og ned tidligere, men i fjor hadde vi 120 stykker innom. Vi håper på noe lignende i år sier Lars Petter Øye, lederen for lokallaget.

– Foreningen Norden sentralt har fremtidig mål om en nordisk forbundsstat. Det er dog neppe realistisk på kort sikt. Men nordisk samarbeid innenfor kultur, språk, og stadig mer teknologi, er flott. Norden vil også kunne være en ganske stor økonomisk enhet i verden. I dag ville Norden vært den ellevte største økonomien i verden.

Lars Petter Øye, Leder for Foreningen Nordens lokallag i Volda og Ørsta. Foto: Andreas Håkonsen

Øye fremhever de kulturelle, språklige og historiske båndene som de nordiske landene deler, og mener det bør kunne utvikles videre til et nærmere politisk og økonomisk samarbeid.

Dagen i dag dreier seg imidlertid mest om å spise god, nordisk mat, og snakke sammen, forklarer Øye.

Faglærer ved restaurant- og matfag, Trond Urkegjerde, legger ivrig ut om hva kokkelinja har på menyen på Nordens dag.

– Vi har hatt fokus på mat fra Færøyene, Island, Danmark, Sverige, Norge og Finland – da blir det alvorlig mye forskjellig mat! Mat helt fra vikingtida til mer moderne mat av i dag. Vi har tatt i bruk gamle konserveringsmetoder som salting og røyking. Før nyttiggjorde man seg i mye større grad av hele dyret – så her er alt ifra innmat til bakst, det meste en hadde til dagligdags mat før i tida.

Trond Urkegjerde holder opp et lammehjerte. Foto: Andreas Håkonsen

Mariell Voldsund er en av de mange kokke-elevene som de siste to ukene har jobbet for å få gjestebudet i havn.

Mariell Voldsund danderer mat. Foto: Andreas Håkonsen

Det har vært stressende og utfordrende, men vi har også lært nye ting, så det har vært veldig gøy. Røyking av lammehjerte var noe av det som var mest spennende å være med på. Jeg personlig synes nå ikke det smaker så veldig godt da, men det er sikkert mange som liker det også.    

Kommer det mange i dag, tror du?

– Vi har dekket på til hundre stykker, og vi håper jo selvsagt at det kommer så mange.

En av dem som hadde tatt turen til nordisk gjestebud i dag var Eli Kjøde. Hun var overasket over hvor mange forskjellige retter det var. – Veldig spennende, mange gode smaker. Også var det veldig kjekt at de hadde skrevet litt om hver rett i et kompendium som de har lagt ut på bordene her, slik at en kunne lese litt om maten. Veldig forseggjort, mener Eli.  

Hva var det beste du smakte her i dag?

Tror det nesten var den lammepølsa. Den var veldig god. Det var en litt uvant smak på den også, for den smakte litt søtt. Også hadde de nydelig, godt brød.

Eli Kjøde gransker menyen. Foto: Andreas Håkonsen 

Hva med lammehjertet?

Det var spennende, det hadde en sterk røyksmak – og det var nå greit det – men det var kanskje i salteste laget, innrømmer Kjøde.