- Visste ikke at jeg gjorde noe ulovlig

Søre Sunnmøre tingrett. FOTO Daniela Elvebakk Mala

Sunnmøre Tingrett, dag 1: En mann i sekstiårene fra Søre Sunnmøre ble i 2016 tiltalt for ikke å ha oppgitt skattepliktig formue i utlandet over fem år. Det siste året hadde han over 20 millioner kroner som ikke var meldt inn.

Fra 2011 til 2015 hadde mannen mellom 16 og 22 millioner kroner plassert i banker i tre forskjellige land. Han er tiltalt for ikke å ha oppgitt om, og skattet av, en samlet sum på 957. 857 kroner. Pengene har han hatt i Luxembourg, Jersey og Singapore, alle land uten formuesskatt.

- Jeg trodde jeg ikke trengte å skatte av pengene i utlandet, sa tiltalte i sin forklaring. 

Tidligere har han i flere år bodd og arbeidet i Singapore. Sammen med en bekjent eide han et firma knyttet til offshorenæringen.

Han erkjenner at formuen er hans, og sier at han idag vet at han skulle skattet. Etter å ha blitt ransaket av politiet i 2016, registrerte han for første gang på mange år den utenlandske formuen i selvangivelsen. 

Aktor Hilde Haugen
Aktor Hilde Haugen.

- Hvorfor har du ikke fortalt om dette før? Det er en boks i selvangivelsen hvor du skal krysse av hvis du har formue i utlandet, forklarte aktor i saken, Hilde Haugen

- Jeg vet ikke. Jeg har ikke sett på selvangivelsen, bare levert den inn, svarte mannen fra Søre Sunnmøre. 

Forsvarer Max Henrik Jespersen understreket at tiltalte har vært veldig samarbeidsvillig etter politibesøket sommeren 2016. 

- Min klient var uvitende om at han hadde gjort noe galt. Etter at politiet gjennomførte sin rassia, ga han dem all informasjon han hadde, fortalte Jespersen. 

Skatteavtalen mellom Norge og Singapore gjør at du ikke trenger å skatte til to land selv om du bor i begge. Dette gjelder kun inntektsskatt, og man må likevel skatte av formuen sin.

Millionene til mannen ble oppdaget gjennom skattetatens landsdekkende "betalingskortprosjekt". I 2014 hadde han brukt utenlandske bankkort til å kjøpe leiligheter i Norge. Slik merket norske myndigheter at det var noe som ikke stemte, fortalte aktors vitne fra skatteetaten. 

Nernett følger rettssakens andre og siste dag imorgen, fredag.