– Et privilegium å få delta på fritidsaktiviteter

– Et privilegium å få delta på fritidsaktiviteter

Følger tett opp: Jan Ivar og Ingri vil oppfordre barna til å holde på med fritidsaktiviteter så lenge de fortsatt synes det er kjekt. FOTO: Karine Jonsrud Pedersen.

Å være med på fritidsaktiviteter kan være dyrt, viser en oversikt Nærnett har laget. Tobarnsfar Jan Ivar Beddari kjenner seg heldig som har muligheten til å la barna være så aktive som de er. 

Familien Beddari er en aktiv familie fra Volda som består av mor Ingri, far Jan Ivar og sønnene Hogne (10) og Audun (7). På fritiden deltar guttene på mange fritidsaktiviteter. Foreldrene er klar over at ikke alle familier har samme mulighet til å delta i like stor grad. 

På hjemmefronten pusser familien opp huset når en ledig stund byr seg. Katten Sofie sniker til seg kos mens familien er samlet, før det bærer avgårde til dagens første trening.  FOTO: Karine Jonsrud Pedersen.

Allerede i gangen ser man at Jan Ivar, Ingri og de to sønnene liker å holde seg i bevegelse. Hjelmer og annet utstyr i alle slags farger preger rommet, og det er tydelig at aktivitet prioriteres høyt i familien. 

Hektisk hverdag

– For guttene er det håndball, fotball og piano fast. Så driver vi alle sammen med sykling, ski, snowboard og klatring når det passer. Ellers går vi turer eller finner på noe lokalt. I tillegg er jeg og guttene engasjert i kodeklubb og e-sport. Vi er også med i barneturlaget og låner litt ustyr av dem, for eksempel barnekajakker, forteller Jan Ivar. 

Han og kona har bevisst valgt at barna får være med på både organiserte og uorganiserte fritidsaktiviteter. Denne miksen gir familien større valgfrihet. 

Hverdagene kan bli hektiske, og til sjuåringen Auduns store glede betyr dette pølser til middag hver torsdag. Foreldrene sier at noen ganger må det bli lettvinte løsninger for å rekke alt de og barna vil gjøre på 24 timer. 

Første trening på torsdagene er Auduns håndballtrening, en knapp time etter han kommer inn døren fra skolen. 

– Den største kostnaden for oss er all tiden det tar, sier Jan Ivar mens han dekker på bordet. Han har redusert arbeidstiden sin. Det gjør at han får mer tid til å følge opp barna. 

Det er ikke bare sønnene som har mye å gjøre. Også Jan Ivar liker snowboard og sykling. Det samme gjør kona Ingri, men hun omtaler seg selv mest som støttepersonell til de aktive guttene i hjemmet. 

Utstyr til enhver anledning: Med en gang man tråkker over dørstokken hos familien Beddari er det tydelig at dette er en aktiv familie. FOTO: Karine Jonsrud Pedersen.

Kan bli dyrt 

Gjennomsnittsprisen for å delta på en fritidsaktivitet i Volda ligger på 1734 kroner per barn per år. I tillegg til dette kommer ekstra kostnader i forbindelse med dugnad, nødvendig utstyr og andre avgifter. Jan Ivar og Ingri er bevisste på at muligheten til å delta på fritidsaktiviteter er et privilegium. De forstår at det ikke er slik for alle. 

– For å ha riktig utstyr, er det en viss mengde penger du faktisk må spandere. Det er fort snakk om tusenlapper. For eksempel snowboardutstyr til en som Hogne kan fort komme opp i fem tusen kroner hvis man tenker seg brett, klær og det du trenger. Det er også sånn at når man vokser, så varer det kanskje bare to år, sier Jan Ivar.

I Volda finnes det også andre organiserte fritidsaktiviteter for barn, som e-sport, kodeklubb og Friluftsforeningas barneturlag. Her står man i større grad fritt til å velge selv hvor mye penger man vil bruke på for eksempel utstyr. 

– Det finnes en del ordninger som er gode, for eksempel barneturlaget. Der er det sånn at de har en utstyrspark hvor de har kajakker og forskjellige ting. Jeg tror de har pulk for barn og. Jeg skulle gjerne ønske det var enda mer tilgjengelig for flere, og det ønsker jeg å bidra til, sier Jan Ivar. 

Volda kommune har søkt om økonomisk støtte fra regjeringa til en fritidskortordning. Dette vil gjøre at hvert barn mellom 6 og 18 år får en viss sum i året til å delta på fritidsaktiviteter. Familien Beddari er positiv til slike ordninger. 

– Vi vil støtte alle initiativ til å gjøre fritidsaktiviteter mer tilgjengelig, sier Jan Ivar. 

Viktig med et sosialt nettverk 

Folkehelse- og frisklivskoordinator Ulrik Vik Nakken i Volda kommune påpeker at fritidsaktiviteter blant barn og unge legger et viktig grunnlag for generelt god helse. 

På sitt beste gir organiserte fritidsaktiviteter barn og unge muligheter til å utvikle evnene sine, de lærer å fungere i et fellesskap, de knytter sosiale relasjoner og de jobber gjerne målrettet mot et eller flere felles mål, sier Vik Nakken.

Viktig samvær: Man kan se en positiv sammenheng mellom barne- og ungdomsorganisasjoners forebyggende rolle og rusmiddelbruk. FOTO: Maria Bergh

Vik Nakken understreker at organiserte fritidsaktiviteter fungerer som en viktig arena hvor barn og unge tilegner seg nye ferdigheter og videreutvikler eksisterende egenskaper.

Det er naturlig å anta at barn og unge som ikke deltar i organiserte fritidsaktiviteter, har et mindre sosialt nettverk. Vårt sosiale nettverk har en betydning for helsa vår og mangel på god sosial støtte kan føre til ensomhet, sier Ulrik Vik Nakken. 

Gøy å kunne delta

Tilbake hos familien Beddari overlapper Auduns håndballtrening med fotballtreningen til Hogne. Derfor kjører mamma Ingri Hogne til Mørehallen, mens pappa Jan Ivar følger Audun på håndballtrening. 

Tydelig fornøyd: Det synes godt at Audun trives på håndballbanen. FOTO: Karine Jonsrud Pedersen.

Tiåringen Hogne forteller at det er mange kompiser som går på fotballen sammen med ham og at det hadde vært trist dersom han ikke fikk deltatt på fritidsaktiviteter. Han trekker særlig fram at det er gøy å kunne springe litt. 

– Å ha det gøy, er riktig svar. Det er sånn jeg tenker også. De andre tingene kommer i tillegg. Det blir mye vinn-vinn hvis man får det til, sier Jan Ivar. 

Store variasjoner i pris 

Oversikten under er basert på informasjon fra ulike klubber og foreninger i Volda og Ørsta. Der det er blitt oppgitt pris i halvåret, er det summert opp til hva det vil koste i året. Det er tatt utgangspunkt i det rimeligste som klubben eller foreningen tilbyr et barn på ti år, uavhengig om det er én eller to ganger i uka. De som har oppgitt aktivitet i minutter, er også beskrevet i tabellen. 

Oversikt over priser
Fritidsaktivitet Pris i året Antall ganger i uka  Rabattordninger Utstyr
Volda folketeater 3800 kr 1 gang (90 min) - -
Volda kulturskole 3672 kr                    1 gang (22, 5 min)
+ tilbud om samspill
og deltakelse på
konserter uten ekstra
kostnad
Søskenrabatt
Rabatt med flere 
instrument
Instrument
(kan leies til 280 kr)
Ørsta Volda Ballettskule 3500 kr 1 gang Søskenrabatt Kostymeavgift
(150 kr før oppvisning)
VTI Fotball 2100 kr 2 ganger Søskenrabatt Fotballsko
Volda skulekorps 1700 kr 1 gang Søskenrabatt Instrument (480 kr i året)
Volda Judoklubb 1500 kr 2 ganger Søskenrabatt Drakt (600 - 1000 kr)
+ graderingsbelte
Ørsta IL Turn 1500 kr 1 gang (90 min) Søskenrabatt Turndrakt til stevner
Sunnmørsk klatreklubb, Ørsta 1500 kr ingen faste dager Familiemedlemsskap
(5500 kr)
Lette klær og innesko
Volda Handball 1100 kr 1 gang Søskenrabatt på
dugnader
Innesko og helst ball
KFUM Volda Volleyball 1100 kr 2 ganger Kan ordnes Innesko
VTI Symjing 1100 kr 1 gang Søskenrabatt Svømmebriller, badetøy
Volda KFUK- KFUM - Speidarar 955 kr 1 gang (90 min) Familierabatt Kniv, hodelykt, utetøy
speiderskjorte
Ørsta IL Friidrett 500 kr 2 ganger Søskenrabatt Piggsko, lagdress
Friluftforeningas barneturlag 250 kr 
(familemedlemsskap)
ingen faste dager Familiemedlemsskap
(250 kr)
Utetøy
Kodeklubben Gratis Hver 14. dag - Kan ta med egen PC
E- sport Gratis Ingen faste dager - PC med tilbehør

 

Volda har flere fritidsaktiviteter å by på. Oversikten viser at det er dyrest å gå på Volda Folketeater og Volda Kulturskule. Håndball, volleyball og svømming har samme pris, etterfulgt av speideren og friidrett. 

Idrettslag kan søke om pengestøtte fra Norsk Idrettsforbund som kan gi økonomisk støtte til inkluderingstiltak. Dette kan for eksempel innebære å redusere utgifter til reise eller utstyr i klubben.