Opplyser om delt brukerdata

Facebook CA

Opptil 37.500 nordmenn kan være berørt av Cambridge Analytica saken. Foto: Sunniva Nerbøberg

I dag kan opptil 87 millioner mennesker få beskjed om at Facebook har solgt opplysninger om dem. 

Facebook har meldt at alle deres brukere i dag får en melding etter avsløringene om at mediet har solgt brukerinformasjon til Cambridge Analytica. Opptil 87 millioner kan få beskjed om at  personopplysningen deres  er delt med en tredjepart. Resten av Facebooks brukere vil få en oversikt over apper som nå er koblet sammen med deres Facebook-konto. 

Astrid Øverli, student ved Høgskulen i Volda, er kritisk til all informasjon mediet lagrer. 

—Facebook krever mer og mer informasjon av oss, det er en klar utvikling fra tidligere. Da jeg først logget meg på Facebook var det for å kunne ta kontakt med folk, ikke for at Facebook skal ha kontroll på hva jeg tenker og føler.

Medstudent Leon Valdersnes er ikke like kritisk. Han tror ikke det vil påvirke han i særlig stor grad at informasjon om han deles med andre. 

—Å være én av 87 millioner synes jeg ikke virker så ille. 

Leon Valdersnes og Astrid Øverli er uenige i alvoret ved at Facebook selger informasjon videre. Foto: Sunniva Nerbøberg

I dag har Facebook over to milliarder månedlige brukere. 87 millioner kan være berørte i Cambridge Analytica skandalen. De fleste er amerikanere, men opptil 37.500 av brukerne kan være nordmenn, melder VG. 

Verken Øverli eller Valdersnes har fått melding fra Facebook enda. De er imidlertid begge enige om at de med en gang ville undersøkt saken nærmere, skulle de være blant de 37.500. Valdersnes ville allikevel ikke synes det var så viktig. Øverlie er uenig.

—Jeg hadde blitt irritert over et slikt misbruk.

 

 

Fakta om Cambridge Analytica-saken

  • Opptil 87 millioner Facebookbrukere kan ha fått sine personopplysninger delt med Cambridge Analytica. Dette avslørte avisene New York Times, The Observer of London og The Guardian i mars. 
  • Tredjepartsutviklere har betalt Facebook for å få tilgang til personopplysninger. Dette er lovlig, selv om Facebook ikke markedsfører opplysningene, melder NRK. 
  • Cambridge Analytica utarbeidet en app som kunne forutsi og påvirke velgerne. Valgkampteamet til daværende presidentkandidat Donald Trump kjøpte resultatene, skriver NRK.  
  • Facebook lanserer i dag et nytt verktøy som lar deg se hvilke apper du er logget på via Facebook. Dette skjer etter avsløringene av Cambridge Analytica.