Fra avhopper til Kongeskipet

Maria Aurstad sitter på en benk

Maria Aurstad angrer ikke på å droppe ut av videregående. Foto: Håkon Kvam Lyngstad

Maria Aurstad (24) forlot Volda videregående skole allerede i første klasse. Det angret hun ikke på.

Hun er blant en fjerdedel av befolkningen i Norge som ikke har fullført videregående skole.

– Jeg var skolelei allerede på ungdomskolen, sier Maria. Hun har dysleksi. På barneskolen fikk hun tilrettelagt undervisningen, men ikke på ungdomsskolen. Her kunne hun ikke lenger bruke PCen som hjalp henne gjennom barneskolen, og slet tungt med både lesing og skriving.

På videregående måtte Maria begynne på allmennfag da hun ikke kom inn på elektrofag. Hun sluttet det første året, og hun og moren måtte tenke utenfor boksen.

Måtte finne på noe

– Det var slik at jeg måtte enten gå første året om igjen eller så måtte jeg bytte til salg og service, sier hun.

– Jeg oppfordret henne til å finne på noe annet. Alternativet var ikke å sitte hjemme, sier Cecilie Åmås, moren til Maria.

Moren til Maria, Cecilie Åmps
– Alternativet var ikke å sitte hjemme, sier Cecilie Åmås, moren til Maria. Foto: Privat

Moren klarte å få Maria inn på idrettslinjen på Valdres folkehøgskole. Det gikk på grunn av en forståelsesfull rektor, selv om det var 18-års grense og Maria bare var 17.

– Folkehøgskolen var en fin opplevelse. Jeg var åpenbart yngst blant de andre elevene, men jeg fikk mange gode venner og det var veldig koselig.

Frihet på jobb

Etter folkehøgskolen kontaktet bestefaren hennes en skipsfører som ga Maria jobb som matroslærling på Volda-Folkestad ferja.

– De hadde aldri hatt en lærling før, så de behandlet meg som en vanlig matros. Ingen fortalte meg hva jeg skulle gjøre. Jeg måtte lære det meste selv, fortsetter Maria.

Hun forteller videre at hun fikk større frihet på ferja enn det hun opplevde på skolen.

– Ingen passer på deg, og hver bevegelse blir ikke vurdert. Du blir kanskje varslet når du ikke har gjort jobben din ordentlig, men ellers er det meste opp til deg.

Til kongeskipet

I 2014 vervet Maria seg til militæret. Hun kom seg inn i Sjøforsvaret og fikk jobbe på Kongeskipet.

– Jeg er ikke sikker på hvordan jeg kom meg inn. Jeg skrev en skikkelig skrytende søknad der en av mine tre negative sider er at jeg ikke kommer på en tredje negative side, forteller hun.

Etter ett år i militæret møtte Maria tyngre tider. Det var oljekrise og mange båter var i opplag.

– Jeg var arbeidsledig fra september 2014 til mai 2015. Til slutt fikk jeg en jobb i Haugenbok der jeg gjorde det stikk motsatte av hva jeg gjorde før. Jeg sendte fakturaer og sånt, sier Maria.

Hun jobbet der en stund til hun fikk tilbud om ledig lærlingplass på en ferge,

– Men plassen ble tatt av en annen dagen før jeg skulle få lærlingkontrakt. Og da hadde jeg allerede sluttet på Haugenbok, fortsetter Maria.

Hun var arbeidsledig igjen i to måneder før moren fikk ordnet en jobb som matros i Frøy Vest, og der er hun fremdeles.

– Jeg angrer ikke på å droppe ut. Broren min har fullført videregående, men han vet ikke hva han skal gjøre. Jeg skjønte at skolen ikke var for meg. Det har funket bra så langt, sier Maria.

Maria Aurstad ønsker å fortsette å jobbe som matros så lenge som mulig. Og hun kan tenke seg å gå på skipperskole i fremtiden.

Les også: Arbeidsledigheten gikk ned på Søre Sunnmøre i fjor