– Vår bakgrunn som møbelfabrikkanter er alfa omega for riflestokkene

– Her får dere ikke komme inn, smiler Oscar Haugen. Den daglige lederen for GRS Rifle Stocks AS veileder oss forbi en hemmelig del av fabrikken.

Bak rekkevis med stablede riflestokker i forskjellige farger er et rom med store, hvite maskiner. Dette er CNC-maskinene. De programmeres til å gjøre alle detaljutskjæringer på riflestokkene, og er en én av grunnene til at alle ansatte må skriver under på en «NDA», eller taushetserklæring. Oppsettet er nemlig topp hemmelig.

På Ytre Haugen i Hornindal ligger fabrikken til GRS. Den er avlang og ligger i fjellsiden opp mot «Merkesteinen», steingruppen som har blitt konturen i GRS sin logo. «For en spektakulær lunsjutsikt», er det første som slår oss ved ankomst. I retrospekt kan nok utsikten nytes til et hvilket som helst måltid. Ved inngangen til fabrikken står en palle med esker markert som «fragile»  og en sittegruppe med bord. Lukten av treverk og maskinstøy preger tilværelsen.

«Merkesteinen» høyt oppå fjellet er tradisjonelt et skille mellom gårdene Lødemel og Haugen, og er opphavet til GRS Rifle Stocks AS sin logo. Her sett fra fabrikken. Foto: Morten Nordaas
Logoen flagges på fabrikkveggen, med konturen av «Merkesteinen» tydelig på toppen. Foto: Morten Nordas

 

 

 

 

 

 

Lever på fortiden, men ser seg ikke tilbake

GRS Rifle Stocks i Hornindal produserer riflestokker. De eksporterer til 45 land, men bedriften har sprunget ut fra en svært annerledes virksomhet. Fra etablering i 1983  av blant annet Oscars foreldre, Oddvin og Anne-Lise Haugen, produserte Grodås Møbler AS møbler. Ekspertisen som ble opparbeidet over nesten 30 år, ble i 2011 hentet ut, snudd på hodet og spyttet ut en helt ny idé: Grodås Rifle Stocks AS (GRS) ble etablert og varemerket.

– Vår bakgrunn som møbelfabrikkanter er alfa omega for riflestokkene vi lager i dag, innrømmer Haugen. Han peker på CNC-kunnskapen og kosteffektive løsninger skapt som møbelprodusenter som selve fundamentet for arbeidet som blir gjort på  GRS i dag.

Verner om den hemmelige oppskriften

Se video av produksjonsprosessen steg for steg her:

På besøket er det flere rom og områder Nærnett ikke får komme til. CNC-maskinene som skjærer ut detaljene og spesifikasjonene på stokkene er én av dem. Lakkrommet hvor det påføres to lag med lakk får vi heller ikke besøke. Det siste rommet er R&D, altså forskning og produktutvikling.  Her diskuteres trolig blant annet design, utforming og prestasjon, samt nye produkter.


– Hemmeligholdet har vi på grunn av IP, altså intellectual property, sier Haugen.

Intellectual property, eller åndsrett, er et rettslig begrep. Det brukes om den delen av jusen som skal sikre og beskytte innovasjon og kreativitet, det man kan kalle byggeklossene i entreprenørskap.

GRS Rifle Stocks AS er bygget på ”entreprenørskap og pasjon”, står det i en artikkel om historien til selskapet som Haugen har publisert på Linkedin-profilen sin. 

Hva blir det neste produktet til GRS?

Haugen smiler stolt.

– Det får dere ikke vite. Jeg kan si at vi produksjonsplanen klar frem til 2020.

Han forteller etterpå at GRS har tenkt tanken på å produsere rifler i tillegg til riflestokker, men til slutt landet på at ”man må drive med det man er best på.”

Sikter mot stjernene i flagget

Som daglig leder og bedriftens representant og ansikt utad, er Haugen mye på reisefot.

– Det er like viktig å opprettholde eksisterende kundeforhold som det er å etablere nye, forteller han. Besøk på våpenmesser rundt i verden gir masse tilbakemelding.

Her står riflestokker som har vært i CNC-maskinen. Bak veggen står det hemmelig oppsettet.
Foto: Morten Nordaas

– Vi får høre mange rare forespørsler fra kundene våre, men noen ganger får vi inn et gullkorn som vi virkelig tar til oss, og som hjelper oss å løfte produktene våre til neste nivå.

Haugen sier at GRS bygges med kundenes interesser i bakhodet, og det kan virke som det lønner seg. Etter en tung oppstart med personlig gjeld og masse reising i 2011, har GRS vokst med mellom 40 og 60 prosent siden 2013. I 2016 produserte Hornindalbedriften titusener av riflestokker og 90 prosent går til eksport.

Nå vil GRS markere seg i verdens største våpenmarked, USA.
– Vi føler oss endelig klare. Vi har nå kapasiteten til å takle et såpass stort marked. Det er 60 prosent av verdens marked, forteller Haugen.

En av de siste ansatte er basert i South Carolina, USA, og jobber tett opp mot Haugen for å planlegge introduksjonen av GRS i våpenentusiasmens land.

Jobbet som skarpskytter

Etter fullført førstegangstjeneste, tok Haugen jobb som skarpskytter i garden. Haugen jobbet som skarpskytter for innsatsstyrkene til forsvaret. Der var han i tre år, før han fikk mer ansvar, som leder for et skarpskytter lag, til 2010. Denne erfaringen er en av grunnene til GRS sitt unike produkt, ifølge artikkelen på Linkedin. 

Pensjonerte møbelarbeidere

Arve og Marit Espe er naboer til fabrikken. Da Nærnett møter ekteparet står de ute i hagen å jobber. Arve er tidligere ansatt i Grodås Møbler AS. Med tjue grader i luften og grønske på knærne har Arve kastet skjorten.
Ekteparet har bodd i Hornindal hele livet og begge har jobbet med møbler. Det er synlig på Stressless-t-skjorten til Marit, som jobbet for Ekornes Møbler, i samme bygd. Nå kan de fortelle om en idyllisk pensjonisttilværelse. Dagene fylles med turgåing og hyppige turer til hytten på Hjortedalssætra.

Arve Espe (69) og Marit Espe (67) har begge jobbet med møbler, men nyter nå pensjon.
Foto: Dagfinn Graneng

Fikk jobb i mangel på lærlingplass

Elling Sindre Syværsbråten er GRS’ yngste ansatt, med bare 18 år på livets skole. Han har fullført skoledelen av fagbrevet i elektro, men fant ikke lærlingplass. Nå er han glad for å ha en jobb. Spiren har jobbet i GRS siden juni og er andre generasjons Syværsbråten i bedriften, etter sin far. Elling er montør på den syntetiske riflestokken ”Berserk”, som også er den modellen som selger mest i volum. Tidsbruk per stokk varierer litt, men vanligvis bruker han ca. ti minutter på hver, sier han.

– Jeg jakter ikke selv, ikke ennå i hvert fall, men favorittmodellen min fra GRS må nok være Berserk. 

Elling Sindre Syværsbråten er yngstemann i mannskapet, men har faren på samme arbeidsplass. Foto: Morten Nordaas
Berserkmodellen bruker ca. minutter per stokk på monteringsstasjonen til Elling Sindre Syværsbråten. Foto: Morten Nordaas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Legendariske» firmafester

– Jeg er som regel topp tre, knegger Haugen. Det er snakk om skytekonkurransene som arrangeres for de ansatte. På den siste konkurransen måtte han likevel se seg slått av Rodrigo Pacheco Valle på monteringsavdelingen.

Vinner av GRS' siste internskytekonkurranse, Rodrigo Pacheco Valle, på sin stasjon for montering. Foto: Morten Nordaas

– Sommer- og juleavslutningene våre er legendariske. Det er både god mat og god drikke. 

Haugen sier det er meget godt samhold og god stå-på viljen blant arbeiderne.

Sistemann på samlebåndet

På produksjonens siste post, pakking, står 28 år gamle Øyvind Mork. Jobben han gjør er det første som møter kunden når de får produktet sitt, nemlig innpakningen. Når vi kommer til Morks post står han og pakker Berserkstokker.

Øyvind Mork på sin pakkestasjon, her med en Berserkmodell på benken. Foto: Morten Nordaas

– Det er nok favorittmodellen min også.  Den er behagelig og har godt grep og gode justeringer. Jeg jakter med den selv,  i kombinasjon med en Tikka T3 rifle. På gulvet ved siden av Mork står en palle med ferdigpakkede riflestokker stablet.

Her viser tabellen hvor mange Berserkmodellen som blir produsert. 25/9 ble det produsert totalt 60 stokker. Foto: Morten Nordaas

 

 

– Jeg har vært her et år og det beste med bedriften er vel de kjekke medarbeiderne.