Fra lystekniker i NRK til keramiker i Volda

Mekko Keramikkgalleri

De siste 15 årene har Ingeborg Rørvik Lejon hatt sitt eget keramikkverksted i Volda. Foto: Michelle Kleveland 

Med nyåpnet butikk i Ålesund, utstilling senere i oktober og storproduksjon frem mot jul, har keramiker Ingeborg Rørvik Lejon hendene fulle av arbeid. 

Etter å ha jobbet som lystekniker i Oslo, ønsket Ingeborg Rørvik Lejon en forandring. Etter et år på keramikklinjen ved Kunstdesignfagskolen, flyttet hun tilbake til hjembygden Volda og startet sitt eget keramikkverksted. Keramikken har hun levd av de siste 15 årene. 

Ingeborg holder på å lage syngedamer til julesesongen som snart er i gang. Foto: Michelle Kleveland 

Selvlært 

På Kunstdesignfagskolen lærte Ingeborg det mest grunnleggende innen keramikken. 

– Etter det har jeg forsket frem selv, med egne glasurer og farger. Så jeg føler meg ganske selvlært, samtidig som jeg har lært de grunnleggende prinsippene, sier Ingeborg og heller glasur på en «syngedame». 

Syngedamene var noe av det første Ingeborg lagde, og det er fortsatt det mest populære produktet hun har. 

– Det er jo litt magisk. 

I tillegg til å drive Mekko Keramikkgalleri i Volda, har hun også vært på messer og hatt flere utstillinger og keramikkurs. 

– Det første året sa jeg «ja» til alt, for å vise at jeg fantes, ler hun. 

Etter hvert kunne hun bli mer selektiv, og det var flere forhandlere som ville kjøpe produktene hennes. I dag kan man finne produktene hennes i rundt 20 butikker og gallerier, fra Vadsø i nord til Halden i øst og Stavanger i sør. 

Etter forming, tørking, råbrenning og glasering går syngedamene inn i ovnen på 1240 grader. Der skal de stå i to døgn før de er ferdig. Foto: Michelle Kleveland 

– Litt tilfeldig at det ble keramikk 

Det tok noen forsøk før Ingeborg fant ut hva hun ville drive med. 

– Jeg trodde at jeg skulle bli lystekniker, og lysdesigner, og så musiker. Jeg fant ut at jeg ville bli noe kreativt og holde på med et skapende fag. Det var litt tilfeldig at det ble keramikk. Jeg tenkte «jeg prøver det», liksom. 

– Det er denne tiltrekningen til det å skape og uttrykke seg. 

– Hjemme hos meg er det ikke så fullt av keramikk som man skulle tro. Men koppene er b-varer, så alt rasket havner hos meg, ler hun. Foto: Michelle Kleveland 

Hun har alltid digget keramikk – særlig når hun finner det på loppemarked. 

– På loppemarked og sånn blir jeg alltid tullete når jeg ser sånne dårlige keramikkting som folk ikke vil ha mer, ler hun. 

​– Er det noe du vil formidle gjennom verkene dine? 

– Det er det som er med oss som jobber – ikke med ord, men med form. Vi snakker jo med hendene våre, så det blir litt vanskelig å sette fingeren på det. Det handler mye om livsglede i det jeg gjør, både med fargebruk og uttrykk. 

Ingeborg beskriver sine egne verk som lekende, glade, kreative og humoristiske. Foto: Michelle Kleveland 

Fulle hender 

For tiden har keramikeren mange prosjekter på gang. Hun storproduserer syngedamer og engler mot julesesongen, forbereder seg til utstilling i Ulsteinvik senere i oktober, og har nylig åpnet butikk i Ålesund. 

– Har du alltid så mye på gang samtidig? 

– Ja, jeg har egentlig det, men noen ganger samler det seg litt opp. Jeg lager mer enn det er plass til i ovnen, så da blir benkene fulle av ting som skal glaseres. Sånn har det vært de siste dagene, sier hun og peker på den fulle arbeidsbenken. 

20. oktober skal hun ha utstilling i Ulsteinvik, og skal produsere nye verk til det. Da handler det mye om lek og å prøve ut nye ting. 

– Jeg har så vidt begynt, men nå vet jeg at nå skal jeg jobbe en uke med bare det, og bare leke. Jeg har det ganske klart for meg hvordan jeg vil at det skal bli. 

Den neste uken skal Ingeborg forberede seg til en ny utstilling og lage nye produkter. Foto: Michelle Kleveland 

Full pakke

Ingeborg synes det passer henne godt å være keramiker i en bygd som Volda. 

– Jeg liker å være for meg selv når jeg jobber, samtidig som jeg ikke kan være for mye for meg selv, for da blir jeg litt koko.

– Det er akkurat passe med folk som stikker innom her. Folk er veldig støttende og kommer og handler så ofte de kan. Rent arbeidsmessig liker jeg å jobbe her. Men jeg har savnet et større felt av folk som driver kreative yrker – men nå fikk jeg det! 

For i helgen åpnet kunst- og håndverksbutikken Kraft i Ålesund. Der skal Ingeborg, sammen med fire andre, selge egenprodusert kunst og håndverk. 

I tillegg til syngedamene og englene, lager keramikeren både kopper, fat, skåler og andre skulpturer. Foto: Michelle Kleveland 

I tillegg til keramikken, skal også glassblåser Ingrid Ulla, gullsmed Marita Skjong, designer Judith Bech og billedkunstner Yngvild Birkeland stille ut sine verk. 

– Alle jobber i hvert sitt studio, og kjente et savn etter litt samarbeid og det å møte andre som har et skapende yrke.

Ingeborg kommer fortsatt til å ha basen sin i Volda, og skal jobbe i butikken i Ålesund én gang i uken. Foto: Michelle Kleveland 

– Samtidig er vi sære og liker å jobbe for oss selv, men vi kjente alle et behov for et kreativt felleskap. Så vi har funnet en fantastisk mellomting, og det er jeg veldig glad for. 

Det er et større marked i Ålesund, og de vil møte kundene mer direkte i butikken. Nå føler hun at hun har fått full pakke, og tror det blir fint å kombinere verkstedet og den nye butikken. 

– Jeg håper det kan ende i at jeg slipper å sende så mye til andre gallerier. Det er en veldig stor jobb. Da kan jeg konsentrere meg om å lage, og ikke så mye om de administrative tingene. 

Les også: – Ikke enkelt å bare ringe en kunstner