Sprudlende verdiskaping i grenda

Næravisa - Vingård (Bjørxit)

UTE BLANT DRUEPLANTENE: En ambisiøs dame som har turt å satse på drømmen om vingård. Foto: Kaja Andreassen

I pinsa i 2016 plantet Nina Viddal (46) de første drueplantene. Målet er at hun under sin 50-årsdag skal kunne servere hjemmelaget musserende vin.

– Porten og gjerdet er satt opp for å holde unna hjorten. På våren, når drueplantene kommer med sine første skudd, er det nok veldig fristende for hjorten å spise dem. 

Fra jordet skuer man utover Hjørundfjorden. Følelsen der man står på jordet er en blanding av befrielse fra støy og uro, og det å føle seg innestengt mellom de majestetiske Sunnmørsalpene. Stillheten i grenda er med på å forme 
landskapet. 

Hun bøyer seg ned for å vise drueplantene av sortene rondo og solaris. Det er så vidt man ser de bittesmå grønne druene midt på stilken på den ene planten. Spirene er kanskje små, men Nina Viddal drømmer stort om framtiden for vingården Haula. 

Fra kyr til musserende 

Viddal holder til i den 400 år gamle familiegården. Hun hadde ikke noe erfaring med eller kunnskap om tradisjonelt landbruk. Noe hun derimot interesserte seg for, var vin, da spesielt musserende. Med arbeidserfaring fra hotell- og reiselivsbransjen, og nåværende jobb i Vinmonopolet, er det kanskje ikke så rart at valget om gårdsdrift falt på druer.

– Jeg har lyst til å bevare gården og tradisjonene, men jeg kan ingenting om gress eller kyr, og jeg har lyst til å bruke disse markene til noe som jeg brenner for og kan stå inne for. Derfor er det helt naturlig for meg å drive med druer. Og så er det utrolig gøy da, ler hun idet sola begynner å skjære gjennom det grå skydekket. 

– Men hvorfor lage musserende vin og ikke bare vanlig vin?

– Jeg ønsker å lage musserende vin fordi det er mye mer spennende og mer levende, sier Viddal engasjert. 

Drueplantene hun har plantet er økologiske og hybrider, både fordi hun ønsker å ha en renest mulig produksjon, men også fordi disse sortene klarer seg best i det skandinaviske klimaet. 

– Jeg skal drive helt rent og uten kjemikalier og tilsetninger, forteller hun. 

Hør reportasjen fra Radio Volda her: 

Et sted går grensa

Nina Viddal føler en stor tilhørighet til Hjørundfjorden og reiselivet i Ørsta. Derfor er hun bestemt på at hun ønsker at Bjørke fortsatt skal tilhøre Ørsta.

– Det interkommunale samarbeidet synes jeg fungerer veldig bra. Jeg har blant annet fastlege i Volda, sier hun. Hun viser til fjorden og tilhørigheten til den, spesielt for hun som ser den hele tiden, hver dag. Viddal forteller engasjert om den nye «masterplanen» for reiseliv i Ørsta kommune og Hjørundfjorden.

– De har allerede satt i gang deler av den, og jeg har veldig stor tro på hva den kan gjøre for oss.

Hun sier videre at hun har forståelse for dem i Bjørke som har små barn og lener mot en grensejustering og implementering i nye Volda.

– De har jo barnehage- og skoletjenester i Hornindal og Volda. Situasjonen for meg som har voksne barn er derimot litt annerledes. Denne debatten ville det jo ikke blitt noe av om Ørsta og Volda ble sammenslått som planlagt, sier hun.

Vil servere egne bobler i 50-årslag 

Fra det grønne landskapet åpner Viddal døren inn til den lune låven. Den har hun innredet til når det kommer besøkende, og hun har fått skjenkeløyve av kommunen.

Inne er det relativt mørkt, sett bort ifra den burgunderrøde lampa i hjørnet, og sollyset som kjemper seg inn gjennom sprekkene i bjelkene på låven. De treffer vinglassene som står på retrobordet midt i stua. Selv sitter Viddal i en knallblå, gammel sofa og titter opp på stålvaierne som det før og under krigen ble tørket tobakk på, som fortsatt henger i tømmerbjelkene over serveringsstedet. 

LÅVE: Her kan hun forhåpentligvis drikke egenprodusert vin i femtiårslaget. Foto: Kaja Andreassen
LÅVE: Her kan hun forhåpentligvis drikke egenprodusert vin i femtiårslaget. Foto: Kaja Andreassen

– Jeg har hatt grupper på besøk her i sommer, som har fått servert musserende. Riktignok ikke min egen, da den første vinen først vil være ferdig om to-tre år.

Det er altså en tidkrevende prosess å lage musserende vin. Hun forventer å kunne høste de første druene neste år. Da skal hun også etter planen plante 1200 planter til. I dag har hun 550. 

Viddal forteller at det i dag bare er én vingård i Norge som leverer til det kommersielle markedet, og den holder til i Lier i Buskerud. Målet er at hun skal kunne servere egenlagde bobler i sin 50-årsdag.

Og hun har ingen planer om å flytte fra grenda. 

– Det er her jeg skal være og her jeg skal bo, sier hun bestemt.