Øltradisjoner får nytt liv i Søre Sunnmøres bryggermiljø

Ølbryggermesterskap

ØLSMAKING: De frammøtte på ølmesterskapet i Ørsta, kunne smake på over 40 ulike brygg. Foto: Håkon Kvam Lyngstad

Metoder og teknikker brukt av fattigfolk og bønder for 100 år siden, lever videre i hjemmebryggingsmiljøet i Ørsta og Volda bryggarlaug.

– Fattigfolk på Sunnmøre brygget med havre før i tida. Det gjør jeg også, sier Thor Humberset. Han driver sitt eget hjemmebryggeri han har kalt Hønsehuset ølsmie, og deltar i ølmesterskapet med tre hjemmelaga brygg. 

HJEMMELAGET: Thor Humberset byr på ulike typer tradisjonsbrygg. De har han laget i hønsehuset hjemme hos seg selv. Foto: Håkon Kvam Lyngstad

Øltradisjon

– Ølet «Fattig volding» har jeg laget slik fattigfolk brygget øl her i området i gamle dager. Det er ikke kokt, og brygget med havre, forteller Humberset. 

– Men det smaker kanskje litt spesielt om man er vant med moderne, industribrygget øl. 

Han forteller at ølet hans er del av en lang ølbryggingstradisjon på Sunnmøre. Før i tida brukte nemlig de fleste gårdsfolk å brygge sitt eget øl. Det gjorde de ved hjelp av teknikker de fleste profesjonelle bryggere ville rynka på nesa av.

– Samtidig er det klart at folk prata mindre om hjemmebrygginga før. Da var det nemlig ulovlig å brygge øl, om man ikke gjorde det av egendyrka korn, forklarer tradisjonsbryggeren.

Etterlyser damer og studenter

Leder i Ørsta og Volda bryggarlaug, Eirik Hoem, bekrefter at tradisjonsbrygg er noe som opptar mange av laugets medlemmer.

REKRUTTERINGSFOKUS: Leder i Ørsta og Volda bryggarlaug ønsker seg flere nye medlemmer. Foto: Håkon Kvam Lyngstad

– Det er en del som prøver seg på å lage tradisjonsøl, men få som brygger det eksklusivt. Thor er nok en av de som gjør aller mest av det, sier Hoem.

– Vi håper jo selvfølgelig at flere er interesserte i å bli med oss å brygge fremover. Særlig ser vi at det er flere damer og studenter som vi tror kunne vært interesserte i å være med, men som ikke har meldt seg inn enda.

Tøyd strikk

Også Humberset mener brygging har blitt svært populært de siste årene.

– Med inntoget av hipsterkulturen eksploderte hjemmebrygging i popularitet, sier han. Samtidig understreker han at ølet som da ble populært, er noe helt annet enn det man brygget på Sunnmøre for 100 år siden.

– I de store, mer urbane bryggemiljøene, skal man hele tiden tøye strikken lengre og lengre. Man bruker all gjæra, og pøser på med sukker og humle. Det gjør ølet mer ubalansert, mener Humberset.

På stand i Ørsta kulturhus på ølmesterskapet, serverer han øl til alle som vil smake, fra en liten rød tank.

– Min favoritt av de jeg har med er Våssaøl ala Hønsehuset. Det er et tradisjonsbrygg som er kokt på høy temperatur. Det gir det en høy alkoholprosent, og en karamelisert smak.

Populær «volding»

FOLKETS DOM: Thor Humberset venter spent på å høre hva Jarle Nes mener om han «Fattig volding». Foto: Håkon Kvam Lyngstad

Men selv om bryggeren selv anbefaler Vossaølet, er flere interessert i å prøve et mer ydmykt brygg.

– Nå går det veldig mye «Fattig volding». Det er overraskende, ettersom det er spesielt på smak, men det er artig at folk vil prøve et gammeldags havreøl.

Litt uvant var det kanskje for noen publikummere, som var vant med mer moderne øltyper.

– Jeg mener et godt øl trenger humle, og det bruker man jo ikke i denne metoden. Derfor gir jeg bare karakteren sju når jeg skal bedømme den, sier Jarle Nes. Han er en av de som har møtt opp på ølmesterskapet for å teste og bedømme de over 40 ulike bryggene som er påmeldt.

PÅFYLL: Selv om smaksprøvene på ølmesterskapet begrenser seg til desilitersenheter, er det tillatt å gå flere runder. Foto: Håkon Kvam Lyngstad

– Akkurat det går jo på smak og behag. Jeg liker også humlekraftig øl, men denne er mer tradisjonell, argumenterer Humberset.

Han ender likevel opp med en sjuer fra Nes.