– Mange vegrer seg kanskje for å sette til side arbeide

Lena Landsverk Sande mener vi trenger flere kvinner i lederstillinger. FOTO: Tora Øgrim

I Møre og Romsdal er det kun åtte av 36 kommuner som har kvinnelig ordfører, og på Søre Sunnmøre er det bare én. Det var 33 mannlige forgjengere, før Lena Landsverk Sande overtok i 2015.

– Det handler om trening, ikke om du er mann eller dame. Jeg tror ikke at man er noen bedre leder fordi man er mann. Lederkvaliteter handler om å opparbeide seg erfaring og gode kvaliteter.

Tidligere og nåværende ordførere henger på veggen på rådhuset. Sande er den eneste kvinnen på veggen.
FOTO: Tora Øgrim

Det sier Søre Sunnmøres eneste kvinnelige ordfører, Lena Landsverk Sande. Hun møter oss på Vanylven rådhus mellom to møter.

Ordførerverv krever 100 prosent

Arbeidsdagen som ordfører er hektisk, men givende for den livlige ordføreren som er oppvokst på Syvde. 33 menn har vært ordfører i Vanylven før Sande tok over som ordfører i 2015. I dag er det åtte av 36 kommuner i Møre og Romsdal som har kvinnelig ordfører. Sande mener usikkerhet blant kvinner er grunnen til mangel på kvinnelige ordførere.

– Jeg tror det er fordi det er mange som ikke vil stå øverst på listene. Mange vegrer seg kanskje for å sette til side arbeid de har fra før av for å ta på seg et ordførerverv. Et ordførerverv krever at man gir 100 prosent og full innsats. Kvinner tar kanskje ikke et sånt verv før de føler seg helt sikker på at de klarer å gjennomføre det.

Engasjerte kvinner

Fredag 8. mars er det kvinnedagen. Derfor har Nærnett intervjuet tre engasjerte kvinner på søre Sunnmøre. Kvinnedagen ble først arrangert i USA i 1909, og året etter ble det bestemt at 8. mars skulle være datoen for den internasjonale kvinnedagen. Sande mener dagen er veldig viktig for å feire og markere kvinners fremgang i samfunnet. Samtidig er hun også veldig stolt og ydmyk over arbeidet kvinner har gjort gjennom årene for å kjempe for likestilling.

– Venstre har alltid hatt en tradisjon om å feire kvinnedagen, og det er en kjempeviktig dag. Den skal feires for alltid, sier den hardtarbeidende ordføreren. 

Sande sier at kvinner har tradisjonelt blitt undertrykt, og fortsatt blir det i mange land. Derfor mener hun at det er viktig å være takknemlig for den likestillingskampen som de før oss har kjempet. 

–  Kampen som de før oss i Norge har kjempet, må spres videre til andre land. Derfor er kvinnedagen så viktig, sier Sande. 

Sande håper den gode utviklingen fortsetter, og sprer seg til utlandet. Fra høyre: Ingrid Alice Mortensen og Lena Landsverk Sande
​​​​​FOTO: Tora Øgrim

Ikke opplevd noe negativt

De siste årene har #metoo-kampanjen rullet over alle forsider. Kvinner i alle ulike stillinger har komme ut med sine fortellinger om ubehagelige opplevelser på blant annet arbeidsplassen. Sande avviser kjapt at hun har opplevd noe negativt som kvinnelig ordfører.

– Nei, jeg har ikke noen negative opplevelser. Jeg har jo sett at noen kan skrive i avisa at det er forskjell på damer og menn, men da handler det om at vi har forskjellige typer fokus, og at vi har forskjellige saker vi brenner for. Det er heller aldri noen negative holdninger, selv om vi er flere menn enn kvinner i kommunestyre. Det viser jo hvor langt vi har kommet når det gjelder holdninger, avslutter Sande.