– Drømmen er å få en ridehall

Volda Rideklubb markerer seg stadig mer på resultatlistene rundt omkring i landet. De mener at en ridehall må til for at flere skal nå helt til topps. 
 

Opp en smal grusvei langs Vikebygdvegen i Volda finner vi Liv Jorunn Nyhagen. Vi møter hun i stallen, der hun tilbringer mesteparten av sin tid. Utenfor står 17 år gamle Randi Mork med sin hest. De skal ned på ridebanen for å gjøre unna dagens treningsøkt.

Gode resultater

Interessen for hest kom tidlig for de begge. Randi var bare ett år gammel da hun for første gang ble introdusert for hest, men det var først for syv år siden hun tok interessen på alvor. Liv Jorunn har alltid vært interessert i hest, og i en alder av elleve ble hun den stolte eier av sin første hest. Da var det gjort.

– Hester har alltid vært der. De er noen utrolige flotte dyr som jeg liker å stelle med. 

TOLV TIMER: Liv Jorunn Nyhagen bruker omlag tolv timer i uka på hestene sine. Foto: Malin Saue Johansen.

Hver dag etter jobb tilbringer Liv Jorunn til sammen fire timer med hestene sine, Thoke og Pokemann. Og all den harde jobbinga har lønnet seg i ettertid.

– Vi må trene for å bli best mulig. Vi har vunnet flere ganger. Vi har vunnet senior-NM to ganger, samme med nordisk. Tidligere har vi også fått sølv og bronse både individuelt og i lag i NM tidligere.

Senest i sommer, tok voldingen bronse i senior-NM.  Hun var ikke den eneste som viste hva sunnmøringer duger til. Også Randi tok bronse i junior-NM.

– Det var tredje gang vi deltok på NM. Dette er min beste plassering så langt, men jeg tror vi kan gjøre det enda bedre, smiler 17-åringen.

I syv år har Randi Mork ridd for alvor. Hun ble for første gang introdusert for hest som ett-åring.
HOBBY: Randi Mork har ridd aktivt i syv år. Som ett-åring ble hun introdusert for hest for første gang. Foto: Malin Saue Johansen

Arrangerer distriktsstevne 

Ettersom de begge har styreverv i Volda rideklubb, har rytterne nok å gjøre utenom selve ridningen. 

– Jeg er sekretær, Randi er ungdomsrepresentant. Styret organiserer stevner, treninger og sørger for å få alt til å gå rundt. Vi har lange og hyggelige møter, forteller Liv Jorunn. 

I helga arrangerer Volda rideklubb årets andre distriktsstevne i dressur. Folk fra både Eid, Ålesund og Volda kommer for å delta. De skal konkurrere i klasse lett C til middels B i dressurridning. Liv Jorunn vet allerede at seieren er i boks.

– Jeg skal konkurrere med mine to hester i middels B. Jeg har gode sjanser for jeg konkurrer bare mot meg selv, sier hun og ler.

På ridebanen går det unna. Siste trinn blir finpusset før helgens distriktsstevne.
SISTE FINPUSS: På ridebanen går det unna. Siste trinn blir øvd inn før helgens distriktsstevne. Foto: Malin Saue Johansen.

Trenger bedre treningsforhold 

Ridebanen har nylig blitt oppgradert med sponset tribune og kommunen er i full gang med å lage en vei ned til ridebanen. Derimot er det en drøm de fortsatt kjemper om å realisere.

​– Drømmen vår er å få en ridehall her i Volda. Vi har fått ett område vi vet vi får leie i 45 år fram i tid. Økonomien er på stell, så nå mangler vi bare å prøve og få det til.

Per dags dato har Volda rideklubb en utebane, noe som gjør det vanskelig å få til treninger hele året.

– Her på Sunnmøre regner det enten sidelengs eller så snør vi ned, så vi trenger virkelig en utebane for å kunne tenke på å drive hele året. 

Randi Mork etterlyset bedre treningsforhold på vinteren.
Randi Mork etterlyser bedre treningsforhold på vinteren. Per dags dato har Volda Rideklubb en utebane. Foto: Malin Saue Johansen

Også Randi sier seg enig i at det er for dårlige treningsforhold på vinteren.

– I fjor vinter reiste vi tre ganger i uka til Ørsta for å trene i deres hall. Nå har den blitt revet og vi må nå helt til Eid eller Sula for å trene på vinterstid.

 Randi tror også at flere kan nå enda høyere hvis en hall hadde kommet på plass.

– Alle har en drøm om å dra til VM, men hvor realistisk er det når mitt grunnlag er her i en liten bygd som ikke en gang har en ridehall? 

 

Idyll: Randi Mork trivest best når hun er ute med hesten. Foto: Malin Saue Johansen