Varierende skjenkeregler på Søre-Sunnmøre

Ulike skjenkeregler på Søre-Sunnmøre

Skjenkereglene på Søre-Sunnmøre er ulike fra kommune til kommune. FOTO: CC0 1.0 Universal

Når alle andre serveringsteder på Søre-Sunnmøre må avslutte alkoholsalget, kan serveringsteder i Herøy fortsette en halv time til. I Vanylven kan de servere sprit en time lenger enn i Herøy, og to timer lenger enn resten av Søre-Sunnmøre. 
 

Skjenkereglene i kommunene på Søre Sunnmøre varierer mye. Nærnett har besøkt tre puber som må forholde seg til ulike regler. Hvordan opplever de skjenkereglene i sin kommune

Nederst i saken kan du se skjenkereglene i din kommune.

– En innskrenking hadde vært en katastrofe

Bakeriet Pub Syvde er en 30 år gammel pub i Syvde i Vanylven. I helgene kommer ofte bygdas ungdommer for å danse og prate. På vei til baren møter jeg to damer som forteller at puben blir brukt som samlingsplass for ungdommene som kommer hjem fra studier i helgene.

PUB SYVDE: På Bakeriet Pub Syvde kommer det ofte ungdommer i helgene. FOTO: Bakeriet Pub Syvde

Vanylven sine skjenkeregler skiller seg veldig ut fra de andre kommunene på Søre Sunnmøre. Her er det nemlig lov med både øl-, sprit- og uteservering frem til klokken to. Eieren av Bakeriet Pub Syvde, Per Almklov, forteller at de aldri har hatt noen spesielle problemer med den sene skjenkingen. 18 og 19 åringene får et annet stempel enn de som er eldre. På den måten har bartenderne full kontroll på hvem som kan bestille sterkere drikke.

– Også kjenner vi jo 99 prosent av de som bor her, så vi har kontroll, legger Almklov til.

Kåre Kvangarsnes er leder for servicetorget i Vanylven kommune. Han begrunner de liberale skjenkereglene med at det generelt omsettes lite alkohol i Vanylven. Politikerne har ikke sett noe behov for å skille ute og inne servering, og sprit- og ølservering.

– Den siste timen selger vi minimalt med øl. Da vil folk heller få i seg en skarp en, forteller Almklov.

For puben til Almklov er det veldig viktig å kunne ha spritservering til klokken to. Han sier selv at en innskrenking hadde vært en katastrofe.

DANSEGULV: Bartenderne kjenner alle som besøker Bakeriet Pub Syvde. FOTO: Espen Roness

– Vi må huske på at vi konkurrerer med andre steder enn resten av Sunnmøre. Vi kan risikere å miste kunder til for eksempel Nordfjordeid.

Almklov syntes generelt utelivet er for overregulert. Han tror de strenge skjenkereglene i flere kommuner er en av årsakene til at flere puber på Sunnmøre sliter.

Ikke noe problem med strenge regler

Brygga Sportsbar er en bar i Ulsteinvik som åpnet i desember. Baren serverer både mat, øl, vin og sprit. I helgene er det bra med folk som kommer for å se på sport, spille dart og spille shuffleboard.

BRYGGA SPORTSBAR: Ulstein kommune har en av de strengeste skjenkereglene på Søre Sunnmøre. FOTO: Espen Roness

Ulstein kommune har en av de strengeste skjenkereglene på Søre-Sunnmøre. Sprit- og uteservering slutter klokken tolv. Ingrid Margrethe Ulstein er daglig leder for Brygga Sportsbar. Hun mener skjenkereglene i kommunen fungerer fint for baren hennes.

– Været i Ulsteinvik tillater sjeldent uteservering etter tolv uansett, så det er ikke et stort problem.

Ingunn Hestnes er jurist i Ulstein kommune. Hun nevner at de fleste skjenkestedene i Ulstein ligger i tettbebygde strøk, og at det derfor blir nødvendig å avslutte uteserveringen klokken tolv.

Ingrid Margrethe Ulstein har ingen problemer med dagens skjenkeregler i Ulstein. FOTO: Espen Roness

Hestnes forteller videre at formålet med alkoholloven er å begrense tilgangen til alkohol. Spritserveringen blir stengt tidligere på grunn av et folkehelseperspektiv.

– Vi ser på skadevirkningene som alkohol har på samfunn og enkeltindivid, forklarer Hestnes.

Ingrid Margrethe Ulstein tror ikke baren hennes nødvendigvis hadde omsatt for spesielt mye mer dersom de kunne solgt sprit lenger. Likevel sier hun at litt mer liberale regler ikke hadde skadet. 

– Rent restaurant-messig så er det litt kjipt at vi ikke kan servere sprit ute. Mange vil nok ha en liten Cognac etter maten.      

Vet når ungdommen går ut

På Restaurant Fosnavåg Brygge er det ofte liv på Lørdagskveldene. Restauranten er også en bar. De har ofte besøk av ulike trubadurer i helgene.

LIBERALE REGLER: Resturant Fosnavåg Brygge serverer alkohol frem til klokken 02:30 i helgene. FOTO: Stine Lund Trøan

– På lørdager får vi besøk av folk i alle aldre. Klokken ett er vi nødt til å stenge spritserveringen, da åpner vi for 18. og 19. åringer, forteller kelner Lena Sivertstøl.

I Herøy kommune har de lov til å ha uteservering frem til klokken ett. Om sommeren er Restaurant Fosnavåg Brygge glade for at de kan slippe å tvinge folk inn tidlig på kvelden. Det kan fort bli varmt inne i lokalet hvis ingen kan være ute.

Herøy er den kommunen på Søre Sunnmøre som kan selge øl og vin lengst. Resturant Fosnavåg Brygge har servering frem til halv tre hver lørdag. Sivertstøl er klar på at dette er en stor fordel.

– Det er den siste timen vi selger mest. Dersom vi måtte stenge før hadde nok flere heller blitt hjemme.

Lene Utseth er servicevert i Herøy. Hun forteller at politikerne i Herøy ønsker å ha en så liberal alkoholpolitikk. Dagens skjenkeregler ble vedtatt i 2016. Før dette kunne barer i Herøy servere alkohol både over og under 22 prosent frem til klokken to. Altså har spritserveringen blitt strengere, mens øl og vin blitt mer liberalt.   

STOR FORDEL: Lena Sivertstøl er klar på at skjenkereglene i Herøy er en stor fordel. FOTO: Stine Lund Trøan

    

Resturant Fosnavåg Brygge er uansett godt fornøyd med dagens skjenkeregler i Herøy. Siverstøl forteller også at de aldri har noen problemer med å ha servering så sent.

– Vi vet når ungdommen går ut. Dagens regler legger opp til at vi kan gi et godt utelivs tilbud til alle.

Skjenkeregler i kommuner på Søre-Sunnmøre
  Øl/Vin Sprit Uteservering
Hareid 01 (Søn-Tor)
02 (Fre-Lør)
24 01 (Søn-Tor)
02 (Fre-Lør)
Herøy 01 (Søn-Tor)
0230(Fre-Lør)
01 01
Sande 01 (Søn-Tor)
02 (Fre-Lør)
24 24
Ulstein 01 (Søn-Tor)
02 (Fre-Lør)
24 24
Vanylven 02 02 02
Volda 01 (Søn-Tor)
02 (Fre-Lør)
24 01
Ørsta 01 (Søn-Tor)
02 (Fre-Lør)
24 24

 

Espen Roness

Espen Roness

Les flere artikler fra Espen Roness.

Journalist for Nernett.no