- Det er selvfølgelig veldig viktig å slå Volda

Vegard Heltne

EN GOD UTFORDRING: Dette er første trenerjobben til Vegard Heltne. Foto: Lene Flataker.

Vegard Heltne var klar for å tenke på noe annet enn fotball etter at han la opp som fotballspiller i fjor. Plutselig fikk han en telefon fra Ørsta IL Fotball.

Ulsteinvikeren Vegard Heltne beskriver seg selv som snill, strukturert og kynisk. Bak seg har 29-åringen ti år som back/ving for Hødd, 218 kamper og 24 mål. Han var også med på å vinne NM i 2012 med Hødd, der han satte ny norgesrekord for raskeste gule kort - fem sekunder etter kampstart.

Han la opp som spiller etter 2017-sesongen, og var klar for å tenke på noe annet enn fotball.

– Men så ringte Ørsta og lurte på om jeg var interessert i jobben som hovedtrener for herrelaget. Det synes jeg var en god utfordring, så jeg bare hoppet rett i det, sier Vegard.

Heltne startet i jobben i januar, og dette er hans første trenerjobb. Han forteller at han ble veldig motivert av A-lagets tidligere trener, Are Bjørgum, sitt arbeid og hvordan tilstanden i laget var da han tok over.

– Jeg kom vel egentlig til "et dekket bord". Are har gjort en god jobb, og han har lagt et kjempegodt grunnlag for videre utvikling. 

– Hva ville du sagt dersom det var Volda som ringte deg?

– Om Volda hadde spurt meg om å være deres trener, hadde jeg sagt nei. Det er rett og slett fordi jeg synes opplegget og grunnlaget her i Ørsta er bedre. Det er en ganske god og stor tropp, med unge spillere som kjenner hverandre godt.

God sesongoppkjøring

Vegard er en trener som er ekstremt opptatt av struktur i laget, og han forteller at noe av det han legger mest vekt på er gode relasjoner mellom spillerne, og et bra samarbeid.

– Det er viktig å finne en balansegang mellom godt og etablert forsvarsspill, og rask angrepsfotball. Defensivt terper vi mye på posisjonering og samspill. Offensivt foretrekker jeg å finne raskeste veien til mål, istedenfor å spille masse pasninger og å ha ballbesittelse. 

For å få kjørt inn Vegards taktikk, har Ørsta hittil i år spilt seks treningskamper. Det har endt med fire seiere, en uavgjort og et tap, og Vegard er fornøyd med sesongoppkjøringen både i kampsammenheng og på treningsfeltet.

– Vi har hatt mange gode kamper og noen ikke fullt så gode. Alt i alt er jeg veldig fornøyd. Vi har hatt utrolig høy intensitet på treningene, og alle spillerne har gjort en god jobb inn mot sesongstart. Nivået på spillerne er såpass jevnt at det nesten blir umulig å velge en startellever - og det er som regel et godt tegn, sier han.

Ørsta A-lag herrer
STOR SEIER: Ørsta A-lag herrer rykket opp til 4. divisjon etter å ha plassert seg på andreplass på tabellen i 2017. Foto: Lene Flataker.

Viktig å slå Volda

Heltne er forsiktig med å gå ut med et konkret mål for sesongen, men forteller at det er viktigere å fokusere på utviklingen. 

– Vi skal etablere oss i 4. divisjon, men vi har ikke noe spesielt resultatmål. Det er viktigere for oss å fortsette utviklingen rundt samspillet og ferdigheter individuelt.

Med Ørsta tilbake i 4. divisjon, er det endelig klart for et skikkelig nabooppgjør i serier igjen. Ørsta og Volda har ikke vært i samme divisjon siden 2014-sesongen, og det er duket for to gode oppgjør mellom rivalene. Når det kommer til kampene mot Volda, er Vegard klar i sin sak.

–  Det er selvfølgelig veldig viktig å slå Volda, både for klubben og for bygda. Rivalisering bidrar til å gjøre fotballen mer interessant for publikum. Samtidig må man passe på at det blir en sunn rivalisering. På banen og opp mot kamp skal det selvfølgelig være litt trøkk, men det er viktig å ha et godt forhold klubbene imellom for å fremme fotballen i distriktet. 

Vegard understreker at han synes Volda har et bra lag, og han regner med at de kommer til å gjøre det bra i årets sesong.

– De kom på tredjeplass i fjor, så det er jo klart at de kommer til å gjøre det godt. De har en veldig god trener i Dagmund Evebø, som jeg har stor respekt for.

Med under en måned igjen til seriestart, er det bare de siste forberedelsene som gjenstår. Ørsta åpner serien på hjemmebane mot Hareid 13. april, og er endelig tilbake i 4. divisjon etter en sesong i nivået under. Vegard gleder seg til å komme i gang med tellende kamper, og sier at det kommer til å bli en morsom og lærerik sesong.

RIVALER: Det er ikke noen hemmelighet at Ørsta og Volda er rivaler. I fjor spilte Ørsta i samme divisjon som Volda 2. Foto: Lene Flataker