Fahrija (16) må flytte fra Volda

Volda EMA legges ned

For kort tid siden ble det bestemt at Volda mottak for enslige mindreårige asylsøkere (EMA) går inn i rekken av asylmottak som legges ned. Nå må de ansatte skaffe seg nye jobber, og beboerne flytte på seg. 

Når Volda EMA legges ned i mai er det mange som blir berørt.

FIKK AVSLAG: Fahrija Mutic bor på asylmottak i Volda. Nå må hun hjem til Bosnia. FOTO: Rikke Lillelien

En av dem er Fahrija Mutic (16). 

For omtrent ett år siden forlot Fahrija hjemlandet Bosnia. Etter å ha forlatt faren og broren i Sverige, krysset hun grensen til Norge alene.

Hennes første stopp på veien ble Mysebu mottak, en liten time utenfor Oslo sentrum. Fahrija minnes dagene på Mysebu som mer hektiske enn i Volda. Det var mer politi og mer problemer.

– Volda er et rolig og behagelig sted å bo. Spesielt på sommeren er det veldig vakkert her, forklarer Fahrija.
Omtrent vegg i vegg med Volda sjukehus og Myrane Studentheim finner du Volda EMA, et asylmottak for enslige mindreårige. Den grå blokka, som for tiden huser 15 ungdommer, ligger beskjedent til med en liten fotballbane i hagen.

Beboerne på mottaket har alle til felles at de er under 18 år, og har kommet til Norge uten noen omsorgsperson. Med varierende antall beboere har avdelingen for enslige mindreårige blitt drevet i Volda siden 2015. Den gangen banka flyktningkrisen på døra, og UDI vedtok å starte en EMA-avdeling også i Volda.

SPILLROM: Veggen i spillrommet er malt av tidligere beboere. Også i flere av de andre rommene har beboerne malt kunst på veggene. FOTO: Dina Storvik. 

En gjeng på omtrent 20 ansatte satte i gang arbeidet med å bygge hele mottaket fra grunnen av. Litt over tre år senere har antall asylsøkere som kommer til Norge minket kraftig, og den samme gjengen som startet opp skal straks pakke ut av EMA-mottaket i Volda.

Den siste offisielle driftsdagen er 8. mai. Før den tid kommer er samtlige av de ansatte nødt til å søke ny jobb, og beboerne må flytte på seg. På sett og vis må alle på mottaket innstille seg på store forandringer i tiden som kommer.  
 

SNART FORANDRING: Fahrija Mutic og Trude Flusund må snart skille lag.
FOTO: Rikke Lillelien

Kommer til å savne personalet

På fritiden har Fahrija vært aktiv og brukt mye tid på svømming og fotball, arrangert av mottaket. Likevel er det ikke det hun kommer til å savne mest når hun flytter fra Volda i løpet av den neste uka. 

– Jeg kommer til å savne å drikke te med personalet på kontoret deres. Vi pleier å skravle og spille kort. Hvis vi føler oss dårlig kan vi alltid komme til dem for å snakke.

VIKTIG STØTTESPILLER: Trude og de andre ansatte på EMA har vært viktige for Fahrija under oppholdet hennes i Norge. FOTO: Rikke Lillelien

Avslag på søknad

Som ung asylsøker uten sine nærmeste tilstede har det vært viktig for Fahrija å ha noen å snakke med. Hun forklarer at tiden på Volda EMA har bydd på gode og dårlige perioder, akkurat som livet ellers. Bortsett fra at hun denne gangen har vært nødt til å leve med stor usikkerhet knytta til fremtiden hennes.

– Det vanskeligste med å bo på mottak er å vente på svar. Det er veldig stressende å ikke vite hva som skjer. I tillegg har jeg savna moren min – hele livet har vi vært nære og brukt mye tid sammen, så det er tøft.

SNART BOSNIA: Fahrija fikk avslag på asylsøknaden sin, og må dra til hjemlandet Bosnia neste uke. FOTO: Rikke Lillelien

Nylig fikk Fahrija svar på asylsøknaden sin. Hun fikk avslag, og om en uke skal hun reise tilbake til Bosnia. Til tross for avslaget er hun positiv. Det er lettere å ha et svar å forholde seg til. Dessuten har hun kjent mye på hjemlengsel i løpet av det siste året.

– Jeg har savnet å kunne snakke mitt eget språk, så det blir deilig.

Usikker framtid

HELST I VOLDA: Elias er glad i Volda, og aller helst skulle han ønske han kunne fortsette å bo her. FOTO: Rikke Lillelien

Elias Hassani (15) fra Afghanistan er også beboer på mottaket. I motsetning til Fahrija er han fortsatt spent på hva fremtiden vil bringe. Når Volda EMA stenger, står det to mottak igjen for enslige mindreårige asylsøkere: Sjøvegan i nord og Lyng i sør.

Det er på disse mottakene de fleste beboerne fra Volda EMA vil ende opp om kort tid. Elias er ikke i tvil om hvor han håper å havne.

– Jeg håper jeg blir flytta sørover. Det er kaldt i nord, og dessuten har jeg noen venner som bor på Sørlandet.

Vil helst bo i Volda

Hvis Elias fikk velge skulle han derimot helst ha blitt boende i Volda. For ham har tiden på mottaket vært fin. Han skryter av været og folka i Volda, men selv om han synes nedleggelsen er trist, har han forståelse for UDIs avgjørelse.

– UDI må velge hvilke mottak som består, og hvilke som ikke består. Jeg kan uansett ikke forandre den avgjørelsen, forklarer han.

Drømmejobben

Samtidig som beboerne på Volda EMA må flytte, er de ansatte nødt til å finne seg nye jobber. Alle som jobber på mottaket mister jobben når det legges ned. Laura Mortveit har vært ansatt siden oppstarten, og beskriver et nært arbeidsmiljø.

– Vi klemmer hver gang vi møtes på jobb. Det å vite at jeg ikke skal jobbe med den fantastiske personalgruppa lenger er veldig merkelig.

SNART SLUTT: Laura Mortveit har jobbet på Volda EMA fra start. Når mottaket legges ned mister hun jobben. FOTO: Dina Storvik

For Laura er drømmejobben den hun har på asylmottaket. Fremover må hun søke nye jobber, men akkurat nå er det vanskelig å innse at hun snart skal slutte å jobbe på EMA. 

Arbeidet med å pakke ut fra asylmottaket starter ikke før ungdommene flytter fra Volda rundt påske. Først da tror Laura at hun kommer til å forstå at mottaket legges ned.

– Vi har ikke begynt på så mye av nedjusteringsprosessen. Snart vet vi at vi skal sende ungdommene vekk, og begynne å rydde. Da tror jeg at jeg kommer til å skjønne det.

Med fra start

Trude Flusund var mottaksleder de første tre årene, nå jobber hun som barnefaglig beboerkontakt på mottaket. Hun har vært med fra start, og ansatt alle som jobber der.

TIDLIGERE MOTTAKSLEDER: Trude Flusund var med å bygge opp mottaket, og har ansatt alle som jobber på Volda EMA. FOTO: Rikke Lillelien

– Nesten alle de ansatte har vært her siden første dag. De få som har kommet inn underveis har kommet raskt inn i gruppa, de og. Dette er ikke bare en jobb. Vi blir litt som en stor familie. 

Kontrabeskjed

De ansatte på mottaket har lenge vært klar over at det kunne bli deres tur til å legge ned. EMA-mottakene i Ulstein, Hareid og Fosnavåg er bare noen av mottakene som har blitt lagt ned de siste par årene. Tall fra UDI viser at det i Møre og Romsdal ble registrert 326 asylsøkere i februar. Derimot bodde det 1878 asylsøkere i fylket i desember 2015, og det gjør at behovet for asylmottak blir mindre.

SNART NEDLEGGELSE: Slik ser Volda EMA ut fra utsiden. I mai legges det ned.
FOTO: Rikke Lillelien 

Likevel hadde de ansatte ved Volda EMA et håp om at nedleggelsen av mottaket skulle avvente. I høst fikk de en forespørsel fra UDI om å justere ned antall beboere på huset, samt gå ned i stillinger for å på det tidspunktet unngå nedleggelse. Nedskjæringene skulle iverksettes 1. februar, men den samme dagen fikk de en kontrabeskjed.

– Dagen endringene skulle tre i kraft, fikk vi beskjed om nedleggelsen, forklarer Trude.

Fra asylsøker til ansatt på mottaket

Både som ansatt og som beboer på asylmottak kan livet by på uforutsette hendelser. Hamidu Abdulrahman har vært gjennom begge deler. Som 27-åring reiste han fra Ghana til Volda. Her har han blitt værende.

BLITT VOLDING: Hamidu Abdulrahman føler seg som volding i hjertet.
FOTO: Rikke Lillelien 

Etter å ha bodd tre år på asylmottak for voksne, som nå er nedlagt, fikk han avslag på asylsøknaden. På tross av avslaget fikk Hamidu bli i Volda.

I løpet av tiden på asylmottaket fikk han seg en norsk kjæreste. Da de giftet seg tok det to år før han fikk tillatelse til å bli i Norge. I dag har Hamidu og kona ett barn sammen, og lever som en vanlig familie i Volda. Det er han glad for.

– Man kan være seg selv i Volda. Her kan du gå på fest i joggesko uten at det gjør noe. Jeg føler meg som en volding i hjertet, forteller han.

Holder humøret oppe

Da Volda EMA åpnet i 2015 fikk Hamidu tilbud om å jobbe på mottaket. Etter å ha bodd fem år i bygda uten mulighet til å kunne jobbe store deler av tiden, var jobbtilbudet en lettelse. På mottaket har han fått brukt sine erfaringer fra tiden som asylsøker, og han stortrives i jobben.

– Jeg kommer til å finne en ny jobb, men aldri den samme type arbeidsplassen som denne. Vi er veldig ærlige og lojale mot hverandre her.

Nedleggelsen til tross, Hamidu holder fortsatt humøret oppe. At livet er uforutsigbart er ikke nytt for han, og kanskje er det nettopp derfor han har lært seg å slappe av.

– Du kan dø i morgen. Sånn er livet, men du kan ikke stresse med ting du ikke får gjort noe med. 

  • Volda EMA er et asylmottak for enslige mindre asylsøkere. 
  • Mottaket ble åpnet under flyktningkrisen i 2015.
  • 1.februar vedtok UDI å legge ned mottaket. Nå står det igjen to EMA mottak i Norge: Sjøvegan og Lyng.