Prøver å leve uten søppel 

Zero waste i Volda

Randi Jannet Nordnes har investert i en veske som rommer alt hun trenger på farten – både tøynett, bomullsposer, matboks og gjenbrukbare flasker. Foto: Michelle Kleveland 

Randi Jannet Nordnes har alltid vært interessert i miljøet. I sommer bestemte hun seg for å prøve å leve søppelfritt i Volda, men det kan by på noen utfordringer. 

Kjøkkenet fylles av lukten av nybrygget mango- og fersken-te. På kjøkkenbenken står tomme syltetøyglass, gjenbrukbare flasker og en krukke med hjemmelaget hudkrem. 

I kjøkkenvinduet står de to hudkremene Randi har laget, og en vårløk hun har dyrket. Alt i gjenbrukte glass. Foto: Michelle Kleveland 

Følte ingen brydde seg om miljøet 

De siste månedene har vanylvingen Randi Jannet Nordnes prøvd å leve «zero waste», altså uten søppel. 

– Hvordan ble du interessert i zero waste? 

– Det er faktisk en liten historie. Jeg har alltid vært en liten miljøagent. Da jeg gikk på videregående prøvde jeg å opprette et lokallag for Natur og Ungdom, uten suksess. Det var ikke nok folk som var interessert i det, så jeg følte det var litt «lost cause», forteller Randi. 

– Jeg kjente ikke så mange som var interessert i miljø, og jeg følte det var ingen som brydde seg om det. Så det la jeg til siden. 

​Sommeren 2008 ble Randi diagnostisert med muskelsykdommen Spinal muskelatrofi (SMA) som gjør at musklene i kroppen blir svakere og svakere. 

For et par år siden hørte hun om konseptet zero waste. Hun syntes det var interessant, men tenkte at det fortsatt ikke var noen som brydde seg, og la også det prosjektet fra seg. 

– En ting jeg har lagt merke til etter at jeg ble zero waste, er at huset har fått en nyere stil. Før var det så mye plast, navn og reklamer, og farger som ikke matchet. Nå går det mye i tre og naturlige farger. Foto: Michelle Kleveland 

– I år ble jeg mye svakere på grunn av sykdommen, og måtte gi opp en del hobbyer, som for eksempel strikking. Det tar en del tid, og da jeg plutselig ikke kunne strikke lenger, satt jeg jo og ikke visste hva jeg skulle gjøre.

Det var da hun kom over zero waste igjen, og bestemte seg for å prøve det ut og bli mer miljøvennlig.

– Da viste det seg at jeg faktisk kjente en del folk som var miljøvennlige og som bryr seg om slikt. Folk har forandret seg over årene, så da var det plutselig mye kjekkere, sier hun og smiler. 

Lager egen såpe 

Zero waste handler ikke bare om resirkulering og gjenbruk, men om å ikke skape avfall i utgangspunktet. 

– For meg er det veldig viktig å prøve å kvitte meg med engangsting, spesielt når jeg er på farten. Jeg har en veske som jeg har alt jeg trenger i: handlenett, poser, drikkeflasker, termokopp, og tørkle til for eksempel å pakke inn boller i. 

– Du trenger ikke å ha med en stor matboks heller, men det har jeg også - i tilfelle, sier hun og smiler. 

Randi pleier å ha med seg tøynett og bomullsposer når hun handler. Foto: Michelle Kleveland 

Randi har også begynt å lage sine egne produkter, og har blant annet laget såpebarer, hudkrem, oppvaskmiddel og tennbriketter. Det neste prosjektet blir hjemmelagde badebomber. 

– Jeg så i noen butikker etter såpebarer, men de var som regel innpakket i plast. Det var da jeg begynte å se på å lage egen såpe. Ved å lage egen såpe kvitter du deg med veldig masse plastemballasje. 

Hun er også med i facebookgruppen «Såper og miljø» der medlemmene deler oppskrifter og andre erfaringer. 

– Der er det nybegynneroppskrifter, steg for steg, og videoer som viser hvordan man gjør det. Så det er ikke så vanskelig som man skulle tro. Jeg har jo et såpelager som holder på å tørke, sier hun og peker mot stativet. 

Såpebarene må fortsatt tørke i et par uker til, før noen av dem blir julegaver til familie og venner. Foto: Michelle Kleveland 

Utfordrende 

De siste tre årene har Randi bodd i Volda med samboeren sin. På grunn av utvalget i butikkene, har hun handlet mindre i Volda, og handler heller på nettet. 

– Er det noen utfordringer ved å leve søppelfritt? 

Tøynettene ser kanskje små ut, men rommer opp til ti kilo. Foto: Michelle Kleveland 

– Brokkoli er helt umulig å finne uten plastemballasje. Gulrøttene tørker jo ut, så det er også vanskelig å finne uten. Men det skal ikke være sånn at jeg skal få dårlig næring på grunn av det. Det finnes en grense. Men hvis det finnes et valg av med plast og uten plast, så velger jeg jo den uten plast. 

I Bergen finnes for eksempel zero waste-butikken Råvarene, der du tar med egen beholder og plukker alt du vil i løsvekt, og dermed sitter igjen uten avfall. 

– Det er min drøm, min absolutte drøm. Og tilrettelagt, slik at jeg kommer meg inn i butikken, sier hun og smiler. 

På grunn av muskelsykdommen, har Randi også rullestol. Hun kan gå, men det blir fort veldig tungt. Dette kan også være utfordrende når hun prøver å leve søppelfritt. 

– Jeg kan jo ta et veldig enkelt eksempel: Hvis den samme grønnsaken finnes både i løsvekt og innpakket i plast, og den som er innpakket ligger rett foran meg i butikken og den i løsvekt ligger slik at jeg ikke når den, så kan det bli vanskelig. 

Randi har laget flere typer såpe. Den rosa såpen er Randis egen oppskrift, laget med himalayasalt. Den hvite er laget av oliven-, kokos- og rapsolje. Foto: Michelle Kleveland 

Villig til å dra det langt 

Før brukte Randi både sjampo, balsam, blåsjampo og hårkur, men nå bruker hun såpebarer i stedet. 

– Jeg kjøper ikke såpe eller sjampo nå. Det har jeg kuttet helt ut. Det tok veldig mye plass, og det blir rotete og fullt i dusjen. Nå har det faktisk blitt mye enklere i hverdagen. 

– Etter at jeg brukte opp en sjampobar fra Lush, la jeg merke til at jeg ikke hadde noe avfall i det hele tatt. Det eneste avfallet er pakken jeg får tilsendt, og der er alt papir. Da tenkte jeg «fy, så masse jeg sparer der». 

Den første hudkremen Randi lagde ble suksessfull, til tross for at hun ikke fulgte noen oppskrift. Tommelfingerregelen er at man skal bruke 75 prosent faste ingredienser og 25 prosent flytende. Foto: Michelle Kleveland 

Randi har også kjøpt sjampobar til samboeren. Hun forteller at de ikke var like miljøbevisste før hun ble tilhenger av zero waste. 

– Han har vært litt miljøagent som meg, men jeg er den typen som er villig til å dra det langt, og virkelig prøve det ut. 

Hun forteller at når man begynner med zero waste, tenker man at man kan bytte ut én eller to ting. Så går det noen dager før man tenker at man kan bytte ut enda mer, og så bare fortsetter og fortsetter det. 

– Zero waste handler ikke om å være «zero waste». Det handler om ferden dit og det at du blir oppmerksom på ting rundt deg, og søppelet ditt. Det er det som er det viktigste. 

På badet er det flere typer såpebarer, både hjemmelagde og kjøpte. Randi bruker også bambustannbørste og plastfri tanntråd. Foto: Michelle Kleveland 

Randis tips til å leve mest mulig søppelfritt: 

 • Bruk gjenbrukbare handlenett og bomullsposer 
 • Ha med en god drikkeflaske 
 • Bruk såpebarer, sjampobarer, balsambarer og lignende 
 • Bytt ut plasttannbørste med bambustannbørste 
 • Bruk beeswrap eller maisposer i stedet for plastposer og plastfolie 
 • Bytt ut engangsbarberhøvelen med stålhøvel 
 • Bruk syltetøyglass som drikkeglass 

Hvordan lage hudkrem? 

Ingredienser: 

 • 1,5 dl kakaosmør
 • 1,5 dl sheasmør
 • 1 dl blanding av mandelolje, jojobaolje og castorolje, eller annen olje 

Fremgangsmåte: 

 1. Smelt de faste smørene og oljene i vannbad 
 2. Bland inn flytende olje og ha av vannbad 
 3. Sett i kjøleskapet til kremen har stivnet 
 4. Visp til ønsket konsistens