Fire mennesker, ett valg

Fire sjeler, Ett valg.

Foto: Torgeir Knutsen/privat

Møt fire forskjellige mennesker som alle blir påvirket av valgresultatet. Kun én av dem er med på å påvirke valget selv.

Å kunne stemme er et privilegium mange av oss tar for gitt. Freedom House rangerer land etter politiske rettigheter. Kun 39 prosent av verdens befolkning lever i et demokrati.

Uthman (30): Bruker stemmeretten sin 

Uthman Harbid (30) kommer fra den krigsherjede Gaza-stripen i Palestina. Harbid har aldri fått stemt i hjemlandet, men bruker stemmeretten i Norge. 

– Vi hadde «demokrati» i Palestina helt i starten. Jeg var for ung til å stemme, men alle i familien gjorde det. Likevel, det ble ikke demokrati til slutt.  

Uthman Harbid stemte for første gang i Norge. Ikke bare var det første gang han kunne stemme, han kunne også stemme på seg selv.  Uthman Harbid sitter i kommunestyret i Volda. 

– Politikk er viktig, det gir mulighet til å gjøre noe bra for landene. 

Uthman som aldri hadde stemt før han kom til Norge, gleder seg over å kunne bruke stemmeseddelen. 

– Det er veldig kjekt å stemme. Jeg føler at jeg er en person som kan påvirke makten. Jeg kan endre regjeringa og kommunen. Jeg er en person som kan gjøre en forskjell.  

Awad (35): Får kun stemme ved kommunevalg

Awad Fathalla (35) har kun stemt en gang i sitt liv, det var ved kommunevalget for to år siden. Han kommer fra Syria hvor det er valg hvert fjerde år, men i følge Awad er resultatet bestemt på forhånd.

  Vi har valg hvert fjerde år. Men det er ingen som vinner demokratisk i Syria. Det er bestemt på forhånd hvem som vinner. Vi føler oss dårlig hver gang det skal stemmes.  Vi har et håp at vi skal få demokrati så fort krigen er over. 

Selv var Fathallah der, under starten av demonstrasjonene mot presidentfamilien som var starten på den blodige borgerkrigen i Syria.

– Demonstrasjonene startet rolig, men etter en stund fikk vi beskjed om at alle demonstrantene måtte i militæret. Du kan ikke være mot regjeringa, da er du så godt som død.

Presidentfamilien har hatt makten siden 1970. Fatallah skulle ønske syrerne hadde samme rettigheter som nordmenn. 

– Selvfølgelig vil jeg stemme. Og selvfølgelig skal jeg stemme når jeg kan det. Vi vil ha samme frihet til å velge, slik som i Norge. Vi vil bruke demokratiet når det kommer. 

Bahibi (26): Vil stemme, men får ikke lov

Bahibi Zeru er 26 år og kommer opprinnelig fra Eritrea. Han har aldri stemt, verken i Norge eller i hjemlandet sitt.

– Stemt? Nei, det har jeg aldri gjort. I Eritrea er det bare ett parti. Jeg skulle gjerne ha kastet ut diktatoren der, men dessverre har vi ikke mulighet til det. 

Bahibi har enda ikke fått norsk statsborgerskap. Derfor kan han heller ikke stemme. Men han skulle ønske han kunne.

– Valget i Norge er veldig kjekt. Her kan du bestemme hvert fjerde år. Og du kan bestemme helt selv hva du skal stemme på. Det er veldig annerledes for oss som kommer fra Eritrea. Vi har ikke kunnet stemme på 24 år. 

Bahibi synes norsk politikk er veldig spennende, og følger med på debatter på tv hver kveld. På valgdagen skal han følge ekstra nøye med. Han håper på valgseier for Arbeiderpartiet.

– Det er mye mer åpenhet i Norge enn i Eritrea. Jeg har aldri sett en debatt før. Her kan Jonas Gahr Støre gå rundt og snakke i offentligheten. Han kan besøke skoler, sykehus og byer for å snakka om politikk. Det er veldig overraskende. 

Han synes også at valgene i Norge og Eritrea er rake motsetninger.

– Det er som helvete og paradis. Å velge politikk har vi aldri hørt om der hjemme. Ytrer du for eksempel motstand mot regjeringen, får du åtte år i fengsel. Derfor er det ingen som snakker om eller mot regjeringa. 

Likevel er det én ting Bahibi ikke liker ved det norske valget.

 – Jeg forstår ikke hvorfor folk ikke bruker muligheten de har til å stemme. Nordmenn er litt bortskjemte. Det synes jeg er dumt.

John Even Selnak (31): Kan stemme, men nekter

John (31) kommer fra Ålesund. Han har i motsetning til de andre, vokst opp i ett land hvor demokratiet har stått sterkt. Likevel nekter John å stemme.

– Det finnes ikke aktuelt slik det er nå. Når de blir kalt folkevalgte, og til tider gir så faen som de gjør i folket, samtidig som de meler sin egen kake, så gjør det sitt til at jeg aldri vil stole på dem

Selnak er småbarnsfar og jobber på lager. Han synes politikerne tjener for mye.  

– De kan sjelden kalles folkelige med sine formuer og gode lønn. De skal være valgt av folket, for folket. Men oftest så sitter folket igjen med svarteper med tanke på skatter og avgifter. Man ser også ofte at politikere som holder til i og rundt oslo ikke vet hvordan resten av Norge fungerer. 

Selv om John kan stemme blankt, nekter han å bruke tiden sin på stemmeurnene.  

– Jeg velger selv å ikke stemme, jeg gidder rett og slett ikke å bry meg med det. Det tar sikkert ikke lang tid, men jeg velger å ikke gjøre det. Jeg har fått pes i flere år fra folk som mener det er dårlig av meg å ikke stemme.

 Etter en oppvekst preget av mye rart, så bryr jeg meg​ ikke om hva andre mener, om hva jeg gjør eller sier. Jeg respekterer at vi alle har forskjellige meninger. Jeg har min mening og står for det. 

 

Torgeir Knutsen

Les flere artikler fra Torgeir Knutsen.

Journalistikkstudent ved høgskolen i Volda