Færre arbeidsledige nasjonalt – flere på Søre Sunnmøre

FOTO: Johan Slåttavik

Siden nyttår er det blitt 2100 færre helt arbeidsledige i Norge, ifølge NAVs statistikk. På Søre Sunnmøre er det 150 flere

– Nedgangen i offshorenæringen har mye av skylden, sier leder i NAV Ørsta/Volda, Eli Grøtta.

Prognosene frem mot 2018 er gode, skriver NAV i en pressemelding. Siden årsskiftet, har 2100 gått ut av arbeidsledighet i Norge. Både i januar og februar var det bedring. På Søre Sunnmøre er trenden en annen. Sammenlignet med utgangen av 2016, har 150 flere blitt helt arbeidsledige. 

Eli Grøtta, leder i NAV Ørsta/Volda sier at kommunene de dekker, er del av markedet som berøres av situasjonen i offshorenæringen.

– Vi påvirkes også indirekte ved at underleverandører i området må si opp ansatte. Likevel går det godt i andre bransjer, ifølge NAV. 

– Næringer som fiskeri, industri, salg og service, samt byggnæringa har bra tider, sier hun.

Offshorekommunene utsatt

Tross økningen i antall ledige totalt, har det vært noe nedgang i februar. 306 færre er ledige ved utgangen av februar enn januar. Likevel er prosentandelen ledige på Søre Sunnmøre nesten ett prosentpoeng høyere enn i fylket for øvrig.

Kommuner som Hareid drar opp snittet, med hele 6,2 prosent arbeidsledige. Det er det høyeste i Møre og Romsdal. Like etter følger Herøy (5,9 prosent) og Ulstein (5,5 prosent).

Eli Grøtta påpeker at kommuner som Volda, er mindre utsatt for svingninger i offshorenæringa fordi de har større andel offentlige arbeidsplasser enn  for eksempel Ørsta som i større grad er tilknyttet oljeindustrien.

– Det at vi merker nedgangen i næringa, betyr også at vi vil få positive konsekvenser av en bedring i næringa. Det vil likevel ta noe tid for dette vil påvirke underleverandørene i vårt område, sier hun.