Flere vil ta lappen med automatgir

Flere vil ta lappen med automatgir

Stadig flere bytter ut denne girspaken for å kjøre automat. FOTO: Oda Lund Finsås

Stadig flere velger å kjøre opp med automatgir når de skal ta lappen, ifølge flere kjøreskoler. Kjell Erik Rotevatn, kjørelærer og eier av Rotevatn Trafikkskule i Volda, merker at etterspørselen har økt de siste årene.

– Det blir mer og mer etterspurt. Jeg registrerer at for noen år siden hadde vi kun én bil med automatgir. Nå har vi to, og snart har vi vel tre, forteller Rotevatn.

Han tror at det økende ønsket om å kjøre opp med automat blant annet kommer av at en ny målgruppe har fått opp interessen.

– For fem til ti år siden var det spesielt de godt voksne og våre nye landsmenn som ønsket å kjørte automat. Nå har interessen for automat også nådd den vanlige eleven på 18 år som skal kjøre opp.

Rotevatn bekrefter at mange foreldre selv har bil med automatgir, og at det fører til at barna deres ikke får øvd seg på å kjøre med manuelt gir.

– Dette kan føre til at man heller ønsker å ta lappen med automatgir, forklarer han.

Kjell Erik Rotevatn, kjørelærer og eier av Rotevatn Trafikkskole, merker større interesse for å kjøre opp med automat. FOTO: Fanny Klokkerud Odden

Gira på gir

Bim Totland er en av flere ungdommer som har valgt å kjøre opp med automat. Hun merker derimot at det har bydd på utfordringer.

– Et problem er at du ikke kan kjøre alle biler selv om du har lappen, eller for eksempel låne biler av andre. Jeg får heller ikke brukt skolens biler nå når vi har praksis, forteller hun.

Grunnen til at Bim tok lappen med automatbil, var ikke for selve kjøringens del.

– Jeg var egentlig gira på å ta lappen med gir, da. Men så bor jeg ikke hjemme, og det var vanskelig å få øvelseskjørt med folk. Så når man bare har én kjøretime i uken, merker man godt at det stopper veldig opp med giringen, fordi man ikke får øvd seg, forteller hun og legger til:

– Og det tok veldig mye ekstra tid og penger.

Dersom hun skulle tatt lappen på nytt, er hun ikke i tvil om hva hun ville ha valgt.

– Hvis jeg hadde hatt noen å øvelseskjøre med,  hadde jeg helt klart gått for manuell.

Merker ikke økningen

Henrik Neeraas, kjørelærer hos Wright, avkrefter derimot at de har opplevd en økende interesse for automat.

– Vi har ikke hatt mye automat i Ørsta og Volda, for det har ikke vært så stor etterspørsel. Men jeg har snakket med kollegaer fra andre skoler, og de merker at det er en økende interesse.  

Selv om kjøreskolen Wright hittil er størst på manuelle biler, forteller Neeraas at han ikke tror dette vil vare lenge. Blant annet fordi tilbudet på disse bilene blir dårligere.

– Det som er litt morsomt, er at når vi skal ha nye skolebiler, vil det bli vanskeligere å få tak i biler med manuelt gir. Det blir vanskelig for oss å ikke måtte gå over på automat etter hvert.

Prisen er den samme

På spørsmål om hvorvidt det er billigere å ta lappen med automatgir, synes ikke Rotevatn at det er noe særlig prisforskjell.

– Det koster stort sett det samme. Kanskje det er en og en halv time mindre å betale for når man kjører opp med automat, men generelt sett er det ingen merkbar forskjell. Det er så mye obligatorisk opplæring uansett, og den er lik for både automat og manuell, sier han.

Fanny Klokkerud Odden

Fanny Klokkerud Odden

Les flere artikler fra Fanny Klokkerud Odden.

Ei blid jente på 21 fra Oslo.

Oda Lund Finsås

Les flere artikler fra Oda Lund Finsås.

Living the sweet life in Volda!

Favorittfarge: Beige