Værkaos på Vestlandet

Flom skaper trøbbel for Volda

MYE VANN: I Tysselva har vannstanden vært unormal høy denne helgen. Veien til Åkre har vært stengt siden i går kveld på grunn av vannmassene. Foto: Jørgen Wear

Store nedbørsmengder og høye temperaturer har skapt flomproblemer i Ørsta og for nettbuss sine ruter. 

Mye regn og milde temperaturer har ført til flom og høy vannstand mange plasser. 

– Helgens uvær har kommet på grunn av store nedbørsmengder. De høye temperaturene som har vært den siste tiden har bidratt til snøsmelting i fjellene. Den store mengden nedbør og smeltevann fra fjellene har gjort at vannstanden i mange elver er stor, sier meteorologisk institutt.

Tre hus var isolert

NRK i Møre og Romsdal meldte i morges om at tre hus på Åkre i Hjørundfjorden har vært isolert siden i går kveld. Veien skal nå være åpen igjen, og ingen har kommet til skade i perioden, melder Politiet. 

Trøbbel for Nettbuss

Flommen i Skjåk og Lom i Oppland har ført til at deler av riksvei 15 er stengt. Bussrutene Oslo - Volda og Oslo - Ulsteinvik vil kjøre via E39 og E136 gjennom Romsdalen.

Denne innstillingen vil vare så lenge riksvei 15 forblir stengt på grunn av flommen.

– Vi ønsker å holde rutetidene. Folk må stole på at vi ønsker å gjøre dette. Spørsmålet er jo hvor god veien er og hva som må utbedres. Det er værgudene som bestemmer når dette er klart igjen, sier Svein Arne Vik som er markedssjef i Nettbuss Travel. 

Dette står i Nettbuss sin trafikkmelding: 

"Avgangar i begge retningar vil bli køyrd via E39 og E136 om Romsdalen. 
Haldeplassar mellom Stryn og Otta vil ikkje bli betjent, og omkøyringen vil føre til kraftige forseinkingar i begge retningar.

Vegen vert truleg ikkje opna igjen til nattavgangane, og bussane vil også da køyre om Romsdalen, så foreinkingar i begge retningar må forventes her óg. Heller ikkje her vil haldeplassar mellom Stryn og Otta bli betjent. 
Når det gjeld NX146 fra Oslo til Ulsteinvik 22:00, vil denne heller ikkje betene haldeplasser mellom Stryn og Volda ,så denne strekningen vert innstilt 06:00 i morgon tidleg."

Ser ut til å gi seg

Vannstanden i Ottavassdraget i Skjåk har de siste dagene gått over sine bredder. Også Tysselva ved Åkre i Hjørundfjorden har flommet over.  i Dagene som kommer ser det til at det skal snu og vannstanden skal gå ned de fleste plasser.

– I de nærmeste timene og dagene som kommer venter vi at det stort sett skal være oppholdsvær.  Temperaturene skal være noe kaldere og været skal bli noe tørrere. I natt er det ventet noen regnbyger på Sunnmøre, men ellers skal det være oppholdsvær. På onsdag vil det derimot bli litt mer regn igjen.