– Folk har prøvd å frelse meg

– Folk har prøvd å frelse meg

Anders Horvei er musikkstudent i Volda, men har et litt annet livssyn enn andre. Foto: Michelle Kleveland

Anders «Sussebass» Horvei (26) er student, musiker, tekniker, samboer og satanist.

26-åringen har vært satanist i nærmere ti år. Det finnes flere retninger innen satanisme, og Horvei forteller at han selv er filosofisk satanist.

– Det kan enten være teistisk satanisme eller ateistisk satanisme. Teistisk satanisme er religiøs satanisme, og handler om dette med djeveldyrking og magi. Ateistisk satanisme er det man kaller filosofisk satanisme, som er mer et livssyn, enn en religion, forteller Horvei.

Se video om hva voldinger tenker om satanisme nederst i saken.

Foto: Michelle Kleveland
MUSIKER: Selv spiller Horvei i metal-band, men satanisme er ikke noe som preger deres sangtekster. Foto: Michelle Kleveland

For å provosere

Bergenseren forteller at hans første møte med satanisme var gjennom musikken.

– Det var vel gjennom norsk black metal på 90-tallet, hvor alle var satanister og det var kirkebrenning og alt dette. Da var det kult å være satanist. Jeg tror mange av dem som kalte seg satanister på den tiden, ikke visste helt hva det gikk ut på.

Det var da Horvei var 17 år gammel at han begynte å interessere seg for satanisme.

– Jeg skal jo ikke legge skjul på at jeg begynte å kalle meg satanist på grunn av det at det var litt kult. Jeg er litt imot organisert religion, så det var litt for å provosere. Men etter hvert som jeg leste mer om det, fant jeg ut at det var noe som passet meg.

Ofring og blodspilling

Den religiøse satanismen handler mer om djeveldyrking, hvor satanistene tilber Satan eller djevelen som en fysisk skapning og/eller kraft.

– De som føler at de må gjøre det, må nå bare få lov å gjøre det, tenker jeg. Så sant det ikke går ut over noen andre som ikke er med på det. Selv tror jeg ikke på noen gud eller djevel eller noe sånt, så jeg tenker at folk kan be til det de vil og dyrke det de vil, bare det ikke går ut over noen andre.

Det er også satanistiske ritualer innen den religiøse satanismen, som ofring av dyr og blodspilling.

– Hva er det mest ekstreme du har gjort?

– Nå er jeg ikke medlem i noe sånt miljø, men det mest ekstreme jeg har gjort… Jeg har brent en bibel. Det er det, ler han.

Flere tilfeller av kirkebrenning har også blitt knyttet opp til satanisme.

– Jeg er på ingen måte for kirkebrenning, og det er veldig få av de kjente satanistene som er for det. Det er mer ekstreme tilfeller. Alt i alt er egentlig satanisme fredelig. Med mindre man blir tråkket på.

Åpner for onde ånder

Rundt halsen hans henger det et oppned kors i sølv. Tatoveringer pryder begge armene, blant annet av et pentagram. 26-åringen forteller at pentagrammet kan ha forskjellige betydninger.

– I dagens samfunn forbinder man det med satanisme, men det har blant annet også blitt brukt til sjamanisme. Slik jeg har pentagrammet, er spissen nedover, og det betyr at du åpner for onde ånder. Snur du det andre veien, betyr det det motsatte. Legger du til noen tegn her og der, så betyr det igjen noe helt annet, sier han og viser frem tatoveringen.

Foto: Michelle Kleveland
KORS: Rundt halsen har han et oppned kors, som han kjøpte på en festival i 2010. Siden da har smykket vært en fast del av stilen hans. Foto: Michelle Kleveland

– Følger det ikke slavisk

Ifølge den satanistiske bibelen har satanismen elleve jordiske regler, ni satanistiske erklæringer og ni satanistiske dødssynder.

– Satanisme går ut på å «følge» disse reglene som eksisterer, og som veldig enkelt kan summeres opp som at man skal ha respekt for alle mennesker, men ikke finne seg i å bli behandlet dårlig.

Selv følger han ikke noen regler slavisk.

– Det er vel en av de tingene jeg ikke forholder meg så mye til. Jeg skal ikke lyge på meg og si at jeg husker alle reglene i hodet, det gjør jeg ikke. Men det var også en av grunnene til at jeg følte at satanisme var noe for meg. Jeg leste gjennom alle disse reglene, og følte at det er omtrent sånn jeg ser på verden. Så det blir ikke som å følge de, men sånn jeg tenker og lever.

– Jeg har respekt for mennesker og har ingenting imot mennesker, frem til den personen gjør noe som gjør at jeg får noe imot den. Da tenker jeg at den personen har så og så mange sjanser, og etter det så er det ikke verdt det.

– Da du skjønte hva satanisme gikk ut på og fant ut at det var sånn du følte at du levde fra før, hvorfor hadde du det behovet for å kalle deg selv satanist?

– På én måte vil alle mennesker egentlig høre til et sted. Uansett hva du gjør i dag, så blir du stemplet som et eller annet. Så jeg valgte å ta det stempelet til meg selv, før jeg ble stemplet som noe annet. Men i begynnelsen var det som sagt for å provosere, da jeg var ung, dum og rebelsk.

Foto: Michelle Kleveland
TATOVERING: På armen har Horvei tatovering av et pentagram. Symbolet har forskjellige betydninger, og blir også kalt marekors, maremerke, tussemerke og drudefot. Foto: Michelle Kleveland

Mennesket i sentrum

Filosofisk satanisme er i stor grad en egoistisk livsstil. I stedet for kirkelige lover, naturlige grunnregler, underkastelse for en guddom eller en samling av moralske lover, fokuserer satanismen generelt på jeg-ets åndelige fremgang, uten å trenge veiledning fra ytre eller høyere grunnregler.

– Satanismen ser på mennesket som det det egentlig er - et dyr. Et dyr har instinkter og lyster, og det har vi også. Du skal gjøre det du vil. Har du lyst å kjøpe noe, så kjøper du det. Du skal ikke ha skyldfølelse for at du sitter hjemme en dag og spiser snop. Så lenge du får en god følelse av det, så er det bra. Du skal ikke ha skyldfølelse av å drikke en øl. Det er ting du har lyst på, og da skal det være lov.

Han gå tilbake på dette med at det ikke skal gå ut over noen andre.

– Litt som janteloven eller kardemommebyen-opplegg. Det er veldig fornuftig. Man kan si at de ti bud på en måte er fornuftige - ganske mange av de i hvert fall. Hovedforskjellen på de ti bud og disse reglene, er at disse reglene går på det dyriske i deg, mens de ti bud er gudspålagt.

Følg Nærnett på Facebook.

Gikk på kristen skole

Før Horvei startet på musikklinjen ved Høgskulen i Volda, gikk han på en kristen skole. Han forteller at det gikk veldig bra.

– Jeg hadde veldig mange interessante diskusjoner med både lærere og skolekamerater. Som regel møter man på folk som er åpne nok til å kunne diskutere med, og så lenge man kan diskutere og forstå hverandres synspunkter, uten å nødvendigvis være enig med de, så går det som regel greit.

Han har sagt til både familie og venner at han er satanist, men han har ikke fått noen særlige reaksjoner på dette.

Foto: Michelle Kleveland
– Personlig bryr jeg meg ikke om hva folk tror på, så lenge det går an å snakke med de. Hvis de respekterer meg for den personen jeg er, så har jeg ikke noe jeg skulle ha sagt. Foto: Michelle Kleveland

– Det er ikke noe jeg går rundt og reklamerer for, med mindre jeg blir spurt.

– Vet bestemoren din at du er satanist?

– Begge bestemødrene mine vet at jeg er satanist. Hun ene prøver å påstå at jeg ikke er det, og hun andre bryr seg ikke så veldig. Sånn sett kommer jeg fra en ganske grei familie. Vi er ikke noe særlig religiøse, så jeg har kunnet gjøre hva jeg ville på den fronten.

Nesten hele familien godtok det.

– Vi satt og diskuterte det engang, og da sa jeg at jeg var satanist, og det var helt greit for familien. Bortsett fra min egen bestemor - men jeg tror ikke hun helt vet hva det egentlig vil si.

Kjæresten til Horvei er derimot ikke religiøs.

– Hvordan reagerte foreldrene hennes?

– Moren var litt skeptisk til meg i starten, men da jeg endelig fikk møte henne gikk det bra, ler han.

– Holder meg unna

Selv er ikke Horvei med i noe satanistmiljø.

– Selve satanistmiljøet i Norge er ikke så stort, tror jeg. Du har Det norske satanistsamfunn, men det vet jeg ikke noe særlig om. Det er ikke så stort, så det er ikke så mye å knytte det til.

Han kjenner et par satanister i Bergen, men ingen i Volda.

– Ikke det at jeg har gått og oppsøkt de heller.

Han oppholder seg minst mulig i kirker og lignende steder.

– På én måte føler jeg at det er respektløst hvis jeg går inn der, fordi at for de som går der av en grunn, er det et hellig sted. Hvis jeg går inn der med mitt tankesett, blir det nesten å skjende stedet. Derfor holder jeg meg unna, så sant jeg kan, men av og til må man jo i dåp og konfirmasjoner.

 

Teistisk satanisme

 • Religiøs satanisme
 • Det man forbinder med en “typisk” satanist
 • Oppsto sent på 1800-tallet
 • Tror at Satan/djevelen er en fysisk skapning og/eller kraft
 • Satanistene tilber, kontakter og tilkaller dette
 • Satan er basert på “det onde” fra de abrahamittiske religionene
 • Satanistiske ritualer, som ofring og blodspilling
 • Magi er ofte brukt i seremonier
 • Blir praktisert forskjellig
 • Kjent og basert på teorier, myter, skrekkhistorier, filmer og bøker

Ateistisk satanisme

 • Filosofisk satanisme
 • Grunnlagt av Anton Szandor LaVey i 1966 med hans stiftelse av Church of Satan
 • Man setter en selv, subjektet i senter av universet
 • Kan fremstå som en egoistisk livsstil
 • Tar ikke for seg kirkelige lover, grunnregler, underkastelser for en guddom eller samling av moralske lover
 • Mer selvsentrert verdenssyn, naturlige lover, den sterkestes rett og skikker som materialisme, individualisme og “magi” er sentralt
 • Flere velger frivillig å leve etter lover som «De elleve jordiske sataniske regler», «De ni sataniske erklæringer» og «De ni sataniske dødssynder» 

Litt mer om satanisme

 • Aksepterer alle former for seksuelle legninger
 • Tar sterk avstand fra voldtekt
 • Viktig å vise kjærlighet for sine kjære og respekt til de som fortjener å bli respektert
 • Man skal være stolt og direkte, stå får det man mener, og være opptiktig
 • Oppfordrer også også til å følge sine lyster uten å føle noen skyld for det
 • Kom uorganisert og ble praktisert av enkeltindivider i Norge på 70-tallet
 • 90-tallet dannet det seg grupperinger og organisasjoner
 • Det forekom 35 kirkebranner på 90-tallet
 • Det Norske satanistiske samfunn (DNSS) ble etablert online i 2001 basert på Lavey’s Satanistiske bible
 • DNSS hadde over 400 registrere medlemmer
 • Satans bibel kom på Norsk i 2004
 • Ingen er aktive på DNSS-forumet nå