Høgskulen i Volda imot nikab-forbud

NIKABNEKT: Senterpartiet vil innføre forbud mot å bruke nikab og andre heldekkende hodeplagg på skolen. Foto: Antoine Taveneaux, Wikimedia Commons.

Tre av fire vil forby nikab i skolen. Høgskulen i Volda ønsker ikke et slikt forbud.

Under Senterpartiets landsmøtet i helgen, ble det bestemt at det skal innføres et nasjonalt regelverk som regulerer bruken av ansiktsdekkende plagg i grunnskoler, videregående skoler og høyere utdanning.

Debatten har blusset opp mange ganger før. Høgskulen i Telemark innførte allerede i 2014 et forbud mot heldekkende hodeplagg. Vurderingen gikk ut på at hodeplagg som dekker ansiktet, hindrer kommunikasjon og relasjon mellom mennesker i utdanningsinstitusjoner.

Uproblematisk

På Høgskulen i Volda finnes det ingen regler mot bruk av ansiktsdekkende hodeplagg. Det har heller aldri vært en problemstilling. Rektor Johann Roppen er imot forbudet.

Høgskulerektor Johann Roppen. Foto: Veronica Turnage


– Jeg håper aldri det blir innført nasjonale regler mot bruk av nikab og andre hodeplagg i skolen. Når det er sagt må det vurderes i forhold til praksis og undervisningen. Det får vi ta hvis det dukker opp, forteller han.

– Hva synes du om at enkelte høyskoler har innført forbud mot nikab?

– Det er jeg uenig i. Vi må være åpne og inkluderende.

En undersøkelse Dagbladet har gjennomført, viser at tre av fire nordmenn ønsker å forby nikab i skolen. I august gikk et selvoppnevnt integreringsutvalg for Venstre, Ap, SV, Senterpartiet, KrF og Frp ut og sa at de støttet forbudet.

Ikke bare nikab

Det er delte meninger om bruken av nikab og burka er religiøst motivert, eller om det må anses som kulturelt og politisk.

Nestleder i Senterpartiet, Ola Borten Moe, sier til VG at heldekkende hodeplagg ikke bare er nikab eller burka, men også finlandshette eller motorsykkelhjelm. Han opplyser om at etter den siste høringsrunden så kom Sp frem til at det må innføres et nasjonalt regelverk, som forbyr dette i utdanningsinstitusjoner.